ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Brak polskich znaków po poprawnej instalacji
Darthpleps
Niestety, próbowa?em. Aha, instalowa?em wersj? PL CORE UTF-8 czy co? takiego...
Edytowane przez Pieka dnia 23.11.2009 20:04:25

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 00:29:46
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
janco1983
Mam PHP-Fusion v7.00.07 w wersji angielskiej. Chcia?bym aby w shoutboksie i na forum wy?wietlane by?y polskie znaki typu ?, ó, ? itd. Czy jest to mo?liwe?
Edytowane przez Pieka dnia 15.03.2010 15:53:36

jantom
Je?li przekonwertujesz si? na utf-8 lub iso-8859-2 (zamiast iso-8859-1), tak.

http://jantom.info
janco1983
jantom napisa?/a:
Je?li przekonwertujesz si? na utf-8 lub iso-8859-2 (zamiast iso-8859-1), tak.
Móg?by? mi napisac jak to zrobic?

optix
Witam mam problem z kodowaniem utf8. Na stronie mam tabele która pobiera dane z bazy danych.
wersja PHP-Fusion jest z kodowaniem utf8 tabela z której pobieram dane jest kodowana utf8 baza jest ustawienie kodowania utf8. Podczas wy?wietlania danych z tabeli sa krzaki gdy w pliku maincore.php dodaje po po??czeniu z baza:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

w tabelce z danymi mam polskie znaki natomiast w menu na stronie napis "strona g?ówna" zamiast polskich znaków ma krzaczki. Nie wiem gdzie jeszcze nale?ny ustawi? kodowanie.
Prosz? o pomoc.

Wiadomo?? doklejona:
Witam i serdecznie dzi?kuje za pomoc spraw? uda?o mi si? rozwi?za? otó? w bazie danych w tabeli mi?dzy innymi fusion_site_links by?y wpisy odpowiedzialne za wy?wietlanie napisów menu widziane by?y krzaczki które zamieni?em na polskie znaki.
Edytowane przez optix dnia 13.08.2010 11:59:22

Sony
Jakie w ko?cu powinno by? ustawione kodowanie UTF-8 w Bazie Danych?
utf8_polish_ci
utf8_general_ci

a mo?e utf8_unicode_ci ?
tjaa Smile

eldiablo
Sony napisa?/a:
Jakie w ko?cu powinno by? ustawione kodowanie UTF-8 w Bazie Danych?
utf8_polish_ci
utf8_general_ci

a mo?e utf8_unicode_ci ?

Wszechstronny - utf8_general_ci, czyli obs?uga wielu j?zyków.

utf8_unicode_ci i utf8_bin równie? maj? tak? zalet?, ale general jest najcz??ciej "default". Grin
Edytowane przez eldiablo dnia 20.08.2010 12:24:52

http://dropdire.pl
_chris_
Ja podepn? sie z podobnym problemem. U mnie strona dzia?a ok, wszystkie dodatkowe strony wpisane pzez CMS-a te?, ale pojawi? si? problem jak doda?em 2 rzeczy.

Mianowicie:
1. Panel Allegro. Na panelu wy?wietlane s? w postaci punktów pozycje z bazy danych.
2. Osobna strona do zarz?dzania tymi danymi (dodawania/usuwania/modyfikacji).

Wcze?niej owszem mia?em problem ?e nawet na tej osobnej stronie mia?em krzaczki, ale doda?em tam:

bo takie mam kodowanie bazy danych (nie mam mo?liwo?ci sprawdzi?, ale tak admini powiedzieli). Teraz tam w tej dodatkowej stronie jest ok, ale na panelu, pomimo dodania
wyskakuj? nie pytajniki jak to mia?o miejsce wcze?niej na tej osobnej stronie w z?ym kodowaniu, a kwadraty.

Mo?e kto? mi pomóc co jeszcze mog? zmieni? i gdzie? Jak zmienie w maincore.php i do?o?e
to jest bez zmian. Strona dzia?a ok, ale na panelu dalej kwadraty.

Mam jeszcze jedn? dodatkow? stron? tworzon? dynamicznie na podobnej zasadzie, ?e na innej stronie mam zarz?dzanie jakie dane tam si? powinny pojawi? i jest taki sam problem.

W ustawieniach zmieni?em kodowanie strony z polish-utf8 na polish i ju? w tych dok?adanych rzeczach mam polskie znaki, jako tako w fusion te? s? polskie znaki, ale teraz znikn??y polskie znaki z wszystkich rzeczy które wprowadzi?em. Dobrze ?e mam kopie i nie jest tego za du?o bo by by?a za?amka.

Temat jak rzeka z tymi polskimi znakami. Teraz mam tak:
1. Baza: latin1
2. W ustawieniach polski (nie polski-utf8)

Poprawnie jest ju? wszystko, dodatkowe moje panele i dane z bazy wy?wietlaj? si? z polskimi znakami, jednak u?ywa?em eclipse do edycji plików php i html. Zrobi?em sobie workspace taki jak na serwerze i mia?em wszystko ?adnie pouk?adane. Teraz z kolei jak wrzuc? np zmieniony plik w eclipsie na serwer, to w tym pliku nie ma polskich znaków. Musz? otworzy? w notepadzie++ wybra? Format -> ANSII poprawi? polskie znaki i dopiero teraz wys?a? i wtedy jest ok. W eclipsie nie mog? zapisa? jako ANSII bo tam nie ma ANSII.

Macie jakie? rozwi?zanei czego? takiego?

?adnie d?ugi mi si? w?tek zrobi? :)

W ka?dym razie zdenerwowany tym ?e musz? zmienia? kodowanie ka?dego pliku zmieni?em w ustawieniach kodowanie strony na polish utf-8 poprawi?em wszystkie krzaczki i.... wszystko jest ok. Panele dzia?aja z polskimi znakami, dynamiczne strone które bior? dane z bazy danych te? wy?wietlaj? polskie znaki, zarówno te stare, jak i te nowo dodane :) Jak wysy?am pliki .php z kodem paneli te? wszystko dzia?a wi?c jest ok:)
Edytowane przez Pieka dnia 10.01.2011 16:26:43

Mishczu
Witam! W moim przypadku po instalacji PHP-Fusion v7.01.4 na hostingu 1and1 na stronie wy?wietlaj? si? wszystkie polskie znaki, natomiast w bazie danych nie, tylko zamiast nich s? krzaki.
Zmienia?em metod? porównywania napisów na latin1_general_ci, latin2_general_ci i utf8_general_ci, po ka?dej zmianie reinstalowa?em PHP-Fusion i ca?y czas to samo. Na latin2_general_ci na stronie zamiast polskich liter pojawia?y si? '?'.
Za ka?dym razem przy instalacji wybiera?em "Polish".
Edytowane przez Pieka dnia 08.02.2011 16:54:07

Pieka
Nie ma znaczenia, co jest w bazie, o ile na stronie wszystko jest poprawnie. A u Ciebie, jak napisales jest.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Mishczu
A przy przej?ciu na inny hosting jak si? oka?e, ?e zamiast polskich liter pojawi? si? krzaki?

Na innym hostingu po instalacji polskie znaki s? i na stronie i w bazie.

Jeszcze raz pytam: nie ma opcji naprawienia tego?

bogdan
Przenosi?em jedn? stron?, przywraca?em kopi? na innej i pomimo jak to okre?lasz "krzaków" w bazie zainstalowa?o poprawnie.
Nic prostszego jak najpierw spróbowa? odtworzy? na innym serwerze, na utworzonej testowej stronie.
Ja najpierw tak robi?em :)
Spróbuj pokombinowa? z tym co wy?ej opisane:

Edytowane przez bogdan dnia 08.02.2011 18:43:31
Nie szukaj Szcz??cia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
Vanil
Cze??, tym razem chyba dobry dzia?.

Otó? mam PHP-Fusion 7.0 pobrane z tej strony.
Zrobi?em kopie bazy danych, potem co? niepotrzebnie usun??em, przez co zepsu?a si? strona, wi?c importowa?em baz? danych no i tutaj wszystko si? zacz??o.
Pojawi?y si? znaki zapytania przy ka?dym polskim znaku, w newsach, w nawigacji, oraz w panelu admina, po zmianie szablonu na np. gilette jest to samo. Szuka?em sporo rozwi?za?, ale nie chcia?em czego? znów zepsu?, dlatego utworzy?em nowy post.

Jestem troszku zielony w tym, lecz wszed?em w phpMyAdmin
no i tam próbowa?em zmienia? na utd_unicode/general_ini ale nic si? nie zmienia?o, by? mo?e ?le zmienia?em.
SS z bazy: (te pierwsze z góry zmienia?em r?cznie w?a?nie) http://img819.ima.../bazad.png

Napisa?em ju? troszku newsów na stronie oraz mam paru u?ytkowników, dlatego nie chcia?bym instalowa? od nowa wszystkiego, chyba ?e mo?na tak aby newsy si? nie usun??y.

Licz? na wasz? pomoc, oraz w miar? mo?liwo?ci szczegó?owe wyt?umaczenie poniewa? mocno si? jeszcze w tym wszystkim nie odnajduje.

PS. Mog? da? komu? zaufanemu (cz?onek zarz?du) dane na hosting i kto? sam w phpmyadmin mo?e spróbowa? co? zrobi?.

Dzi?ki
Edytowane przez bogdan dnia 20.03.2013 20:16:35

bogdan
Podaj wersj? PHP-Fusion i adres w profilu.
Bo takiej jak podajesz nie ma.
Screeny dodawaj jako za??czniki, albo grafiki w tagach [img].

Je?li importowa?e? baz? przez phpMyAdmin, a masz kopi? robi? przez PA na stronie, spróbuj j? przywróci? (?ywcem "nadpisa?" ).
Mnie na której? stronie to pomog?o.
Je?li nie, to przywró? jeszcze raz, tak jak za pierwszym razem, ?eby by?a bez Twoich poprawek i zastosuj si? do tego postu, albo do tego.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
Vanil
Dzi?ki Ci Bogdan, przywróci?em przez PA i ju? pomog?o.
Naprawd? wielkie dzi?ki.

czarny588
Witam.
Mam ma?y problem z j?zykiem polskim.
W pozycjach menu bym mia? j?zyk polski musz? mie? w ustawieniach zapisane jako polisch-utf8.
Je?li tak mam zapisane, to w menu jest ok, ale w podstronach utworzonych przeze mnie niestety brak jest polskiego.
W przypadku gdy zmieni? na polisch, w menu nie mam polskich znaków, a w podstronach mam.
Prosz? o pomoc w rozwi?zaniu problemu.

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - bogdan 01.09.2014 10:40

bogdan
Polecam przeczyta? ten w?tek i jemu podobne.
Zastanowi? si? co robi?e?, ?e znikn??y polskie.
Czy to po instalacji, przenosinach, czy czym? jeszcze innym - poszuka? w tematach ju? za?o?onych.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
krystian1988
Po pierwsze nie polisch a polish po drugie zobacz jak jest kodowana baza danych i przeczytaj owy temat od podstaw a znajdziesz rozwi?zanie. Ten problem ju? by? opisywany. Je?eli masz nadal taki problem napisz jaki masz hosting itd.... Je?eli chcesz pomocy to w profilu uzupe?nij wersj? PHP-Fusion itd.... Je?li masz hosting z automatycznym instalatorem stron te? to napisz, lecz pami?taj najwa?niejsza jest wersja PHP oraz wersja bazy danych itd.
BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

decymka
Pozwoli?am sobie od?wie?y? temat, poniewa? pierwszy raz zdarzy?o mi si? co? takiego. Zainstalowa?am "fusiona" na serwerze p?atnym. Jest to wersja 7.02. Problem tkwi w tym, ?e nie wy?wietlaj? mi polskie znaki. Tam gdzie powinna by? polska litera nie ma jej, a reszt? wyrazu ucina. W czym tkwi problem? Kodowanie bazy to utf8_general_ci.
Prosz? zobaczy?:
http://strefaruch...l/news.php
Prosz? mi pomóc.
...Nie bierzmy ?ycia zbyt powa?nie...

nauczycieleprzedszkola.pl
krystian1988
Zmie? w ustawieniach g?ównych na Polish-utf8 bo masz j?zyk w ISO Smile
BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl