ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 20

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
latest images panel - justowanie
UNS
Witam

Moje pytanie brzmi w jaki sposób mo?na wyjustowa? obrazki w panelu latest images panel? Dodam, ?e align='justify' nie dzia?a.

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Pozdrawiam

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 17:27:25
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Tak? A jak to robisz? Daj przyklad.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Zmieniam

na

:|

Pieka
Co chcesz przez to osiagnac?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Wiem, ?e ten sposób justowania odnosi si? do tekstu.

Je?li niejasno si? wyrazi?em w pierwszym po?cie to mo?esz zobaczy? o co mi chodzi na mojej stronie www.unsart.com

W topie jest ten panel i zdj?cia w nim s? wy?rodkowane. Ja chce je rozci?gn?? do brzegów panelu.

Pieka
Musisz dobrac spacje miedzy nimi.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Tyle ?e ka?da miniaturka jest innej wielko?ci (i tak ma pozosta?) a przy wi?kszej ilo?ci zdj?? panel zaczyna dodawa? drug? linie miniatur.

Mam przez to rozumie?, ?e nici ze sposobu na justowanie miniatur?

Pieka
Z pewnoscia w ten sposob.
Osobiscie robie to inaczej, definiuje wielkosc miniatury oraz odstep, ktore dobieram do wielkosci panela.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Faktycznie jest to rozwi?zanie, ale trzeba pami?ta?, ?e takie miniatury zniekszta?caj? obrazki. Mo?na by by?o to omin?? gdybym wiedzia? jak ustawi? automatycznie miniatury na losowy fragment obrazka.

Pieka
UNS napisa?/a:
Faktycznie jest to rozwi?zanie, ale trzeba pami?ta?, ?e takie miniatury zniekszta?caj? obrazki. Mo?na by by?o to omin?? gdybym wiedzia? jak ustawi? automatycznie miniatury na losowy fragment obrazka.

Poprawiony kod mianiatur masz w dziale "Bledy i korekty":
http://www.php-fu...ad_id=6091

Po tym zabiegu, bedziesz mial idealne mianiatury, a co za tym rozwiazanie problemu rozlozenia i skalowania.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Mnie bardziej chodzi o mod, który przyjmowa? by sta?? wielko?? miniatury i z ka?dego nades?anego zdj?cia wybiera? fragment o tej wielko?ci (oczywi?cie po odpowiednim pomniejszeniu zdj?cia zgodnie z proporcjami).

Rozwi?zanie jakie zaproponowa?e? jest praktycznie identyczne z tym co ju? mam, tzn. miniatury s? ró?nych wielko?ci proporcjonalnie zmniejszane do okre?lonej wysoko?ci ale nadal ich szeroko?? ró?ni si? od siebie co powoduje, ?e nades?ana praca o wymiarach 1024x768 ma szersz? miniatur? ni? praca o wymiarach 768x1024. To uniemo?liwia zdefiniowanie miejsca pomi?dzy obrazkami. Sze?? prac o wymiarach 768x1024 b?dzie zajmowa?o mniej miejsca w panelu ni? sze?? zdj?? o wymiarach 1024x768. Mnie zale?y na rozwi?zaniu albo sta?ej wielko?ci miniatur z zachowaniem proporcji zdj?cia (przypadek z wybieraniem fragmentu zdj?cia opisany wy?ej) albo na justowaniu miniatur (ta opcja odpada po wcze?niejszych ustaleniach).

Pieka
Ja widze jeszcze jeden problem, o ktorym nie pomyslales. Mianowicie o wybieranie czesci mianiatury.
Musialbys miec odpowiednio wieksze, zeby to mialo sens, bo jak sam zauwazyles, sa spore roznice pomiedzy rozmiarami 1024x768, a 768x1024.
Jednak ode mnie nie dostaniesz takiej modyfikacji.
Zapytaj Gandera, czy mialby ochote cos takiego zrobic, ostatnio trenuje ostro na galeriach, wiec jest w temacie.
Edytowane przez Pieka dnia 15.12.2006 21:16:57
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
UNS
Serdecznie dzi?kuje za dotychczasow? pomoc, a tak?e czekam na odpowied? Gandera.

Pozdrawiam

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Co do ustawienia to ja bym zrobi? tabel? -przyk?adowo 6 kolumn i do niej wsawia? fotki bez p?tli while tylko id osatniej ustali? a kolejna kolumna i fotka +1 +2 itd. Przypisanie konkretnej fotki do tabeli utworzonej a nie tworzenie tabeli p?tl? fotek.
Natomiast próbkowanie fragmentów zdj?? to bezsens-w efekcie. Nie jest to problemem dla GD która pracuje na wspó?rz?dnych x,y uk?adu i p?ótnie gdzie tu fotka je stanowi wzorzec.
To jest czysta matematyka i tak przekszta?cone wycinki nie b?d? zawsze zawiera?y sensownego szczegó?u fotki.
Ustali? format nadsy?anych prac: przez ?cis?e ustalenie ram uploadu-próbkowanie i inny rozmiar halt. "Jeszcze si? taki nie urodzi? by wszystkim dogodzi?."
Przy img jest tylko lewa prawa center albo pozycja absolute bezwzgledna-style si? k?aniaj?.
Edytowane przez wlodekp dnia 15.12.2006 21:56:22

wlodekp.europa.pl
UNS
wlodekp napisa?/a:Przy img jest tylko lewa prawa center albo pozycja absolute bezwzgledna-style si? k?aniaj?.

UNS napisa?/a:
Wiem, ?e ten sposób justowania odnosi si? do tekstu.

slawekneo
UNS napisa?:
W topie jest ten panel i zdj?cia w nim s? wy?rodkowane. Ja chce je rozci?gn?? do brzegów panelu.

:D

Pozdro!!
Edytowane przez slawekneo dnia 15.12.2006 23:51:32

Pieka
Tabelka, dokladnie jak pisal Wlodek, a ja sprawdzalem.. Tylko, ze wstawialem calosc, zamiast pojedyncze zdjecie Wink
Efekt jest dokladnie taki jak chcial kolega, wiec temat justowania wyglada na zamkniety..
Tak to jest, jak czlowiek zabyt wiele mysli i szuka glebiej niz trzeba Grin
Edytowane przez Pieka dnia 16.12.2006 00:31:04
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
slawekneo
wlodekp napisa?/a:
Co do ustawienia to ja bym zrobi? tabel? -przyk?adowo 6 kolumn i do niej wsawia? fotki bez p?tli while tylko id osatniej ustali? a kolejna kolumna i fotka +1 +2 itd. Przypisanie konkretnej fotki do tabeli utworzonej a nie tworzenie tabeli p?tl? fotek.

nie czytalem tej wypowiedzi zanim napisalem swoj pierwszy post......

sposob @wlodkap jest awykonalny Pfft gdyz id jest pobierane tylko do linku a obrazek/miniaturka ma calkowicie inna nazwe(i ta nazwa nie zmienia sie o +1) !!
pozatym nie +1 +2 itd. tylko -1 -2 itd. jak juzPfft
wiec nieominiesz petli choc bys sie staral niewiem jakPfft

Pozdro!!

Pieka
slawekneo napisa?/a:
wlodekp napisa?/a:

nie czytalem tej wypowiedzi zanim napisalem swoj pierwszy post......

sposob @wlodkap jest awykonalny Pfft gdyz id jest pobierane tylko do linku a obrazek/miniaturka ma calkowicie inna nazwe(i ta nazwa nie zmienia sie o +1) !!
pozatym nie +1 +2 itd. tylko -1 -2 itd. jak juzPfft
wiec nieominiesz petli choc bys sie staral niewiem jakPfft

Pozdro!!

To nie jest istotne, sprawdzalem to w tabeli, ale jak juz napisalem wstawialem calosc, a nie sam pojedynczy obrazek. Wlodek dobrze myslal do momentu tabelki, pozniej juz niestety nie. Howgh!
Podales wlasciwe rozwiazanie, a to najwazniejsze Cool
Zamykam, bo zrobi sie z tego idiotyczny offtopic...
Edytowane przez Pieka dnia 16.12.2006 01:24:48
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl