ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 2

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,319
Najnowszy użytkownik: yorgus

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

krystian1988
19.02.2020 04:45:58
Spokojnie, komentarze są akceptowane przez administrację. Trzeba poczekać OK

Przemek28
18.02.2020 23:09:05
Dodałem komentarz do newsa, niestety się nie wyświetla Sad

khaman
18.02.2020 19:23:17
Taka Ostatnia Wieczerza Wink

mareg
14.02.2020 09:00:38
Sami emeryci ostatnio Wink

krystian1988
09.02.2020 07:50:06
I przesiewał Grin

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting Hekko.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Jak wykonać podstronę *.php o własnej nazwie
BenLomax
Jak wykonać podstronę bez używania opcji w PA - 'Dodaj stronę' tak jak na Waszym forum, np team.php; dotacja.php?

p.s.
Proszę o ewentualną zmianę tematu, nie wiem jak taka strona nazywa się poprawnie.
Edytowane przez Pieka dnia 21.11.2008 22:57:05
 
Wścibski Gość
Dodany dnia 27.02.2020 05:20:16
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting Hekko.pl
IP: localhost  
piterus
BenLomax napisał/a:
Jak wykonać podstronę bez używania opcji w PA - 'Dodaj stronę' tak jak na Waszym forum, np team.php; dotacja.php?


Tworzysz nowy plik o nastepujacym kodzie:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wysylasz na serwer :)
tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
 
http://titanquest.gram.pl/
BenLomax
Dzięki, to jest to co chciałem uzyskać, ale widzę,że bez znajomości php ciężko będzie tam coś zdziałać Sad

Może ktoś pomoże jak zacząć...?
Edytowane przez BenLomax dnia 05.10.2008 11:58:00
 
Marox
Mam pytanie, czy dałoby się edytować tę stronę przez panel admina?
Edytowane przez Pieka dnia 23.10.2008 18:15:27
 
Pieka
Marox napisał/a:
Mam pytanie, czy dałoby się edytować tę stronę przez panel admina?

Tak wykonanej strony nie da sie edytowac z poziomu PA.
 
www.php-fusion.pl
yodamatrix
BenLomax napisał/a:
Dzięki, to jest to co chciałem uzyskać, ale widzę,że bez znajomości php ciężko będzie tam coś zdziałać :(

Może ktoś pomoże jak zacząć...?


Zobacz na przykładzie:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Tam gdzie tytuł to wiesz co
Tam gdzie tekst to tekst UWAGA !!! Jak chcesz wstawić kod html zmień "tekst" na 'tekst' i dopiero wstaw html

Przykład strony: warezownia ( jeżeli nie może być tu ten link to proszę usunąć )
 
www.star-wars.orge.pl
BenLomax
Dzięki za odpowiedź ale udało mi się samemu dojść do tego a uwierz, że dla osoby zielonej w php itp to czarna magia! Ale się udało a Twoja instrukcja przyda się innym.
 
virusxd
Hehe chyba mam dla was wyjście :P

W PA tworzysz normalnie stronę jak się tworzy i masz link np. viewpage.php?page_id=1

to teraz tworzysz np. plik team.php w którym piszesz tylko:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


oraz podmień plik viewpage.php na serwerze na ten z załącznika

zapisujesz i powinno działać :) a stronę dalej możesz edytować z PA :P

Sposób w 100% testowany :)

Można oczywiście jeszcze bardziej posprzątać w pliku viewpage ale pozwólcie zrobię to jutro i wyślę bo teraz to tylko trzeba sprawdzać czy Get było czy nie ;) i jeśli nie to nie dodawać do linku ponownie ?page_id
virusxd dodał/a następującą plik:
viewpage.zip [1.25kB / 533 Pobrane]

Edytowane przez virusxd dnia 05.11.2008 23:39:54
 
www.deeveris.com
yodamatrix
BenLomax napisał/a:
Dzięki za odpowiedź ale udało mi się samemu dojść do tego a uwierz, że dla osoby zielonej w php itp to czarna magia! Ale się udało a Twoja instrukcja przyda się innym.


Też miałem problemy z php, ale jakoś mi się udało nauczyć.
 
www.star-wars.orge.pl
virusxd
Wysyłam poprawione viewpage.php

Tylko jedno ale mi zostało Smile
Przy wpisywaniu komentarzy w linku pojawi się zbędny znak & ale to w niczym nie przeszkodzi w działaniu strony.
Będzie to wyglądało mniej więcej tak:
www. [twoja strona]/[twoja podstrona].php?&rstart=[numer komentarza]

A potem zostanie znak zapytania na końcu.

Chyba że macie jakiś pomysł jak się pozbyć tego "&" który w następstwie zostawia "?" na końcu adresu. Wszelkie funkcje replace rozwalają całą stronę.
virusxd dodał/a następującą plik:
viewpage_1.zip [1.28kB / 506 Pobrane]

Edytowane przez virusxd dnia 06.11.2008 22:04:25
 
www.deeveris.com
T-C-S
yodamatrix napisał/a:
Zobacz na przykładzie:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1.  
  2. <?php
  3. /*-------------------------------------------------------+
  4. | PHP-Fusion Content Management System
  5. | Copyright (C) 2002 - 2008 Nick Jones
  6. | <a href="http://www.php-fusion.co.uk/" target="_blank" title="autolink">http://www.php-fu...</a>
  7. +--------------------------------------------------------+
  8. | Filename:
  9. | Author:
  10. +--------------------------------------------------------+
  11. | This program is released as free software under the
  12. | Affero GPL license. You can redistribute it and/or
  13. | modify it under the terms of this license which you
  14. | can read by viewing the included agpl.txt or online
  15. | at <a href="http://www.gnu.org/licenses/agpl.html." target="_blank" title="autolink">http://www.gnu.org/licen...</a> Removal of this
  16. | copyright header is strictly prohibited without
  17. | written permission from the original author(s).
  18. +--------------------------------------------------------*/
  19. require_once "maincore.php";
  20. require_once THEMES."templates/header.php";
  21.  
  22. openside("Tytuł strony");
  23. echo "Tekst";
  24. closeside();
  25.  
  26. require_once THEMES."templates/footer.php";
  27. ?>
Zinterpretowano w sekund: 0.036, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10


Tam gdzie tytuł to wiesz co
Tam gdzie tekst to tekst UWAGA !!! Jak chcesz wstawić kod html zmień "tekst" na 'tekst' i dopiero wstaw html


Mam problem.
Stworzyłem podstronę o następującym kodzie:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1.  
  2. <?php
  3. /*-------------------------------------------------------+
  4. | PHP-Fusion Content Management System
  5. | Copyright (C) 2002 - 2008 Nick Jones
  6. | http://www.php-fusion.co.uk/
  7. +--------------------------------------------------------+
  8. | Filename:
  9. | Author:
  10. +--------------------------------------------------------+
  11. | This program is released as free software under the
  12. | Affero GPL license. You can redistribute it and/or
  13. | modify it under the terms of this license which you
  14. | can read by viewing the included agpl.txt or online
  15. | at http://www.gnu.org/licenses/agpl.html. Removal of this
  16. | copyright header is strictly prohibited without
  17. | written permission from the original author(s).
  18. +--------------------------------------------------------*/
  19. require_once "maincore.php";
  20. require_once THEMES."templates/header.php";
  21.  
  22. openside("Tytuł strony");
  23. echo "Problem z wyświetlaniem polskich znaków";
  24. closeside();
  25.  
  26. require_once THEMES."templates/footer.php";
  27. ?>
Zinterpretowano w sekund: 0.049, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10


Po wgraniu na serwer i wywołaniu w przeglądarce wyświetla się następująco:

images39.fotosik.pl/63/95b3a2a8ea9b5ab2m.jpg

Jak widać na zamieszczonym zdjęciu nie wyświetlają się polskie znaki i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić i gdzie jest błąd, więc proszę o pomoc.
Edytowane przez T-C-S dnia 20.02.2009 01:44:46
Shock
 
Gander
Jeśli mas stronę z językiem Polish to musisz zapisać to w kodowaniu ISO-8859-2 a jeśli Polish-utf8 to w UTF-8. Tego nie robi się notatnikiem! Zdobądź jakiś program do pisania stron, w którym będziesz mógł ustawić kodowanie.

Wiadomość doklejona:
To i ja dodam swoje rozwiązanie, pliku podstrony, czerpiącego zawartość z dodatkowej strony.

Wystarczy do /includes/ wrzucić załączony przeze mnie plik, oraz utworzyć plik, o poniższej zawartości:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Ważne 2 rzeczy:
  1. Trzeba dołączać plik viewpage_include.php (linijka nr 4)
  2. Jako parametr funkcji viewpage() podajemy id dodatkowej strony

Skrypt przetestowany i działający. Niestety musiałem usunąć komentarze, gdyż gość, który kodował funkcję do wyświetlania komentarzy, najwidoczniej nie wiedział co to uniwersalność kodu...

Może później uda mi się coś wymyślić z tym fantem...
Gander dodał/a następującą plik:
viewpage_include.zip [1.2kB / 520 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 24.09.2009 09:02:02
html5_logo_4.png.120x60_q85.png jquery.png css3_logo.png
 
www.gander.pl
T-C-S
Gander napisał/a:
Jeśli mas stronę z językiem Polish to musisz zapisać to w kodowaniu ISO-8859-2 a jeśli Polish-utf8 to w UTF-8. Tego nie robi się notatnikiem! Zdobądź jakiś program do pisania stron, w którym będziesz mógł ustawić kodowanie.

O kodowaniu nie pomyślałem. Wink Zapisałem w kodowaniu UTF-8 i wszystko jest OK.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
PIOTR
Shock
 
pasta20
Jak to jest że wstawiłem na stronkę tylko tekst test i stronka wygląda całkiem inaczej tak jest w IE Sad niż powinna. tak jakby css były by wyłączone. W operce wszytsko normalnie wygląda Wink
Właśnie chciałem się zalogować będąc na tej stronce z otwartą dodatkową stronką.
Nie loguje mnie i wypisuje błąd maincore.php linia 223 i 224.
Edytowane przez pasta20 dnia 07.07.2009 11:45:48
 
eggforever
Mi działa ale jest pewien problem a mianowicie strona z artykułem wygląda jak menu nawigacyjne tzn ma taki sam pasek tytułowy oraz ma tło z menu bocznego. Normalnie strony stworzone poprzez PA maja inny pasek z tytułem (grubszy) oraz tło jest białe.
Jaki kod odpowiada za to?
Proszę o podpowiedź

Ok, już sobie poradziłem.
Musiałem dodać opentable(...); przed echo'...'
i closetable(); za echo'...'
Edytowane przez eggforever dnia 22.07.2009 11:30:12
 
pasta20
Mam tylko jeden problem. Utworzyłem plik start.php wszystko w nim ok.
Wygląd stronki też wygląda normalnie ale jak strona startuje z tym plikiem start.php to nie można się zalogować. Niby loguje ale z powrotem wyrzuca na tę stronkę.
Na news.php wszystko działa poprawnie. Sad Czy ktoś ma taki problem czy po|prostu trzeba dodać tę stronkę do maincore.php?

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 24.07.2009 18:46:59
 
emil90ck
Witam
JA mam następujące pytanie czy da się zrobić tak by podczas dodawania nowej strony stosując się do rad "piterus" można było podawać ręcznie Meta Tag
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

 
http://www.bluemoney.pl
zezol
Tam gdzie zawartość podstrony, wklej to i zmodyfikuj jak tam chcesz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

 
emil90ck
Wywala taki błąd
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Mój plik
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


 
http://www.bluemoney.pl
Pieka
Po co wstawiasz kod podany przez zezola w echo? Poza tym, jak juz, to tak:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

 
www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl