ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,301
Najnowszy użytkownik: JackoKo

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

khaman
08.08.2019 17:50:51
To dziś może odwiedzić Frank Kac Wink

JazOOn
07.08.2019 21:44:17
Nawiedził mnie Johny. Johny Walker... yyy eeh hm z kolegą Jackiem.....Jackie
m Danielsem.... Grin Grin Grin

khaman
07.08.2019 13:47:29
Truu tuu tuu Grin

piterus
07.08.2019 09:34:35
Kryć się!!! Adminy będą strzelać, bo boty się z pól złażą jak myszy Pfft Grin

KamMarOP
30.07.2019 13:55:24
Zakład pogrzebowy Happy End Grin

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting Hekko.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion.pl - sprawy wewnętrzne » PHP-Fusion.pl
 Drukuj temat
Propozycje i pomysły do wersji v8
khaman
W tym temacie zgodnie z newsem czekamy na propozycje i pomysły do wersji v8.
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
 
Wścibski Gość
Dodany dnia 20.08.2019 15:36:50
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting Hekko.pl
IP: localhost  
qba88
Niech wreszcie zrobią przyjazne linki! Pfft
Lepsze zarządzanie panelami, np. tam gdzie rozszerzona treść newsa przypisany jakiś panel (teraz da się chyba tylko do konkretnego newsa, a nie do wszystkich).
Przydało by się też w panelu administracyjnym określać szerokość strony.
strzelec.png
Jeśli Ci pomogłem, kliknij "Pomógł" pomogl.png
 
http://kubabu.pl/
eldiablo
"Przydało by się też w panelu administracyjnym określać szerokość strony."

To może krok dalej i skórka-framework ? I tam upchać wszelkie możliwe opcje konfiguracyjne.

=======

W v.8 chce:

pełnego cache'owania stron do postaci .html
porzucenie wyglądu - klumna|srodek|kolumna
panele jako bloki umieszczane w dowolnym miejscu
stworzenie np wersji gołej i wzbogaconej o forum, galerie - lub możliwość łatwego 'odłączenia' zbędnych rzeczy
Edytowane przez eldiablo dnia 31.01.2012 18:52:03
 
http://dropdire.pl
Spoczywaj w pokoju... Creeper
W instalatorze przydałaby się możliwość wybrania tego co chce się zainstalować.
 
guli
1. Bardzo brakuje możliwości ustawienia przyjaznych linków.

2. Zlikwidować dość uciążliwe ograniczenie w strukturze artykułów i newsów tylko do jednego podkatalogu: article_cats i articles, a czasami przydałoby się głębsze drzewo katalogów i podkatalogów.

Tutaj za wzór może posłużyć polski Quick.Cms, w którym drzewo katalogów i podkatalogów można rozwijać, ile tylko potrzeba, zaznaczając tylko, pod jaki temat ma być dany artykuł podpięty.
 
Xerxes
Co do wyglądu, to już lepiej nie ruszać tych templatek smart albo OPT. Bo PHP-Fusion nie będzie rozwijane w tym tempie, w jakim jest. Takie moje zdanie.

Co do propozycji, to rewrite_mod jest obowiązkowy, ale to nie jest trudno wykonać.

Jeśli chodzi o wersję, to stworzyć wersję light i wersję zaawansowaną, gdzie będzie pełny zestaw narzędzi/dodatków.


A teraz mam pytania. Czy V8 będzie kodowane na PHP 5 czy tam objektówce, nie wiem jak to dokładnie się nazywa, umiem aby podstawy tego i bardzo szybko się rozwijam (chodzi o to $this->nazwa_klasy->funkcja($zmienna1, $zmienna2, $tablica))

I czy są jakieś wymogi co do przyjęcia kogoś do ekipy?


PS.Pracuję właśnie nad takim miniCMS na frameworku CodeIgniter i tam jest PHP 5, może mógłbym się przydać.
 
www.phpinnovation.pl
xnoname
Uploader grafik i plików z generowaniem miniatur i automatycznym wstawianiem galerii w newsach. Strasznie mi tego brakuje w porównaniu do Wordpressa.
 
Adam Stalica
Ja bym dodał, że wtyczki/panele i themy można wgrywać z poziomu PA przez archiwum spakowane w zip-ie <archiwum zostaje rozpakowane przez skrypt, ale jako kopia pozostaje także na serwerze>, tak jak ma to miejsce w Simple Machines Forum jest to przydatne, bo zaoszczędza czasu, a dla początkujących ułatwi to prowadzenie własnej stronki i zapobiegnie pytaniom: "A gdzie te pliki wrzucić?" Pfft
Witam Grin
 
Midori
Bardziej rozbudowane forum.
 
mradalbert
Moim zdaniem warto dodać w forum i newsach ramkę z plikiem do pobrana tak jak jest to w vBulletin.
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ale jeśli nie ma tej funkcji to przydała by się aktualizacja z poziomu PA.
Może jakaś funkcja integracji z innymi CMS np. phpBB.
 
PHP-Fusion.pl dla WOŚP DJPromo
Jak na razie bardzo brakuje mi wersji mobilnej strony,która można by ustawiać z PA co ma się wyświetlać jakie linki news czy galerie itp. Do tego możliwość edycji wyglądu bądź z thema albo zupełnie nowy mini szablon do tego. Myślę że powoli staje się to standardem mając stronę
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg
 
poki289
Zmieniłbym trochę system motywów graficznych (themes) a mianowicie.
Gdy wejdziemy w np. artykuły, system by sprawdzał czy w katalogu themes nie znajduje sie plik articles.php, jeśli tak to wczytuje motyw z tego pliku, jeśli nie ma pliku articles.php to wczytuje standardowy styl themes.php.
 
www.add-ons.pl
razin
Najlepiej by pasował system aktualizacji skryptu tak jak jest to w phpBB3 chodzi o Automatic Update Package gdzie instalator porównuje pliki, zmiany itp. i łączy je.
 
DjJohn
Idziemy z czasem, czas nieubłaganie płynie, mozliwości PH-Fusion sę nieograniczone, lecz jak na wersje 8 postawiłbym wszystko na szybkości wczytywania, themes musi się za każdym razem ładowąć, fajnie byłoby jak wyświetlał się rezultat a nie cała strona, oprócz tego wchodzi HTML5 warto również w koło się tego obrócic w koncu wszyscy już mają tablety z androidem a za rok będą 4 razy mocniejsze. I więcej więcej jQuery, Ajax, znacznie za mało, równiez postawiłbym wtyczki opierając się o Ajax, przeglądnąłem wiele wtyczek w wersji 7.02.xx w góre i nawet dobrego rotatora nie znalazłem.
Pozdrawiam.

EDIT: Pieka nie gniewaj się, ale chyba nie muszę przedstawiać Ci zaświadczenia o dysleksji.
I z góry dziękuje za poprawienie błędów, oraz temu co wymyslił słownik w przeglądarce.
Edytowane przez DjJohn dnia 12.02.2012 11:06:29
 
www.DjJohn.ugu.pl
outchorn1
Może wkońcu dev zrobiłby w podstawowej wersji jakąś galerię Video, która działała by na podobnej zasadzie co galeria zdjęć i system ostrzeżeń do swojego cms?
 
www.naruto-kensei.pl
mradalbert
Dodatek do posta #10:

System cache,
Kompresja GZip,
Wsparcie dla innych typów baz danych niż MySQL.
Funkcja ptymalizacji bazy danych(tak jak w phpbCool.
Instalacja pakietów z poziomu PA.
Panel użytkownika na samej górze strony(pasek nad banerem).
Możliwość dodawania newsów i artykułów bez akceptacji moderacji.
Zaawansowana konfiguracja botów indeksujących(Poziom dostępu, skórka itp.).
Zintegrowany RSS,
Mod rewrite i dołączony dedykowany .htaccess
Możliwość dodania metadanych.
Strony błędów,
System tagów
 
Crom
Xerxes napisał(a):
A teraz mam pytania. Czy V8 będzie kodowane na PHP 5 czy tam objektówce, nie wiem jak to dokładnie się nazywa, umiem aby podstawy tego i bardzo szybko się rozwijam (chodzi o to $this->nazwa_klasy->funkcja($zmienna1, $zmienna2, $tablica))


Nie wiem kolego czy wiesz, ale PHP-Fusion w wersji 7.x.x jest pisany na PHP5, wystarczy spojrzeć na sposób pisania klas: private, czy public, takie atrybuty zmiennych nie istniały w PHP4. Było tylko coś takiego jak w JavaScript - var - który tworzył zmienną tylko i wyłącznie globalną. Nie ma czegoś takiego jak $this->nazwa_klasy->funkcja(); - zmienna this wskazuje na metodę czy atrybut danej klasy (nie może wskazywać na nazwę klasy). Tak więc jeśli działasz wewnątrz klasy to znajdziesz coś takiego - $this->metoda();. Jeśli natomiast działasz poza klasą, to musisz mieć zmienną, która jest uchwytem do klasy - $uchwyt->metoda();.

Moim zdaniem PHP-Fusion jest jednym z niewielu CMSów, który w dalszym ciągu jest pisany strukturalnie. Jeśli ktoś chciałby poznać jego całą zasadę działania, to wystarczą dwa dni, aby pojąć jakie funkcje są odpowiedzialne za poszczególne działania. Dla porównania wystarczy spojrzeć jakim kombajnem jest Wordpress. Żeby zrozumieć jak działa proste generowanie strony trzeba odnosić się z pliku do pliku, aby znaleźć pierwotną postać jakiejś tam metody, która w innych klasach jest rozszerzalna i tak dalej. PHP-Fusion to przede wszystkim prostota i lekkość skryptu. Jeśli cała wersja 8 zostanie napisana na klasach czy Smartach to straci to swój urok. Dobrym rozwiązaniem jest częściowe wprowadzanie klas lub chociażby okrojone, tak jak w przypadku logowania. Bardzo przyjemna klasa do weryfikacji użytkownika, którą łatwo pojąć.

Jeśli chodzi o mnie to w wersji 8 chciałbym zobaczyć:
- oddzielny panel PA
- dobrą dokumentację funkcje, klasy, klasy CSS (do czego służy jaka klasa)
- bardziej rozbudowane forum (forum jest najsłabszym elementem PHP-Fusion)
- SEO, SEO i jeszcze raz SEO (przyjazne linki, tagi newsów, artykułów itp.)
- lepsza galeria Pfft
 
Drecha
Ja bym z chęcią zobaczył możliwość integracji z Facebookiem, praktycznie każdy z tego korzysta, a jeśli nie - powinien Pfft
 
Kubala95
A ja proponuję w końcu oddzielić PHP od HTML, stosując jakiś system templatek. Straszny bałagan jest przez tą mieszankę.
 
jantom
możliwość integracji z Facebookiem, praktycznie każdy z tego korzysta, a jeśli nie - powinien

Apage satanas. Szczególnie podkreślony fragment. Wszechobecność FB mnie dobija, ciekawe, kiedy lodówki będą wypisywać na tablicy, co się z nich wyjęło...

Życzmy sobie dobrej i pełnej dokumentacji, zarówno od strony użytkowania, jak i skryptowania. Dzięki temu wszystko inne będzie dużo prostsze.
No i wystarczy tego dobrego... ...bo prorok jest tylko jeden...
 
http://jantom.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl