ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 2

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,386
Najnowszy użytkownik: Hisfatt

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
01.04.2024 12:28:45
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.

JazOOn
28.02.2024 19:25:31
ja zostałem przy fusionie ale nazywa się 360. Projektowanie i druk 3d...

MajsterBieda
25.02.2024 00:12:42
Ponad 20 lat .... tosz to sioook panie.... Grin

JazOOn
24.02.2024 20:32:31
a już na pewno mamuty

JazOOn
24.02.2024 20:31:59
Albo dinozaury

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Dwie kolumny obok siebie - panele po jednej stronie (prawej lub lewej)
NRSL
Mniej wiecej jak na tej stronie: http://www.futbol... tak aby newsy byly po prawej stronie?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 18.08 - 01:31

Edytowane przez Pieka dnia 10.04.2010 22:06:52
 
Wścibski Gość
Dodany dnia 17.04.2024 23:47:11
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Fatumsky
kintar napisał/a:
Podalem przeciez rozwiazanie na takie ulozenie blokow w temacie http://www.php-fu...d_id=19606
Nie skorzystales z szukajki.


Jako że jest to mój pierwszy post chciałem powitać kolegów Fusionistów, i zapytać lub poprosić kolegę Kintara o powiedzenie mi gdzie znajdę pliki side_left.php, oraz side_right.php w php-fusion w wersji 7.

Pozdrawiam
 
Pieka
Koledzy opowiadali glupoty, wiec temat wyczyscilem i juz spiesze z odpowiedzia.

W v7 zmienilo sie sporo i to w szczegolnosci w kwestii struktury skorek, wiec teraz nie edytujesz plikow, ktorych nie ma, tylko plik theme.php, a konkretnie funkcje render_page:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Miejsce ewntualnej zmiany to Content, a strony prawa, srodek i lewa to RIGHT, U_CENTER.CONTENT.L_CENTER i LEFT.

Aby zmienic uklad strony, wystarczy zamienic je miejscami, czyli zrobic cos takiego:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 21.04.2011 22:02:56
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Fatumsky
Super dziękuję kolego! Wszysko działa jak należy. Mam jeszcze jedno pytanie, w którym pliku, oraz orientacyjnie gdzie można zmienić wielkość tabel? Pozdrawiam.

//Sory za te "błędy" ale jednak chciałbym uzyskać odpowiedź
Edytowane przez Fatumsky dnia 31.08.2008 17:02:28
 
Fly Rider
A czy może ktoś zna się na divach i zrobić coś takiego w skórce Antlantis ?
Bo jak zrobi się coś takiego:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


to jednak to nie jest to.
 
http://www.judym.poznan.pl
Pieka
W przypadku tej skorki jest to prostsze i zarazem bardziej skomplikowane, poniewaz aby zmienic kolumny miejscami, wystarczy zmienic id jednej z nich. Niestety, nie jest to jedyna rzecza, ktora nalezy zrobic.
Aby uzyskac zmiane miejsc kolumn znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zasada budowy roznych struktur za pomoca div-ow jest odmienna od tradycyjnych tabelek.
Edytowane przez Pieka dnia 17.01.2011 23:52:49
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Fly Rider
No i tez tak kombinowałem ale i tak strona sie rozjeżdża www.rapidpoznan.pl
 
http://www.judym.poznan.pl
Pieka
Fly Rider napisał/a:
No i tez tak kombinowałem ale i tak strona sie rozjeżdża www.rapidpoznan.pl

To nie jest kwestia rozjazdu, tylko braku zdefiniowanych divow. Pisalem wyzej, ze to nie jest takie proste i nie jest to jedyna rzecz jaka nalezy wykonac. Nie jest tak lekko, trzeba myslec ;)
Ale ok, niech strace, ponizej masz dokladny opis co, gdzie i jak.

Edytuj plik theme.php, znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Nastepnie zabieramy sie za plik styles.css, ktory edytujemy, znajdujemy:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamieniamy na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


W ten sposob uzyskujemy taki oto wyglad strony: http://pieka.unl.pl

Edit: Cos tu jeszcze jest nie tak, poniewaz na FF strona sie sypie. Na Seamonkey i Operze jest ok.
Edytowane przez Pieka dnia 05.09.2008 17:17:18
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Fly Rider
I na operze takze Sad
 
http://www.judym.poznan.pl
jantom
Rozwiązanie sprawy jest znacznie prostsze i nie tak karkołomne. Edytujemy tylko i wyłącznie plik styli, czyli style.css. To co Pieka zrobił wyżej, to gwałt na xHTML i to bez gumy. Nie można na jednej stronie mieć 2 identycznych id.
Musimy zmienić parametry w:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

na (główny blok po lewej stronie)
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

lub (główny blok po prawej stronie)
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

W/w klasy są odpowiedzialne za układ strony w Atlantisie. Dałem trochę nadmiarowo kodu, by łatwiej było się odnaleźć w stylach i zobaczyć, które definicje są tu akurat ważne dla układu strony.
Edytowane przez jantom dnia 11.02.2009 20:59:27
 
http://jantom.info
kubala
Wiem ze staracie sie wszystko opisac mega jasno i faktycznie czesto wystarczy przeczytać i wszystko się udaje, ale tym razem nie daje rady, a chciał bym bardzo mieć kolumny po prawej w skorce "Aer"
prosze o pomoc

z gory dziekuje za radySmile
 
GTW
W/w klasy są odpowiedzialne za układ strony w Atlantisie.


Witam
Mam problem z przestawieniem lewej kolumny na środek tak aby była koło prawej w theme 2point0.
Możecie pomóc
Pozdrawiam
Wojtek T.
Edytowane przez GTW dnia 27.12.2008 17:58:51
www.e-Poniatowa.pl - widzisz błędy ? chętnie przyjmę pomoc na PW - oczywiście $.
"Tu nie ma drogi Uzytkowniku demokracji, przykro mi..."
 
Voxer
Ten temat jest sprzed dwóch lat jednak na swojej stronie nozna24.fuzo.pl zrobilem z prawej strony panele a z lewej newsy. I teraz mam taki problem. Mianowicie tabelka newsy jest wąska jak ją rozciągnąć.
 
Dark Assassin
Może mi ktoś powiedzieć gdzie znajdę ten plik style.css bo szukałem w themes i nic.
 
djexx
Witam, chciał bym zrobić by newsy były po lewej a dwa bloki menu po prawej ale jak robię tak jak powyżej to mi się rozwala wszystko.

O to mój content:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


I mój css:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 19.08.2010 21:33:52
 
italiano
Mógłby mi ktoś zrobić dla skórki Aer?

Bo jak robię jak jest napisane to mi się rozjeżdża, chcę mieć panele po prawej, a wychodzi mi wszystko po prawej łącznie z newsami, które powinny być na samej górze od lewej, a nie od środka strony po prawej.
Edytowane przez italiano dnia 15.01.2011 15:44:12
 
Pieka
Edytuj plik styles.css skorki Aer, znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Nastepnie znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


I na koniec znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Tyle jesli chodzi o style.

Aby wszystko dzialalo jak nalezy, trzeba jeszcze wprowadzic mala poprawke w pliku panels.php, ktora pozwoli poprawnie wyswietlac sie naszemu panelowi administracyjnemu. Bez tego nawigacja znajdzie nad glownym panelem.
Edytuj zatem wspomniany plik, czyli themes/templates/panels.php, znajdz (linia ~114):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


W razie, gdyby sie okazalo, ze sie gdzies walnalem w zalaczniku znajduja sie wszystkie potrzebne pliki.
Pieka dodał/a następującą plik:

Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
italiano
Wszystko działa jak należy. Dzięki.
 
szorek
Mam pytanie po wpisaniu pierwszego kody podanego przez Pieke ułożenie mojej strony prezentuje się następująco
Kloumna Kolumna News
Jak zrobić by było tak
News Kolumna Kolumna
Mam PHP Fusion 7 Skórka Asperon
Edytowane przez szorek dnia 22.02.2011 14:25:46
 
kintar
Przecież wystarczy zmienic kolejnośc kolumn w theme.php
 
www.pismaq.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl