ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 4

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,386
Najnowszy użytkownik: Hisfatt

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
01.04.2024 12:28:45
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.

JazOOn
28.02.2024 19:25:31
ja zostałem przy fusionie ale nazywa się 360. Projektowanie i druk 3d...

MajsterBieda
25.02.2024 00:12:42
Ponad 20 lat .... tosz to sioook panie.... Grin

JazOOn
24.02.2024 20:32:31
a już na pewno mamuty

JazOOn
24.02.2024 20:31:59
Albo dinozaury

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Wyróżnienie przyklejonego newsa
eridor
Jak można wyróżnić przyklejonego newsa? Np: poprzez wstawienie go w ramkę?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 10.11 - 14:12

...
 
http://hobbit.avatar.net.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 17.04.2024 23:25:22
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
jantom
Jak to już kiedyś zdarzyło napisać, wyróżnienie newsa nie jest tak trudnym zadaniem, jakby się mogło wydawać. Czego nam do szczęścia potrzeba? Edytora tekstu, pliku skórki oraz pomysłu.
  1. Otwierasz theme.php
  2. Przechodzisz do funkcji render_news i do global dopisujesz zmienną $data (w wyniku czego wygląda ona np. tak:
    Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
  3. Jeśli coś ma się stać dla przyklejonego newsa, to wstawiasz
  4. Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Dla przykładu
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Użytkownik eldzi wykorzystał pomysł w taki oto sposób:
images24.fotosik.pl/136/50b5375ee7b5957emed.gif
Edytowane przez jantom dnia 10.11.2008 14:52:00
 
http://jantom.info
Pieka
Dodam od siebie, ze mozna to zrobic na wiele roznych sposobow, dodanie grafiki jest tu tylko jedna z mozliwosci. Przykladem moze byc dodanie ramki, tla lub innego efektu, pozwalajacego na wyroznienie przyklejonego newsa.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
eridor
jantom napisał/a:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


nie rozumiem tego fragmentu.. w theme.php mam:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. function render_news($subject, $news, $info) {
  2.  
  3. echo "<table cellpadding='0' cellspacing='0' width='100%' class='spacer'>\n<tr>\n";
  4. echo "<td class='capmain-left'></td>\n";
  5. echo "<td class='capmain'>".$subject."</td>\n";
  6. echo "<td class='capmain-right'></td>\n";
  7. echo "</tr>\n</table>\n";
  8. echo "<table width='100%' cellpadding='0' cellspacing='0' class='spacer'>\n<tr>\n";
  9. echo "<td class='main-body middle-border'>".$news."</td>\n";
  10. echo "</tr>\n<tr>\n";
  11. echo "<td align='center' class='news-footer middle-border'>\n";
  12. echo newsposter($info," &middot;").newsopts($info,"&middot;").itemoptions("N",$info&#91;'news_id'&#93;);
  13. echo "</td>\n";
  14. echo "</tr><tr>\n";
  15. echo "<td style='height:0px;background-color:#000;'></td>\n";
  16. echo "</tr>\n</table>\n";
  17.  
  18. }
Zinterpretowano w sekund: 0.029, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

...
 
http://hobbit.avatar.net.pl
bartek124
Wow, doszedłeś do drugiego kroku...
Pod"
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


dodajesz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Wystarczyło spojrzeć na inne funkcje...
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Chemikpil
Witam a jest możliwość by treść gdy wezmę czytaj więcej wyglądała inaczej niż sam news na stronie głównej? Chodzi dokładnie mi o to by nie korzystał z tych samych class co newsy na głównej.
Edytowane przez Chemikpil dnia 01.01.2009 22:24:41
 
www.chemikpil.pl
jantom
Da radę. Wystarczy dodać do render_news np:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

W Twoim wypadku przyda się bardziej rozbudowane podejście do tego tematu, ale raczej chodziło mi o przykład.

Edit
Kod delikatnie poprawiony - zapomniałem jeden przypadek wziąć pod uwagę.
Edytowane przez Pieka dnia 26.06.2009 19:29:09
 
http://jantom.info
Chemikpil
Ok już rozumiem , dzięki Wink
 
www.chemikpil.pl
Maks
Wiem, że odkopię temat, ale nie wiem gdzie znaleźć pomoc w tej sprawie. Otóż chciałem zrobić na stronie coś takiego, żeby wyróżnić tego przyklejonego newsa, ale niestety jestem początkujący i nie wiem do końca co wpisać w "akcja, która ma się wydarzyć". Powiedzmy, jak chciałbym, aby news dnia był w ramce to co wpisuję?
 
jantom
Przed treścią newsa wpisujesz w warunku tag otwierający ramkę (np. <div>), a za treścią zamykasz ten wcześniej otwarty (np. poprzez </div>.
Edytowane przez jantom dnia 26.06.2009 21:46:43
 
http://jantom.info
Maks
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


No więc tak mam w theme.php. I co tu dodać, żebym miał ramkę? Proszę o jakiś dokładny kod, bo nie jestem do końca w temacie ;).

Później dodaję coś w przyklejonym newsie, żeby na głównej był wyróżniony, czy to już się zrobi automatycznie, po zapisaniu w źródle php?

Dzięki za odp.,
Pozdrawiam
 
jantom
Widzę, że czakasz na gotowca... Będzie ascetycznie. Poniższy kod będzie tylko działał.

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez jantom dnia 28.06.2009 11:46:40
 
http://jantom.info
andrix224
Ja chcę zrobić coś innego. A mianowicie żeby zmienić tło przyklejonego newsa. Wiecie jak to zrobić? Dodam, że mam skórkę Phos, a tam funkcja render_news wygląda trochę inaczej:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
 
Pieka
Zasada ta sama, tylko zamiast ramki zmieniasz tlo.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
andrix224
Możesz przekształcić powyższy fragment kodu? Bo ja nie wiem jak. W tym themie jest inaczej niż w tym temacie.
 
Pieka
Dodaj nowa klase wzorujac sie na floatfix, a nastepnie wstaw ja w miejsce wymienionej.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
andrix224
Wybacz, ale na razie jestem "zielony". Nie wiem co to floatfix... Proszę, przekształć ten fragment kodu (3 tematy wyżej), bo sam chyba tego nie zrobie
Potężny serwis o Colinie - www.cmr.yoyo.pl
 
Chemikpil
E no podstawy trzeba znać. To jest CSS dla laików wiec nie widzę problemów. Ale ty chyba nawet nie chcesz sam tego zrobić. Dlaczego? Przejrzyj swój kod co dodałeś a będziesz wiedział. floatfix to klasa która tam występuje. Tworzysz nową, dodajesz do niej inne cechy, np:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
i podmieniasz wymienioną na stworzoną.
http://www.kursht...index.html lektura obowiązkowa.
Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter
 
www.chemikpil.pl
piotrek027
Próbuje wyróżnić przyklejonego newsa ale nie za bardzo mi to wychodzi. Możecie napisać co tu jest źle i jak mam zrobić aby było dobrze?
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
 
Pieka
Prosze:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Nastepnym razem nie przestawiaj znakow (w tym przypadku "{").
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl