ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,359
Najnowszy użytkownik: kdomi

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
08.11.2021 23:22:32
Widzisz a ja poszedłem w logistyke i transport Grin

Gander
07.11.2021 16:29:48
Aż się łezka w oku kręci. Wpadłem sprawdzić, od kiedy robię w PHP (rok założenia konta) Wink

JazOOn
04.11.2021 22:43:11
No ale Pieka to już tu z 5 miesięcy nie był

JazOOn
21.10.2021 22:40:48
Tak ,to ten sam JazOOn Grin

Drakoo
11.10.2021 23:43:34
Co u zszywaka Smile?

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
SEO Friendly URL (mod_rewrite, htaccess) z v6 dla v7
mae
Witam!
Właśnie robię stronę internetową. Jednak .htaccess (mod_rewrite, FURL) spod 6.0.1 nie działa w siódemce... proszę o pomoc, szukałem podobnego tematu poprzez szukajkę, lecz nic nie znalazła Sad

oczywiście podmieniłem maincore itd. .htaccess jest poprawnie zapisane itd.

Mój błąd. Zmieniłem nazwę tematu, następnym razem będę mniej wyrozumiały.//bartek124


PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - Pieka 27.09 - 15:34
  2. Przeniesienie tematu - Pieka 27.09 - 15:34

Edytowane przez Pieka dnia 15.08.2009 21:53:11
 
bartek124
No to tak, pliki .htaccess tworzymy tak jak pod v6, czyli w folderze głównym plik z zawartością:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


W katalogu forum plik .htaccess z taką zawartością:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


W maincore.php i w żadnych innych plikach nic nie zmieniamy. Skorzystamy z funkcji zawartych w v7 i zrobimy to za pomocą panelu.

Tworzymy nowy panel i w jego treść wklejamy:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Zapisujemy i włączamy panel.

Powodzenia :).
Edytowane przez bartek124 dnia 28.09.2008 12:38:59
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
bartus2003
Kiedy ja robię tak jak piszesz wyskakuje na stronie taki błąd w treści:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
 
bartek124
Sorry, mój błąd, wkradło mi się niepotrzebne
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Wyżej poprawiony kod.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Fenix
U mnie działa (ale nie jest mi to potrzebne jak narazie, nie widzę potrzeby ;))
bartus musisz zrobić to w ten sposób
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

 
http://charmed.com.pl
bartek124
Heh, a mogę wiedzieć w jakim celu dałeś tam openside() i closeside()?

Dlaczego MUSZĘ to zrobić w taki sposób jaki podałeś?
Edytowane przez bartek124 dnia 28.09.2008 12:58:58
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
bartus2003
Zrobiłem tak jak podałeś. Dwa pliki htaccess panel dany błędu już nie ma, jednak kiedy kliknę w coś w menu widzę np:
Not Found

The requested URL /Art.html was not found on this server.

Edytowane przez Pieka dnia 28.09.2008 13:26:43
 
bartek124
Daj adres swojej stronki.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Hanys997
Hej !

Pytanie do Bartka : "jakie są zmiany co do wersji z v6 ? " ponieważ chciałbym dostosować furl 2 by slawekneo a nie wiem czego się złapać...
Pozdrawiam Hanys !
 
www.model-klub.pl
bartek124
Ja nic nie zmieniałem, po prostu stworzyłem funkcję i dodałem handlera, tyle Smile.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
szulcu
A da się to zrobić tak jak to było w wersji poprzedniej, czyli aby np. w odnośniku był tytuł artykułu, pliku itd.?

Chciałem jeszcze zapytać np. dlaczego jak zmienię:

Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. $buf = preg_replace('#articles\.php#si', 'Art', $buf);
Zinterpretowano w sekund: 0.061, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. $buf = preg_replace('#articles\.php#si', 'artykuly', $buf);
Zinterpretowano w sekund: 0.042, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10


To otrzymuje komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Nadmienię, że dostosowałem trochę moda. Zmiana polegała na zmianie oryginalnej linijki na np:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. $buf = preg_replace('#articles\.php\?cat_id=([0-9]*?)(\'|")#si', 'artykul/kategoria/\1\2', $buf);
Zinterpretowano w sekund: 0.045, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Już wiem co było nie tak.
Było:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Po usunięciu wszystkich końcówek .html zostało:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

A poprawnie ma być:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Edytowane przez Milka dnia 14.10.2008 16:52:52
 
http://www.xptips.xon.pl
domi17
Wie może ktoś wie jak zrobić następujący link:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy HTML

na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy HTML

Edytowane przez Pieka dnia 03.11.2008 15:26:25
 
bartek124
Stała BASEDIR zgłupieje w takiej sytuacji. Slawekneo musiałby się wypowiedzieć, On pewnie już ma na to jakiś sposób Wink
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
slawekneo
Tak sposob mam na to, tylko nie mam czasu by wstawic Pfft
Edytowane przez Pieka dnia 03.11.2008 20:09:33
 
arturg
Przydało by się to kliku osobom Wink
 
http://www.wedkarze.info
DORBITB
Szukałem w temacie i na forum ale nic nie znalazłem, chodzi mi o f-url v2, jak można je przystosować pod php-fusion 7
Edytowane przez DORBITB dnia 08.11.2008 20:37:43
 
jedjak
Okey. mam pytanie. (sorka za wykopywanie tematu z grobu) chce zmienić Profil-1.html na Profil-nick.html (w miejscu nick, nick użytkownika). Proszę o pomoc Wink


PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 18.11 - 22:45

Edytowane przez jantom dnia 18.11.2008 23:18:06
 
cojack
Witam,
No tak to też jest sposób na parsowanie adresów URL, tylko trochę wolniejszy, niżeli od razu edycja adresów.

Można by ten preg_replace dostosować tak by linku była nazwa artykułu, nie grzebałem w artykułach, ale to powinno być coś takiego:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


zarówno to jak i wiele innych kategorii, mówię o forum, downloads, newsach, profilach można łatwo i przyjemnie zastosować.

Nie widziałem wyżej by ktoś o tym pisał, tak tylko dodaje od siebie. Aha zapomniałbym, tylko musicie utworzyć tablę z kluczem pl font wartością bez pl fontu. Później zastosować drugi raz preg_replace, ponieważ adres w linku nie może posiadać pl znaków, to jest chyba oczywiste.

Pozdrawiam.
Edytowane przez cojack dnia 18.11.2008 23:16:43
"jak czegoś nie wiem, nie myślę że wiem"
OpenSource CMS Systemy zarządzania treścią.
Tworzenie stron internetowych, wdrożenie cms'a, potrzebujesz pomocy po prostu odwiedź nas: Aichra.pl
 
http://os-cms.pl
zezol
@cojack, chodzi ci o coś takiego (wersja dla v6)? Wink
 
cojack
Bardziej coś takiego:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


:)
"jak czegoś nie wiem, nie myślę że wiem"
OpenSource CMS Systemy zarządzania treścią.
Tworzenie stron internetowych, wdrożenie cms'a, potrzebujesz pomocy po prostu odwiedź nas: Aichra.pl
 
http://os-cms.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl