ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Brak polskich znaków po poprawnej instalacji
Pieka
Ktora dokladnie wersje instalujesz i skad pobrana?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 00:29:47
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
titol
Wersja 7.00 PL z tej strony.

Edit:
Dodam jeszcze, ?e na unl.pl instalowa?em j? bez problemu
Edytowane przez titol dnia 18.10.2008 20:45:45

Pieka
titol napisa?/a:
Wersja 7.00 PL z tej strony.

Edit:
Dodam jeszcze, ?e na unl.pl instalowa?em j? bez problemu

W takim razie pisz do swojego hostingu. Maja namieszane, wiec niech sami sobie posprzataja.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
titol
No trudno, dzi?kuje za pomoc i cierpliwo?? Wink

Pieka
dimt napisa?/a:
..Zainstalowa?em wersj? 7.00 PL z tej strony i mam wszystkie literki, oprócz ?, i to ?eby by?o ?mieszniej na stronach ? jest, ale w zegarze (w panelu nawigacji poziomej) jej nie ma, tzn zamiast ? jest znak zapytania...

Ten blad swiadczy o niepoprawnym kodowaniu locali lokalnego serwera. Pewnie brakuje Ci iso-8859-2, sprawdz.
Skoro tylko "?" jest bledne to pewnie wystapil blad w localach Twojego serwera, tym bardziej, ze jest to jak widze localhost. Mamy to za Ciebie i u Ciebie poprawic? Tego sie spodziewasz? Takie wrazenie odnosze.
Edytowane przez Pieka dnia 27.10.2008 15:37:10
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jbork
Mia?em podobny problem na jednej ze stron. Okaza?o si?, ?e jedyn? recept? nie by?o wgrywanie wersji 7.00PL od podstaw ale wgranie najpierw wersji 6.01.15 i uaktualnienie do wersji 7.00PL. Wszystko inne zawodzi?o, gdy? serwer mia? k?opoty z poprawnym czytaniem polskich znaków UTF-8 jak i iso-8859-2. Mo?e tak warto spróbowa??

Pieka
Kolega nie ma problemu z kodowaniem PHP-Fusion, tylko jedna litera daty, ktora jest zalezna tylko i wylacznie od ustawien serwera. Mozna to probowac skorygowac poprzez zdefiniowanie innych locali serwera w pliku global.php, a dokladniej w:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

U kolegi dodatkowo wystepuje mozliwosc braku poprawnej konfiguracji automatu jakim niewatpliwie jest Krasnal.

Nie ma sensu instalowanie v6, by nastepnie zaktualizowac strone do v7, nie tedy droga. Wystarczy przed instalacja poprawnie ustawic kodowanie w bazie, o czym pisalem juz w tym temacie.
Edytowane przez Pieka dnia 01.04.2009 18:10:10
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jbork
Zanim tak post?pi?em robi?em wszystko to co tu wcze?niej wyczyta?em a ?e z tym problemem mia?em jaki? czas temu do czynienia, wi?c sporo porad jeszcze nie by?o. Ja napisa?em, jak sobie poradzi?em. Najwa?niejsze, ?e zadzia?a?o. Wink
Pozdrawiam

vantrax
Ja mam problem zainstalowa?em php fusion v7 i nie mam wsz?dzie polskich znaków czyta?em ze mam zmieni? kodowanie na iso-8859-2 ale w ogóle nie mam takiego do wyboru. Prosze uprzejmie o pomoc. adres strony www.stacja24.host...

krejner06
Do??czam sie do problemu równie? mam krzaki zamiast polskich liter Sad Nie wiem co robic prosze o szczegolowa pomoc poniewaz dopiero zaczynam przygode z PHP-Fusion! Moja strona z na ktorej wystepuje problem: http://groklu.gr.... Sad Najlepiej jakby ktos pomogl na gg 4979279 bo tak na forum to bedzie strasznie dluzyc...
Edytowane przez Pieka dnia 27.02.2009 18:50:28

lannmaster
Wersja 7.0.5, baza na utf, nówka, z jednym newsem.
News ok, ale niektóre teksty z plików locale zapisanych w utf s? wy?wietlane niepoprawnie.
Np nazwa miesi?ca itp. Tak samo przy generacji pdf: http://www.mamut.....m5.pl/pf/
strona: http://www.mamut....

I nie jest to wina bazy, bo tekst z bazy jest ok.
Edytowane przez lannmaster dnia 16.04.2009 00:11:45

Pieka
Nazwa miesiaca nie jest pobierana z locali PHP-Fusion, tylko serwera, wiec jej wyswietlanie nie jest zalezne od CMS-a. Pisalem o tym wielokrotnie np. kilka postow wyzej, wystarczylo poszukac i poczytac.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
hermol
Dla osób, które maja problemy z poprawnym kodowaniem polskich znaczków. My?l?, ?e wspaniali koledzy wybacz? mi sposób t?umaczenia tym, którzy nie maj? takiej wiedzy jak oni. W wielu wypowiedziach dostrzegam sarkazm wi?c mo?e wi?cej ?yczliwo?ci.

Przyczyna problemu:
1. Polskie literki s? kodowane w ró?nych standardach najpopularniejszy to UTF-8 jak i iso-8859-2. To co piszesz pod windowsem i zapiszesz odrazu na serwerze przez prosty edytor zostanie zapisane bez zmiany kodowania polskich literek (niezrozumiale dla serwera). Serwer wysy?aj?c informacje do komputera przetwarza ten ci?g znaków zgodnie z przyj?tym przez niego interpretatorem. W zwi?zku z czym na ekranie widzimy krzaczki. Je?li chcesz zapisa? w jakim? standardzie to musisz je przekonwertowa?. Dlatego CMS-y zamieniaj? to co napiszesz w windowsie na odpowiednie znaki zrozumiale dla wybranej strony kodowania i zapisuj? tak spreparowany text w bazie lub odpowiednim skrypcie.
2. Krzaczki powstaj? równie? je?eli serwer nie zostanie poinformowany przed wys?aniem informacji do Twojego kompa o tym w jakim standardzie przechowywane s? ci?gi textowe zarówno w bazie i w skrypcie. Dlatego musisz wstawic tag meta z poprawnym kodowaniem aby przegl?darka wiedzia?a jak ma odczyta? znaki.
3. W 90 % przypadków to nie wina serwera tylko zas?uga kodowania skryptów php. Skrypty powinny dzia?a? na ró?nych serwerach dlatego powinno si? je tak pisa? aby mog?y dopasowa? si? do ka?dej strony kodowania serwera. Je?li wina le?y po stronie serwera to znaczy ze w pliku httpd.conf nale?y zmieni? nast?puj?c? linijk?: AddDefaultCharset ISO-8859-1 na AddDefaultCharset ISO-8859-2. Wówczas serwer b?dzie domy?lnie przyjmowa? standart ISO-8859-2. Je?li nie ma takiej mo?liwo?ci trzeba to wymusi?. Dodam, ?e je?li nie masz dost?pu do konfiguracji serwera i do pliku httpd.conf to uzyskanie polskich znaczków w dokumentach *.html jest raczej niewykonalne. Jedyne rozwi?zanie to skrypty wykonywane po stronie serwera (np *.php) z narzuconym "header()"

Rozwi?zanie problemu:
1. Oczywi?cie nale?y rozwa?y? powy?sze podpowiedzi kolegów.
2. Serwery szczególnie zagraniczne przyjmuj? ró?ne standardowe kodowanie dlatego nale?y sobie u?atwi? i przykaza? jak chcemy widzie? nasze literki. Dlatego ju? w setup.php mo?na uzupe?ni? wpis na samym pocz?tku o zapis w linijce pod <?php
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zapis wymusza na serwerze odpowiedzi i interpretacje w ISO-8859-2
Po zainstalowaniu skryptu warto wprowadzi? stron? kodowana na sta?e do programu poniewa? setup.php ju? nie b?dzie dla nas istotny wi?c musimy znale?? inne miejsce. Je?li nikt nie ma nic przeciwko to wklejamy ten sam kod w config.php podobnie jak poprzednio na samym pocz?tku w linijce pod <?php
3. Mo?emy ewentualnie wymusi? na serwerze zmian? kodowania przy pomocy pliku .htaccess umieszczonego w g?ownym katalogu naszej strony. Plik daje mo?liwo?? zmiany pewnych parametrów serwera miedzy innymi ustawienie domy?lne AddDefaultCharset ISO-8859-2. Oczywi?cie mo?emy wprowadzi? ró?ne zmiany ale istotna jest kodowanie. Poni?ej przyk?ad, oczywi?cie wymaga dodatkowych opcji ale to ju? kwestia woli.
Chcia?em do??czy? plik ale si? nie da wi?c musicie sami sobie poradzi? z utworzeniem pliku .htaccess np w notatniku utworzy? a.htaccess potem wstawi? poni?szy kod i przenie?? na serwer a na serwerze zmieni? nazw? czyli wyci?? "a"
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

pami?tajcie aby nie wprowadza? ?adnych dodatkowych znaków na ko?cu wiersza a ostatnia linijka musi by? pusta. Je?li co? pójdzie nie tak to mo?e to by? problem administratora, który uniemo?liwi? tworzenie takich plików lub zmieni? ich domy?ln? nazw?.

Cieszymy si? polskimi ogonkami,

Kilka s?ów tylko o standardzie ISO ale my?l?, ?e niektórym wystarczy.

Pozdrawiam,
Edytowane przez hermol dnia 16.06.2009 19:50:42

damio12
Witajcie mam problem. Zainstalowa?em PHP Fusion i nie chce wy?wielta? polskich znaków. Storna www: www.mangacenter.l...

PW od moderatora:
  1. Brak Stopki! - Pieka 10.10 - 14:43

Edytowane przez damio12 dnia 10.10.2009 14:38:43

gwajer
To ja si? równie? do??cz? do tematu.
PF v7 PL, config Apache na iso-8859-2, kodowanie bazy utf-8_general_ci.

Wszystko dzia?a?o poprawnie do momentu, kiedy zmieni? si? miesi?c. W pa?dzierniku znik?a mi literka "?" z nazwy miesi?ca. W ka?dym innym miejscu, czy to w PF, czy te? w innych skryptach umieszczonych na serwerze (np. phpmyadmin) polskie znaki wy?wietlane s? prawid?owo.

Jaki? pomys? na rozwi?zanie problemu?

Pieka
gwajer napisa?/a:
...Jaki? pomys? na rozwi?zanie problemu?

W trzech postac powyzej tlumacze wszystko 3x i wiecej nie mam zamiaru:
  1. http://www.php-fu...ost_108447
  2. http://www.php-fu...ost_108714
  3. http://www.php-fu...ost_123916

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
tomu23
Ja to za to mam inny problem. Po instalacji CMS nie wsz?dzie wy?wietla mi polskie znaki. Nie mam polskich znaków w nawigacji ani w panelu administracyjnym oraz w tytule. Tam gdzie powinna by? polska litera nie ma jej a reszt? wyrazu ucina. W czym to mo?e by? problem? Kodowanie bazy to utf8. Próbowa?em w latin1 i latin2 by?y tylko kwadraciki.

lir
hermol napisa?/a:
Dla osób, które maja problemy z poprawnym kodowaniem polskich znaczków. My?l?, ?e wspaniali koledzy wybacz? mi sposób t?umaczenia tym, którzy nie maj? takiej wiedzy jak oni. W wielu wypowiedziach dostrzegam sarkazm wi?c mo?e wi?cej ?yczliwo?ci.
...

Bardzo dziekuje za pomoc i sumienne wytlumaczenie problemu Smile

Problemy pojawily sie po przeniesieniu bazy z jednego serwera na inny, ustawienia na nowym serwerze byly w caly swiat, a hosting jest na poziomie - nie mam czasu, nie umiem, radzcie sobie sami...

Wszelkie ustawienia dbquery, czy mozolne ustawianie na poziomie bazy itp nic nie dawaly, dopiero header w configu.

Stad jeszcze raz dziekuje.

Darthpleps
To i ja mam podobny problem. Po kombinowaniu (acz wiedz? mam z php niewielk?), doszed?em do wniosku, ?e co? jest nie tak z global.php. Otó? B??dy polskich liter wyst?puj? teraz tylko w panelach. Czy kto? ma jaki? pomys? co mo?na z tym zrobi??

ostry38
Mo?e kodowanie bazy masz nie tak.
Wiem bo sam mia?em taki problem mia?em ustawione na latin2_general_ci
przestawi?em na utf8_polish_ci [jako? tak] i problemu nie ma Wink
Pomagam na GG jedynie w drobnych sprawach!

www.lamacs.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl