ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 12

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
PHP-Fusion na wersji PHP 7.2
Apis
Je?li wgrasz na serwer i zainstalujesz wtyczki po zaimportowaniu bazy - stracisz w bazie dane pochodz?ce z tych wtyczek (b?d? puste tabele) i ponownie trzeba b?dzie wgrywa? baz?. Po co robi? to dwa razy?
Pozdrawiam. Pomog?em? Kliknij "Pomóg?" Wink
---
?egluga ?ródl?dowa wczoraj, dzi?, jutro

www.zegluga-rzeczna.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 00:37:01
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
xys
Apis napisa?(a):

Je?li wgrasz na serwer i zainstalujesz wtyczki po zaimportowaniu bazy - stracisz w bazie dane pochodz?ce z tych wtyczek (b?d? puste tabele) i ponownie trzeba b?dzie wgrywa? baz?. Po co robi? to dwa razy?

Wi?c, je?li dobrze rozumiem twój wpis, zrobi?e? to w ten sposób, ?e zainstalowa?e? czyste v7 php7. Zainstalowa?e? wtyczki, nie usun??e? tej czystej bazy tylko na jej miejsce wgra?e? baz? u?ywaln? i w ten sposób nadpisa?y si? tabele bazy? Prosz?, wyja?nij mi to ja?niej. Przecie? w skopiowanej bazie danych b?d? tabele z zapisem danych z ró?nych wtyczek, to nie rozumiem, po co te wtyczki instalowa? na nowo zainstalowanej stronie.

Apis napisa?(a):

Bardzo dobra robota Grin . Zainstalowa?em wersj? dla php 7, doda?em i uruchomi?em u?ytkowane wtyczki a potem zaimportowa?em baz? z u?ytkowanej obecnie v. 7.02.07. Dzia?a. Nieco okrojone z obrazków i funkcji testowe demo: http://www.zeglug...page_id=28

krystian1988
Na szybkie my?lenie... Czysta instalka, wgranie tego co mia? na poprzednim i przywrócenie bazy.. To masz na zasadzie przenosin na inny serwer czyli nic trudnego i najlepsze wyj?cie przy update Smile
BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

Apis
xys napisa?(a):
Prosz?, wyja?nij mi to ja?niej. Przecie? w skopiowanej bazie danych b?d? tabele z zapisem danych z ró?nych wtyczek, to nie rozumiem, po co te wtyczki instalowa? na nowo zainstalowanej stronie.

Gdy najpierw wgram baz? z poprzedniej wersji - owszem, b?d? tam tabele wtyczek i dane pochodz?ce z tych wtyczek (mam na przyk?ad wtyczk? p?atnych og?osze?). Je?li jednak dopiero po wgraniu bazy zainstaluj? w czystej instalacji te wtyczki - w bazie zostan? te tabele wyczyszczone z danych (nadpisane). Strac? wi?c dla przyk?adu wszystkie dodane ostatnio (i jeszcze wa?ne) og?oszenia. B?d? musia? ponownie wgra? te dane. Po co wi?c utrudnia? sobie zadanie?

A wi?c:

1. Instaluj? czyst? wersj? pod PHP7. Podczas instalacji (dla w?asnej wygody) wpisuj? prefiksy baz i cookies takie same jak w u?ywanej dotychczas wersji (patrz config.php).
2. Wgrywam i instaluj? u?ywane przeze mnie wcze?niej wtyczki (przy okazji sprawdzam, czy poprawnie si? instaluj?, co wcale nie jest takie oczywiste - krystian1988 co? o tym wie Grin ).
3. Je?li wtyczki zainstaluj? si? poprawnie - importuj? swoj? poprzedni? baz?.

Mam jeszcze drug? wersj? zrobienia update - du?o prostsz? (bez instalacji), ale nie znaczy to, ?e je?li zadzia?a?a u mnie - zadzia?a u kogo? podobnie.

1. Stare pliki tworz?ce stron? pakuj? na serwerze (w tym samym folderze g?ównym) do jednego podkatalogu (np. "_old" ).
2. Wgrywam do katalogu g?ównego nowe pliki PHP-Fusion v7.xx.xx dostosowane do wersji PHP7.
3. Przerzucam z katalogu "_old" istotne pliki (g?ównie np. ca?e katalogi "images", "Themes" ) oraz pliki wtyczek z powrotem do katalogu g?ównego w odpowiednie miejsca.
4. Podpinam to wszystko pod istniej?c? baz? poprzednim plikiem "config.php" dodaj?c w nim jedn? lini? - w moim przypadku $db_driver = "mysqli";

Nie musz? w ogóle eksportowa? i importowa? bazy ani instalowa? wtyczek. Musz? jednak mie? pewno??, ?e wtyczki s? kompatybilne z now? wersj?.
Edytowane przez Apis dnia 23.12.2018 13:29:01
---

www.zegluga-rzeczna.pl
sq8mxs
Jedno ma?e pytanie. Zrobi?em, dzia?a jest ok do momentu wgrania w?asnych wtyczek. Chodzi o kodowanie znaków. Ca?a strona z paczki ma polskie znaki. Z moich wtyczek jedna pokazuje znak zapytania w polskiej czcionce a druga po?owicznie dzia?a tzn to co jest w bazie pokazuje z polskimi znakami, to co jest w pliku php ju? ze znakami zapytania. Baz? danych zweryfikowa?em, kodowanie ustawione na utf-8 nawet w poszczególnych tabelach. Czy gdzie? w tej paczce mo?e dopisuje si? wtyczki, albo we wtyczkach w plikach trzeba co? dopisa? ?

www.egzaminkf.pl
Apis
Zauwazy?em, ?e przy wcze?niejszych "czystych" instalacjach PHP-Fusion wybieraj?c j?zyk polski i kodowanie UTF-8 wpisy w tabelach bazy posiada?y mimo wszystko kodowanie latin-2 (przegl?daj?c baz? wida? by?o "polskie" literki). Teraz po zmianie kodowania w pojedynczych tabelach na utf-8 w PHP-MyAdmin ju? nie wida? "polskich" liter choc na stronie wy?wietlaj? sie poprawnie.

Przekonwertuj wi?c tabele wtyczek na UTF-8 (np. G?eg?ó?k?) i prze?lij je na serwer. Oczywi?cie zrób sobie kopie tabel. Powinno zadzia?a? bo mia?em podobny problem.
---

www.zegluga-rzeczna.pl
kamildnb
Bardzo dobra robota Krystian88, ja si? troch? spo?ni?em na Twoja wersj? i sam si? musia?em m?czy?, ale wersja v7.02.07 jest na prawd? tego warta! u mnie b?dzie bazowa? bardzo d?ugo, Polecam!!! Smile

sq8mxs

Przekonwertuj wi?c tabele wtyczek na UTF-8 (np. G?eg?ó?k?) i prze?lij je na serwer. Oczywi?cie zrób sobie kopie tabel. Powinno zadzia?a? bo mia?em podobny problem.

sorry ?e dopiero teraz,ale czasu nie by?o wróci? do tematu. Rewelacja, potraktowa?em programem pliki wtyczek i wszystko wróci?o do normy, jutro zajm? si? baz? danych.
Wielkie dzi?ki.

www.egzaminkf.pl
xys
@krystian1988

Nie dzia?a wbudowana recaptcha. Podczas rejestracji wy?wietla si?:

images90.fotosik.pl/182/ef1ad6247effe848.png

Masz jaki? pomys?, jak ten b??d rozwi?za??

krystian1988
Recaptcha v2 klucze, nie v3 Wink

bubello
Mia?em podobny b??d.
Nie pami?tam w którym pliku ale zmienia?em kod Recaptcha
Smile

Amarena
W razie problemów z UTF8 ?apcie setup http://wklejto.pl...

Apis
Wersja dzia?a w zasadzie bez problemów na PHP 7.4. W?a?nie podpi??em swój serwis pod ten numerek. Trzeba si? rozsta? z niektórymi starszymi wtyczkami czy modami (np. rss, news_archiv.php) lub nad nimi popracowa?.
---

www.zegluga-rzeczna.pl
krystian1988
Starsze mody te? dzia?aj?, przewa?nie trzeba po prostu zamieni? zapytanie czy te? funkcj? Smile sam testuj? na 7.4 i dwa pliki jak na razie mia?em do poprawy. Smile

qwertyuiop
Uda?o mi si? przenie?? v7 na PHP7 wg instrukcji w tym temacie.
Jednak z jedn? wtyczk? nie wiem co zrobi?, a mianowicie z awEventCalendar 0.8.4. Oczywi?cie da si? usuwa? wydarzenia z kalendarza, ale edytowa? i dodawa? ju? nie.

PDOException: SQLSTATE[22007]: Invalid datetime format: 1292 Incorrect date value: '0000-00-00' for column 'ev_end' at row 1

?ci?gn??em z Support'u co.uk wtyczk?, kalendarza niby przerobion? pod PHP7, ale niestety nie dzia?a poprawnie i nie jest tak fajna jak moja stara Wink Czy kto? móg?by mi pomóc i poprawi? awEventCalendar, aby dzia?a? pod PHP7?

Oczywi?cie jako dojrza?y u?ytkownik odpowiednio si? odwdzi?cz? Smile

adi
Witam ja nie robi?em update tylko czyst? instalacj?, ale mam dziwne zjawisko, mianowicie zapisuje mi jaki? dziwny adres IP
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

ja jako admin doda?em 5 osób i jak ja edytuje to tam jest w?a?nie ten dziwny kod, da?em admina innej osobie i jak ona edytuje to te? daje ten dziwny kod, ale jak ju? osoba bez admina edytuje to daje normalne jej IP.

Wie kto? o co tu chodzi, albo ja co? znowu zepsu?em i to tylko tak u mnie?.

Pozdrawiam i dzi?kuje z góry za sugestie.

radiosilesia.de
jantom
?apie Tobie IPv6, zamiast klasycznego IPv4.

http://jantom.info
adi
Witam tak te? wyczyta?em gdzie? w necie, ale jak to naprawi? oto jest pytanie Wink
Czy to w ustawieniach serwera, ale chyba nie bo jak by? zwyk?y fusion to by?o normalne ip
edit//
Jednak to chyba wina serwera bo na OVH jest wszystko ok.
Pozdro all
Edytowane przez adi dnia 30.01.2021 15:02:03

radiosilesia.de
zanzi81
krystian1988 napisa?(a):
Paczka w za??czniku no i co tam wiele pisa? hmm
Kodowanie UTF-8 Polski i English :P
Testowa? :D

Chcia?em zainstalowa? z Twojej paczki ale wywala mi b??d
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

adi
Siemanko b??d wskazuje na linie 1575 a to ten fragm?t