ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,387
Najnowszy użytkownik: Tyka1125

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
22.05.2024 20:58:20
Na forum iso błąd przed <!DOCTYPE wygląda jak utf8 z BOM

JazOOn
14.05.2024 18:31:17
Znowu serwer down?

Zbigniew@
28.04.2024 21:33:51
Nareszcie udało się .V9 Document checking completed. No errors or warnings to show.

JazOOn
27.04.2024 21:35:25
Jazda. Udało się. Firma rusza.

Zbigniew@
01.04.2024 12:28:45
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Uproszczone newsy na stronie głównej, ograniczone tylko do jednej linii
szklaneczka
Tak wygląda mój index.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Jak widać są to 2 panele
1 - newsy
2 - treść strony startowej(testowo powitanie)

I teraz jest moje pytanie.
Chciałabym, aby panel newsów był maksymalnie uproszczony
Aby news składał się tylko z 1 linijki, gdzie będzie ikonka kategorii, nazwa newsa i data dodania.

np:
[ICO1] bla bla bla /10.10.2009/
[ICO5] news o niczym /07.08.2008/
[ICO1] start strony /01.01.2008/

A po kliknięciu na temat otwiera się treść właściwa newsa.

(http://hagendis.pl - można zobaczyć obecny wygląd)


PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - Pieka 26.10 - 15:00

Edytowane przez Pieka dnia 26.10.2009 15:11:00
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
Wścibski Gość
Dodany dnia 23.05.2024 04:54:05
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
FiXik
Polecam panel typu http://www.phpfus...amp;id=280, a na stronie producenta możesz zobaczyć jak wygląda. Jeśli to będzie niezbyt ciekawe możesz również skorzystać z http://www.phpfus...amp;id=302.Pozdrawiam.
Edytowane przez hoopak dnia 26.10.2009 21:06:50
może już nie szukajmy
 
http://www.zainwestujwemnie.eu/
szklaneczka
Tak wygląda pierwszy:
Category: United States
Subject: (USSA) Obama's H1N1 national emergency declaration could invoke FEMA response to pandemic
Date Posted: October 26 2009 16:52:05
Reads: 0

A ja bym chciała z tego tylko:
(USSA) Obama's H1N1 national emergency declaration could /October 26 2009/

Edytowane przez Pieka dnia 27.10.2009 08:47:55
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Ja bym zrobił tak:
1. dodał w theme.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Możesz to dodać pod istniejącą już funkcją render_news pamiętając o tym, że funkcja kończy się zamkniętym nawiasem }

2. potem w pliku news.php dodał bym 2 przy render_news około 106 linii:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


3. No i powinno hulać, w razie potrzeby (bo nie bawiłem się w style) będziesz musiał pewnie zmodyfikować styl w kontekście css, ale chyba dasz sobie z tym radę?
Edytowane przez dante77 dnia 27.10.2009 11:40:03
 
http://stronyrobie.pl
FiXik
Ale ten drugi link (dokładnie http://www.phpfus...amp;id=302) zawiera panel dokładnie taki, tylko jest dodana reklama naszego potentata (której w panelu nie powinno być, bo jest to niezgodne z regulaminem programu reklam). Masz datę (pełną) dodania oraz temat. Pozdrawiam.
Edytowane przez FiXik dnia 27.10.2009 12:05:12
może już nie szukajmy
 
http://www.zainwestujwemnie.eu/
szklaneczka
Ele newsy tam są "rotacyjne", jest tylko jeden i sam się zmieniaj. A mi nie chodzi aż o taki bajer.
A skrypta od Dante zaraz sprawdzę... I się pojawiło :/
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Chyba wszystko dobrze wkleiłam, zamiast w news.php, to w index.php (bo o to chyba chodziło, tam ma newsy). A w theme.php to w pliku w folderze w danej skórce?
Bo może jest jeszcze jakiś inny o którym zapomniałam?

PS. Devil May Cray? Która część?

V-----------------V
do posta niżej

Właśnie ten błąd wynika z tego że w tej skórce wkleiłam KOD.
Ale wolałam zapytać i się upewnić czy dobrze zrobiłam.
Bynajmniej... nie działa :(

---
(do Moda- dzięki za wskazanie błędów :***)


PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 27.10 - 14:50

Edytowane przez szklaneczka dnia 28.10.2009 09:52:33
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Tak chodzi o konkretną skórkę, której używasz.
Bo ten błąd, własnie wynika z tego, że w swoim theme.php nie masz zdefiniowanej tej funkcji.
Wklej ją z tego co podałem w poprzednim moim poście.
 
http://stronyrobie.pl
szklaneczka
W kodzie jest następująca linia...
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Jest tam odnośnik do news.php, czy to jest porostu wyświetlanie w pasku adresu?

Bo jeśli odnośnik, a ja nie mam pliku takiego na serwerze, to czy powinnam zamienić na index.php, czy zupełnie pomieszam wszystko?
Edytowane przez szklaneczka dnia 28.10.2009 10:22:05
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Zmień na news.php na index.php


 
http://stronyrobie.pl
szklaneczka
Yupi!

Działa...
I niejako jestem z siebie dumna.
Zamieniłam te pionowe kreski na "/" czego efekt można oglądać na stronce.

Dziękuję za pomoc, ale...

...kolejne pytanie... gdzie określało się liczbę wyświetlanych newsów?
Ponieważ mam chyba wszystkie (i to 2 strony wychodzą),
a chciałabym tylko 5 ostatnich.

I takie jeszcze pytanie...
Ponieważ jest czytaj więcej jako link do newsa,
a mógłby być temat samym linkiem?
Tak żeby nie było tego "czytaj więcej"?

To nie tak że marudzę... i tak zmienię na samo "więcej" jak już,
ale się tak zastanawiam czy można by tak zrobić?


Oraz dodatkowo będę miała problem z rozjeżdżającą się skórką Sad
Ale to muszę troszkę poczytać o tym i zmienić.


http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
Pinhead
Szklaneczka - skorzystaj z wbudowanego w nasze forum Generatora w Strefie Użytkownika. Tam wygenerujesz sobie panel Ostatnie Newsy - podasz tylko ile newsow ma ten panel obejmować.
I wtedy możesz sobie po prostu ustawić ten panel na stronie tam gdzie chcesz - panel będzie zawierał tylko i wyłącznie linki do x newsow (w zależności od tego ile ma ich być.
Ja bym, bez kombinowana ze skórkami, klasami, cssami itd zrobił w prosty chłopski sposób:
1. Utworzył w PA konkretna stronę startową z tekstem powitalnym
2. Wstawił nad nią na górze panel z newsami wygenerowany wg opisu.

I tyle - chyba że czegoś nie łapię. Bo z dotychczasowych twoich postów widzę, że na stronie głównej chcesz mieć po prostu powitanie i panel z newsami w formie linków.
 
www.altergothic.pl
dante77
Ilość newsów możesz zmienić w PA zakładka "Zarządzanie stroną" >> Ustawienia różne.

Odnośnie linka w temacie, to nie mogłem sobie z tym poradzić, bo sam $subject nie może być linkiem, niestety nie rozumiem dlaczego.


 
http://stronyrobie.pl
Pieka
dante77 napisał/a:
...Odnośnie linka w temacie, to nie mogłem sobie z tym poradzić, bo sam $subject nie może być linkiem, niestety nie rozumiem dlaczego.

Chyba jednak moze: http://www.php-fu...d_id=19925
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
szklaneczka
Pinhead:
dziękuję za propozycję, przyznam że nie wiedziałam o generatorze więc się z nim troszkę pobawię.
Pytanie tylko, czy będą te newsy takie o jakie mi chodzi? Zobaczę wieczorkiem, lub dopiero jutro.

Jeśli chodzi o kombinowanie... to po prostu chciałbym dokładnie wiedzieć co i gdzie należy zmienić.

Może panelem byłoby łatwiej i prościej, ale w tym momencie mamy na serwerze plik news.php który jest prawie zbędny?

Poza tym, ja przedstawiam problem a osoby które pomagają też mają z tego satysfakcję. To jest jak rozwiązywanie zadań w szkole, można na kalkulatorze, tylko że nieliczny się zapyta "ale dlaczego tak wyszło?"


Dzięki Pieka za linka... poczytam i powklejam, i zobaczę czy mi wyjdzie Smile

Dante, przy ustawieniach w PA na 5 newsów, i tak pojawia mi się na dole "kolejne strony z newsami". A aż tyle też nie potrzebuje Sad

PLZ help Shock

---update---

Prawie działa! Jak widać tytuł jest linkiem, do "red more",
ale... nic się nie wyświetla po kliknięciu Sad

A najgorsze jest to, że błąd może wynikać ze skryptu Dante'go?
Nie wiem ale wcześniej nie klikałam i nie sprawdzałam czy wyświetla się treść właściwa newsa... i szczerze mówiąc nie wiem gdzie jest błąd.

Samo "czytaj więcej" już umiem usunąć, ale na razie pozostawiłam na stronie
do wglądu.


Ps... a gdyby tak zrobić z tego panel??
Bo jakoś mi brakuje tła i ramki :[
Edytowane przez szklaneczka dnia 29.10.2009 09:01:20
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Plik index.php, jeżeli jest wierną kopią news.php powinien zawierać dwie funkcje render_news. Jedna jest odpowiedzialna za wyświetlanie skróconej treści, a druga za wyświetlanie pełnej treści. Domyślam się, że 2 dodałaś przy jednej i drugiej, a powinnaś tylko przy tej około lini 106.

Około linii 171 znajduje się drugi render_news i ten powinien być standardowy, znaczy render_news bez 2.

A odnośnie pojawiania się linków do kolejnych stron to w pliku index.php znajdź około 126 linii:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


i zakomentuj, czyli dodaj // przed if.
Edytowane przez dante77 dnia 29.10.2009 09:22:58
 
http://stronyrobie.pl
szklaneczka
Tak, tak dokładnie :)
Zamieniłam 2, znaczy dodałam "2" do dwóch

Ale już jest poprawione :D dział tak jak chciałam, dziękuje bardzo za pomoc.

Postaram się teraz sama troszkę pobawić z tym wszystkim, a jak popsuje to dam znać ^^


OK, popsułam :(

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Każdy news jest osobnym oknie.
A jak w jednym zrobić?
Edytowane przez szklaneczka dnia 29.10.2009 12:58:20
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Prawie Ci się udało, ale spróbuj tak:

1 w pliku index.php zaraz pod (około linii 27)
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

dodaj
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


A potem po
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

dodaj
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Aha, a na koniec musisz modyfikować funkcję render_news2 w pliku theme.php, bo tam masz zdefiniowane to jak ma się wyświetlać każdy pojedynczy news.

Najlepiej wstaw tam to co podałem Ci w pomocnym poście jako render_news2 i sprawdź jak będzie wyglądało.
Edytowane przez dante77 dnia 29.10.2009 14:56:25
 
http://stronyrobie.pl
szklaneczka
Działa i żyje, a przy okazji...

do funkcji render news2 dodałam "align center"
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i tak średnio jest na środku, ale to mi nie przeszkadza.

Dodatkowo Klikając na newsa (otwiera się jego rozszerzona treść) i wygląda tak że w DUUUŻYM okienku "Newsy" pojawia się okienko z treścią właściwą.
Przyznam że mi osobiście się tak podoba, jednak informuję na wypadek gdyby ktoś chciał zastosować omawiane tu zmiany.

I tak myśląc o tym wszystkim, przecież to są newsy, i ogólnie kod znajduje się w pliku news.php, a ponieważ ja mam wszystko w indexie to tak to wygląda?
Gdybym zaczęła się bawić i ponownie wcisnąć news.php to mogło by być ok? (ale i tak nie chce :P tego news.php na razie).

Ja jestem zadowolona, mam co chciałam :)

Dziekuję wszystkim za pomoc, szczególnie dante77
ps. (77-to rocznik urodzenia?)

http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
dante77
Cieszę się, że mogłem pomóc.

Ale spróbuje jeszcze w render_news2 podmienić:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


I w kontekście poprzedniego:
Devil May Cry 1 i 3
77 to rocznik urodzenia.

PS. W newsie z podziękowaniami masz błąd piszę się PHP-Fusion.
Edytowane przez Pieka dnia 30.10.2009 10:27:13
 
http://stronyrobie.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl