Zobacz temat
Wybór wersji PHP-Fusion i tworzenie backup
|
|
Seichyn |
Dodany dnia 05.12.2009 01:19:32
|
Przedszkolak Postów: 30 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 04.12.2009 23:55 |
Na wstępie Witam i już w pierwszym poście chciałbym się czegoś dowiedzieć. Jak starsze wersje mają się do tych nowszych? Z jednej strony nowsze są lepsze, ale z drugiej strony z tego co wiem, część nowszych wersji nie może wykorzystywać niektórych modyfikacji, a starsze zaś mogą. Czy wersje miedzy końcowymi 6, a nowymi: 7 mogą używać tych modyfikacji, które początkowo byly przeznaczone tylko dla tych m.in. 6.01.6, 6.01.7 (bądź są ich odpowiedniki)? Chciałbym też wiedzieć, jak najlepiej zrobić backup z panelu admina. Kiedyś, gdy robiłem kopie, niezależnie jak je importowałem czy eksportowałem, to po wgraniu nie było widać polskich znaków, co więcej, dane stawały się jakby uszkodzone (usunięte). W każdym tekście (nazwa panelu, posty, artykuł itd), gdy pojawiała się polska litera, wówczas po niej reszta tekstu ulegała kasacji. Czy polecacie jakąś szczególną wersję php, może modyfikację, która pozwalała by łatwo zgrywać i wgrywać backup bez utraty/zmiany danych oraz bez potrzeby wchodzenia w MySql? Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam. Edytowane przez Pieka dnia 05.12.2009 10:35:24 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 01.11.2024 01:04:32
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Spaik |
Dodany dnia 05.12.2009 02:20:34
|
Bywalec Postów: 310 Pomógł: 8 v9.03.80 Data rejestracji: 15.04.2007 12:34 |
Witam. Różnice między tymi wersjami czyli tak jak napisales miedzy koncowka 6 i poczatkiem 7 to przedewszystkim polepszenie bezpieczenstwa naszych witryn oraz to ze mamy bardzo latwy i udogodniony dostep do poli w profilu, tagow bbcode itp co naprawde ulepsza zycie. Co do modyfikacji to wiekszosc z nich nie dziala na v7 lecz jest duzo odpowienikow dzialajacych wlasnie na takiej wersji. Takze w zaleznosci czego uzywasz na swojej stronie to poszukaj ich na tym forum czy są na wersję v7. Gwarantuje wiekszosc z nich tutaj znajdziesz. Co do kopi bazy. Hmm ja osobiscie polecam wykonywanie kopii bezpieczenstwa serwera. Czyli tworzy to kopie wszystkiego co masz na serwerze więc jak cos sie zepsuje to wszystko tam masz i przywracasz lacznie z wszystkimi plikami, bazami mysql. Takze z mojej strony przed aktualizacja na v7 zrobilbym to na twoim miejscu gdyz przy tym masz 100% pewnosci ze jezeli cos nie wyjdzie to zawsze mozesz wrocic do pierwotnego stanu Twojej strony. Kopie taka wykonuje sie z panelu administracyjnego na serwerze. |
|
|
Seichyn |
Dodany dnia 05.12.2009 14:50:26
|
Przedszkolak Postów: 30 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 04.12.2009 23:55 |
Jak dokładnie powinienem wykonywać i wgrywać bazę? M.in. jest wybór trybu zgodności SQL (w import/export), zrzucanie różnych części bazy (to które wybrać?), które domyślnie są wyłączone, zaś w zależności co wybiorę, utworzony plik wygląda bardziej lub mniej czytelnie. I w zależności jak eksportowałem bazę, trzeba wybrać odpowiedni rodzaj kodowanych znaków czy wystarczy utf8? Tutaj daje treść strony eksportowania (z luahosting, choć nie wiem czy lua jest odpowiedni): Dane CSV CSV dla MS Excel Microsoft Excel 2000 Microsoft Word 2000 LaTeX arkusz kalkulacyjny w formacie Open Document Tekst w formacie Open Document SQL YAML Options Dodaj do nagłówka własny komentarz (\n oddziela linie) Obejmij eksport transakcją Wyłącz sprawdzanie kluczy zewnętrznych Tryb zgodności SQL (GDZIE TU WYBÓR MIĘDZY: Ansi, MySql, MySql40 itp) Opcje eksportu bazy danych Dodaj DROP DATABASE Struktura Dodaj DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION Dodaj IF NOT EXISTS Dodaj wartości AUTO_INCREMENT Użyj cudzysłowów z nazwami tabel i pól Dodaj CREATE PROCEDURE / FUNCTION Dodaj w komentarzach: Daty utworzenia/ aktualizacji/sprawdzenia Dane Pełne dodania Rozszerzone dodania Maksymalna długość utworzonego zapytania Użyj opóźnionych dodań Użyj ignorowanych dodań Use hexadecimal for BLOB Rodzaj eksportu (INSERT, UPDATE, REPLACE) Zapisz jako plik Szablon nazwy (1): ( pamiętaj szablon ) Typ kompresji: Brak ".zip" ".gz" |
|
Przejdź do forum: |