ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 23

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
FURL - Friendly URL
stamp
Mo?e da?oby si? zrobi? mod (jaki? prosty w instalacji tj. ma?o plików do przeróbki Pfft) lub Infusion, który zamiast adresów typu:
http://twojastrona.pl/articles.php?cat_id=3
pokazywa?by np.:
http://twojastrona.pl/-Jakis-artykul-artcat3.html (lub co? w tym klimacie - nazwa adresu odpowiada nazwie kategorii itp.)

Taki skrypt pozwala na lepsz? pozycj? strony w wyszukiwarce, gdy? np. Google indeksuje duuu?o wi?cej plików - ten skrypt istnieje dla IPB (forum Grin)
Edytowane przez stamp dnia 02.03.2006 21:19:57

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 23:09:03
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Shaolin
Musisz mie? przede wszystkim w??czon? obs?ug? mod-rewrite na serwerze, tworzysz regu??, wg. której b?d? zamieniane nazwy plików, a potem zamieniasz w plikach odniesienia do innych plików tak, ?eby kierowa?y do plików o nowych nazwach. Wi?cej jak zawsze na Google :-)
working

stamp
W?a?nie zamierzam zrobi? FURL'a, a mod_rewrite mam w??czone na serwerze - jak i wi?kszo?? innych dziwactw Pfft (LIVENET.PL->Prioritaire)

Shaolin
Infusion z tego nie zrobisz, ale moda jak najbardziej mo?esz spróbowa? - rzecz w tym, ?e du?o ?atwiej skombinowa? co? takiego na swój u?ytek, ni? wyt?umaczy? innym, jak to zrobi? :-). Ale próbuj - przetestuj? sobie zaraz, czy zadzia?a na przyk?adzie jakiego? niewielkiego modu?u, np. artyku?ów :-)
working

Shaolin
Zobacz na stronie Gry Online z mojego podpisu - cz??? podstron ma ju? zaaplikowane przyjazne URLe :-).
W .htaccess najpierw w??czasz Mod Rewrite:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

A potem tworzysz regu?y dla poszczególnych plików:

Podany wy?ej fragment zamienia np. articles.php?cat_id=2 na articles-cat-2.html :-).
Potem to ju? kwestia pozamieniania odniesie? do adresów w plikach PHP-Fusion.
working

JazOOn
Shaolin napisa?/a:
Zobacz na stronie Gry Online z mojego podpisu - cz??? podstron ma ju? zaaplikowane przyjazne URLe :-).

tak ale nadal w przypadku artów mod pobiera ID artyku?u (i FURL wychodzi np. artykul-93.html) a nie jego tytu? (FURL np. tytul-arta.html)

Dytryk_z_Bern
Tak Jazoon ale to tylko kwestia stworzenia odpowiednich regu?...
Digital Youth Trained for Rational Yelling and Killing

http://www.rzasnia.net
proton
A jak w mój .htaccess wygl?da tak:

To jak mam zmieni???

http://www.mortek.pl
SebaZ
istnieje co? takiego jak manual APACHE'a oraz mnóstwo kursów w sieci do tego. Przyda Ci si? te? znajomo?? RegEXP, czyli wyra?e? regularnych, ?eby poprawnei okre?la? regu?y.
Poza tym jak Shaolin ju? napisa?a najlepiej jest robi? to tylko na swój u?ytek, bo nigdy nie wiadomo co komu potzrebne i co komu pasuje
Edytowane przez SebaZ dnia 03.03.2006 14:23:29
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

stamp
A czy w .htaccess da si? stosowa? jakie? zmienne ustalane z poziomu .php?
----
A jest jaka? konkretna instrukcja do FURL, bo chyba b?d? zmuszony przerobi? z IPB, a nie chc?...
Edytowane przez stamp dnia 03.03.2006 15:39:44

Shaolin
stamp: Google :-)
JazOOn: to, czy url b?dzie wygl?da? tak:
artykul-10-sposobow-na-przyjazne-linki.html

czy tak:
artykul-666.html

Nie robi mi osobi?cie ró?nicy. W wyszukiwarkach cz?sto strona o urlu z przyk?adu drugiego, ale poprawnie napisana, jest wy?ej w wynikach ni? ?le napisana strona o urlu z przyk?adu 1. Oczywi?cie mo?e by? te? dobrze napisana strona o urlach z przyk?adu 1 i wtedy b?dzie wogóle ?wietnie, ale tak jak jest u mnie te? jest ok :P.
working

JazOOn
Shaolin napisa?/a:
artykul-10-sposobow-na-przyjazne-linki.html

Oczywi?cie mo?e by? te? dobrze napisana strona o urlach z przyk?adu 1 i wtedy b?dzie wogóle ?wietnie, ale tak jak jest u mnie te? jest ok Pfft.

a jak jest z polskimi znakami? w wypadku gdy znajduj? si? one w tytule?

stamp
usuwa je :( -
wygl?da tak:

SebaZ
bo to te? trzeba przewidzie?.. tzreba zmusi? serwer zeby adres wpisany tak:
?awka.html zosta? zinterpretowany jako %C5%82awka.html, gdzie ? zostanie zmienione na %C5%82
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

stamp
albo ?eby ? przerobi? na l

A te regu?y w .htaccess wywalaj? mi b??d 500 (wewn?trzny b??d serwera), mod_rewrite mam w??czony, a to fragment strony z b??dem:
Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Edytowane przez stamp dnia 03.03.2006 17:57:39

stamp
OK Ju? dzia?a, a nawet uda?o mi si? zrobi? odno?niki typu:

dla kategorii o danych:
Nazwa: nazwa kategorii
id kategorii: 10

-------
Mo?na zobaczy? tego FURL'a (nazwa artyku?u, forum, kategorii downloadu, newsa w adresie) w akcji na moim portalu (http://stamp.roni.pl). I mój mod przerabia polskie literki i inne znaki (mo?e kiedy? go wy?l? na support :D). Przyk?ad:
Nazwa tematu forum i jego id (i id forum):

Adres:
...
Jeszcze doka?czam :P
Edytowane przez stamp dnia 03.03.2006 19:59:28

SebaZ
no nie ma co.. powinszowa?.. nawet uda?o ci sie te regu?y ustali? dobrze Smile

P.S. wiesz dlaczego chcia?em zmieni? ? na kod ASCII ?? bo ja pokusi?bym si? o ma?? modyfikacj? fusiona, która by wy?wietla?a arta albo po jego ID albo po jego tytule, oczywiscie odpowiednio przerobionym Smile
Edytowane przez SebaZ dnia 04.03.2006 00:00:21

crasch
Zgadzam sie z ~SebaZ'em - ca?kiem niez?a robota ~stamp trzymam za Ciebie kciuki :].

pozdro
..i to by by?o na tyle.
28 listopada 2006

SebaZ
stamp napisa?/a:
mo?e kiedy? go wy?l? na support Grin

nie radz?, nie wiesz na co si? porywasz. Jak upierdliwi userzy rzuc? si? na Ciebie bo b?d? chcieli ?eby Ich linki wygl?da?y inaczej od twoich ...

Shaolin
Taa, to mo?e by? straszne - zw?aszcza, kiedy dziennie b?dziesz dostawa? 30 maili o tre?ci "nie dzia?a mi twój mod co mam zrobic???" Smile. I nawet si? taki nie pofatyguje sprawdzi?, czy ma w??czony mod-rewrite na serwerze Wink.

Co do friendly urli - ?wietna robota, ale zjada niektóre znaki - je?li w temacie masz np. 4+1, to zamieniane jest to na 41 - niby niewielki error, ale zawsze co? Wink.
Aha, i najlepiej by?oby, gdyby? ustawi? zmian? adresu z news.php na index.html (a nie newsy.html) - potem s? ró?ne problemy z pagerankiem, bo linki kieruj?ce do twojej strony daj? pagerank tylko stronie index.html albo index.php (ma?o kto linkuj?c do ciebie wpisze adres jako http://twoja-stro....html...), wi?c potem przy wymianie linków s? problemy Smile.
working

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl