ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,386
Najnowszy użytkownik: Hisfatt

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
01.04.2024 12:28:45
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.

JazOOn
28.02.2024 19:25:31
ja zostałem przy fusionie ale nazywa się 360. Projektowanie i druk 3d...

MajsterBieda
25.02.2024 00:12:42
Ponad 20 lat .... tosz to sioook panie.... Grin

JazOOn
24.02.2024 20:32:31
a już na pewno mamuty

JazOOn
24.02.2024 20:31:59
Albo dinozaury

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Rozwijane menu Drop Down Tabs
khaman
Wiele tego rodzaju menu było już opisywane na forum.

Menu Drop Down Tabs ma 5 "skórek", tu przykłady: http://www.dynami...bsdemo.htm

Opis instalacji w htmlu: http://www.dynami...abmenu.htm

Wklejamy część kodu w theme.php podmieniając cześć odpowiedzialną a naszej skórce za menu, oraz skrypt w header.php i na koniec wrzucamy katalog dropdowntabs do katalogu głównego.

U mnie w theme.php"
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Gorzej w header.php, po:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


jak wstawić kod?:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Edytowane przez Pieka dnia 14.01.2009 19:13:29
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
 
Wścibski Gość
Dodany dnia 14.04.2024 15:35:01
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
To menu jak prawie kazde rozwijane, ma dwie czesci:
  1. Czesc wstawiana w head.
  2. Czesc wstawiana bezposrednio lub posrednio w pliki strony.

Czesc pierwsza, czyli w przypadku PHP-Fusion v7 plik header.php.
Edytuj plik themes/templates/header.php, znajdz (linia ~37):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wstaw ponizej:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Teraz zajmiemy sie czescia, ktora bezposrednio przeklada sie na odbior wizualny, czyli kod nawigacji. Mozna to umiescic jako plik i zaincludowac w wybranym miejscu lub wstawic bezposrednio do pliku. Ponizej zamieszczam tresc pliku, ktory nalezy umiescic w glownym katalogu strony i wersje do wstawienia do pliku. W zasadzie jedno i drugie musi sie w nim znalezc, z ta roznica, ze plik includujemy w ten sposob:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Plik menu.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Dla hardkodowcow czysty kod nawigacji:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Jedno i drugie umieszczamy zamiast standardowej nawigacji, ktora moze miec rozne postacie. Podstawowa jest:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


W ten sposob postepujemy w przypadku wszystkich rodzajow tego menu, a jak wspominal autor tematu, jest ich az 5. Ponizej link do archiwum, ktore nalezy sciagnac, rozpakowac, a nastepnie umiescic w glownym katalogu strony:
  1. Archiwum: dropdowntabs.zip.
  2. Opis dzialania oraz instalacji.

Zycze powodzenia.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
khaman
Hmm działa piknie do czasu wejścia a panel admina. Wtedy znikają buttony i zostają linki.

Edit:
Ok juz mam. Skrypt należy oprócz header.php dodać także do admin_header.php
Edytowane przez khaman dnia 15.01.2009 10:25:27
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
 
Pieka
khaman napisał/a:
..Edit:
Ok juz mam. Skrypt należy oprócz header.php dodać także do admin_header.php

Oczywiscie, ale header.php jest podstawa, reszta to uzupelnienie Wink Jesli ktos uzywa TinyMCE, to warto jeszcze dodac do pliku admin_header_mce.php, ktory pelni funkcje header w przypadku wlaczonego w/w edytora.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
piotrek1231
Wszystko działa. Dostępnych jest jednak aż 5 rodzajów. W jaki sposób można zmienić rodzaj menu. Do dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że należy uczynić to w menu.php. Tylko czym należy zastąpić aby prawidłowo działało?
Edytowane przez Pieka dnia 16.01.2009 21:24:00
 
Pieka
W zaleznosci od tego, ktore menu chcemy zastosowacna swojej stronie, wybieramy jedna z ponizszych linii, ktora nastepnie wstawiamy do sekcji head w pliku header.php:

CSS for Drop Down Tabs Menu #1
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

CSS for Drop Down Tabs Menu #2
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

CSS for Drop Down Tabs Menu #3
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

CSS for Drop Down Tabs Menu #4
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

CSS for Drop Down Tabs Menu #5
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Nastepnie w zaleznosci od wybrania jednek z w/w wersji, stosujemy kod:
Example 1
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Example 2
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Example 3
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Example 4
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Example 5
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
piotrek1231
Niestety podana przez Ciebie wersja nadal nie działa, ale pozmieniałem wg. swojej myśli i działa. Błąd jest w kodzie menu.php
Edytowane przez piotrek1231 dnia 16.01.2009 23:06:43
 
Pieka
piotrek1231 napisał/a:
..Błąd jest w kodzie menu.php

W kodzie menu nie ma bledu, Ty robisz blad. Ale to juz Twoja sprawa. Co mialem pokazac, pokazalem, reszta nalezy do Was. Mnie takie menu nie interesuje, wiec i tak robie to w 100% w czynie spolecznym spelniajac Wasze zachcianki.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
piotrek1231
Ważne, że działa.
Wielkie dzięki za pomocSmile
 
jantom
Ale po co uwzięliście się na edycję pliku header.php? W PF7 zrobiono oddzielną funkcję, o nazwie get_head_tags. Wstawia się ją do theme.php, o tak:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Funkcja pika, a potrzeba edycji header.php i admin_header.php znika ;)
Edytowane przez jantom dnia 17.01.2009 14:11:21
 
http://jantom.info
fyssas
Nie rozumiem tej części...
Teraz zajmiemy sie czescia, ktora bezposrednio przeklada sie na odbior wizualny, czyli kod nawigacji. Mozna to umiescic jako plik i zaincludowac w wybranym miejscu lub wstawic bezposrednio do pliku. Ponizej zamieszczam tresc pliku, ktory nalezy umiescic w glownym katalogu strony i wersje do wstawienia do pliku. W zasadzie jedno i drugie musi sie w nim znalezc, z ta roznica, ze plik includujemy w ten sposob:

include BASEDIR."menu.php";


Do jakiego pliku muszę wstawić:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez hoopak dnia 09.04.2009 14:30:31
 
www.ligaokregowa.pl
lupozo
Edytuj plik themes.php twojej skórki, jeśli chcesz aby menu było wyświetlane pod twoim logo to zainteresuj się funkcją render_page.
 
Vades
Witam !
Czy można zrobić tak, żeby zachować aktualny wygląd menu poziomego i tylko po prostu po najechaniu - rozsuwają się kategorie ??
Moja strona : www.manutd.bbs.pl
Podoba mi się aktualny wygląd tego menu.
Edytowane przez Vades dnia 09.04.2009 21:37:33
 
www.manutd.byethost24.com
nmpministranci
Czytałem o render page ale dalej nic nie da się zrobić...proszę o pomoc jak wstawić include menu.php
 
grafite23
Mam pytanie, czy te menu działa pod wersję 7? Bo jak próbuję te menu zaincludować o tak:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

To wyskakuję mi wtedy takie coś:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Dodam jeszcze że mam skórkę M.United. Kod theme.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Proszę pilnie o pomoc.
Edytowane przez grafite23 dnia 30.06.2009 17:35:25
 
Spoczywaj w pokoju... daveone
A jak zrobić podkategorie do tego menu tak jak na screenie?
img412.imageshack.us/img412/5386/tabz.jpg
 
pawekrol
Witam
Wszystko działa pięknie, ale brak polskich znaków w menu. Czy ktoś miał taki problem ?
Pozdrawiam

Wiadomość doklejona:
pawekrol napisał/a:
Witam
Wszystko działa pięknie, ale brak polskich znaków w menu. Czy ktoś miał taki problem ?
Pozdrawiam


już sobie poradziłem
Edytowane przez pawekrol dnia 05.02.2010 22:47:20
 
DJKondziu
Nie mogę sobie poradzić ze wstawieniem kodu
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


w sekcji render_page - proszę o pomoc :)

Wiadomość doklejona:
Nikt nie wie jak to zrobić ??

Wiadomość doklejona:
kiedy wstawiam czysty kod nawigacji to wyświetla się ona na stronie, ale z wieloma błędami i na całej stronie np. zmienia się czcionka, jakby coś w tym kodzie było niepodomykane :/ Proszę o pomoc!


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - khaman 06.03 - 21:01

Edytowane przez DJKondziu dnia 17.03.2010 16:57:14
 
klusex997
Przeczytałem kilka razy cały ten temat. Kombinowałem na różne sposoby, żeby zainstalować to menu, ale za każdym razem stoję w miejscu. Kierowałem się instrukcjami Pieki. Wstawiłem kod do header.php, ale dalszej części postu #2 nie rozumiem (już nie mówiąc o wstawieniu wybranego przeze mnie rodzaju menu). Czy mógłbym prosić o napisanie instrukcji dla kompletnie zielonych jak zainstalować to menu? Używam skórki Gillette. Z góry dziękuję Smile
 
bogdan
Siemanko :)
Ponieważ "wysiadłem" przy "Menu accordion w panelu" wziąłem się za to :D.
Zrobiłem wg drugiego postu Pieki, plus modyfikację plików z postu Khamana
Wszytko hula, tylko mam pytanie - jak dodaję trzecie rozwinięcie w miejscu :
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Za cyfrą - w tym wypadku "st", może być dowolny ciąg znaków [oczywiście nie powtarzający się], czy jakiś określony?
Dodałem przypadkowe litery i śmiga, tylko czy tak może być?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Edytowane przez bogdan dnia 16.04.2011 17:26:19
Nie szukaj Szczęścia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. Pfft
 
dysko-patia.eu
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl