ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,311
Najnowszy użytkownik: mowieto

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

khaman
11.11.2019 23:15:32
Winter is coming Cool

piterus
10.11.2019 14:08:42
Zimno wszędzie, mokro wszędzie... Co to będzie? Co to będzie? Pfft

khaman
30.10.2019 16:12:17
No i nie było żadnego alkoholika, co by znał włoski Grin

JazOOn
09.10.2019 23:34:33
Salutto alkoholicco! Grin

piterus
04.10.2019 14:15:35
Hmm... To jak kropek, pasków i kratek nie spamiętał, to pewnie w szkiełka były Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting Hekko.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Nagły brak polskich znaków
Pieka
Moim zdaniem niepotrzebnie poza sprawdzeniem ww. zmieniałaś cokolwiek. Jak wcześniej napisałem to wygląda na działanie hostingu - zapewne aktualizowali lub zmieniali oprogramowanie serwera (matki) bo nawet nazw miesięcy nie wyświetla poprawnie, a to już ewidentnie kwestia serwera.
Pogadaj z nimi jeszcze raz.
 
www.php-fusion.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 15.11.2019 02:26:59
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting Hekko.pl
IP: localhost  
decymka
Czy przywrócić tak jak było?
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
 
nauczycieleprzedszkola.pl
Pieka
Najlepiej, bo jak naprawią to, co zepsuli nie będziesz wiedziała, czy jest jak było wcześniej.
 
www.php-fusion.pl
decymka
Wszystko przywróciłam do stanu poprzedniego.
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
 
nauczycieleprzedszkola.pl
Pieka
Widzę, że jednak miałem rację i hosting poprawił konfigurację serwera Smile
Usuń wpisy z czasu, jak było popsute ew. popraw i będzie ok.

Edit: Chyba jednak nie wszystko poprawili bo jest miszmasz...
Edytowane przez Pieka dnia 29.07.2015 15:08:35
 
www.php-fusion.pl
decymka
Chcą konwertować bazę bazę danych, ponieważ mam różne kodowania w poszczególnych tabelach.
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
 
nauczycieleprzedszkola.pl
Pieka
Ok, to zrozumiałe, że chcą ujednolicić kodowanie, ale przede wszystkim niech naprawią, co popsuli.
 
www.php-fusion.pl
Ewing
Potrzebuję pomocy - jestem zupełnym laikiem w temacie :(
Próbowałem już różnych zmian opisanych powyżej i w innych artykułach ale nie mogę sobie poradzić :(
Może zacznę od początku.
Jakiś miesiąc temu nasz hosting zmienił coś na serwerze i od tego czasu przestało wyświetlać polskie znaki na stronie www.bsmz.org
Zamiast nich są znaki zapytania.
W źródle strony mam:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Jak w przeglądarce (mozilla) w opcjach wybiorę, żeby pokazało w kodowaniu środkowoeuropejskim (ISO) to wszystko widać normalnie.
W PMA próbowałem już zmieniać metody porównywania napisów (latin1, latin2, utf8) ale nic to nie daje. Z tego co widzę sama baza jest w tej chwili w utf8 - próba konwersji w notepad+++ na iso i wgranie bazy na nowo też nie przynosi rezultatu - robią się jeszcze większe krzaczki :(
Nie mam już pomysłu jak to naprawić :(


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:48
 
adi
Witam nie jestem pewny, ale przypuszczam że zmienili ci php na wyższe niż 5.4 w ustawieniach hostingu zmieni na 5.4 i powinno być wszystko ok, bynajmniej u mnie tak było.

Pozdro all


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:49
 
slaskimix.eu
piterus
@Ewing A czy przypadkiem ktoś nie zmienił ustawienia języka strony? Zmień język strony z Polish na Polish-UTF8. Podobne krzaczki miałem, kiedy zamieniłem właśnie te pliki językowe w ustawieniach strony.

@adi Gwoli ścisłości, "bynajmniej" jest zaprzeczeniem i z twojej wypowiedzi wychodzi, że nie poprawiło. Wink


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:50

tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
 
http://titanquest.gram.pl/
Ewing
w pliku global mam coś takiego:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Jeśli chodzi o wersję php to zgodnie z info w PMA jest 5.6.27
Nie bardzo wiem jak ją ewentualnie zmienić na niższą.
Nie wiem również czy to istotne ale na serwerze jest jeszcze druga baza www.forum.bsmz.org i tu na szczęście nic się nie zadziało.


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:51
 
adi
Witam he @piterus zapewne masz i racie, po prostu jakoś te słowo mi tam pasowało hahahaha a co do tego php jak mi zmienili na 5.6 to tak samo zrobiły się na "Polskich Znakach" ?, ale zmieniłem w panelu na 5.4 i zrobiły się prawidłowe.
Pozdro all


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:52
 
slaskimix.eu
Ewing
Podpowiecie, gdzie dokładnie i jak mogę zmienić to php na 5.4?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:53
 
adi
Witam zależy jaki dostawca serwera, musisz mieć tam przecież jakiś panel, u mnie to w ustawieniach ogólnych.
i.imgur.com/izH0dNu.jpg

Pozdrawiam.


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:54
 
slaskimix.eu
Ewing
korzystam z Biznes-host.pl ale niestety nie widzę tam żadnej możliwości ustawienia wersji php Frown


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:55
 
Pieka
Ewing napisał(a):

...Jakiś miesiąc temu nasz hosting zmienił coś na serwerze i od tego czasu przestało wyświetlać polskie znaki na stronie www.bsmz.org
Zamiast nich są znaki zapytania...

Próbowałeś pisać do supportu Biznes-Host? Skoro wcześniej było dobrze i po ich działaniach jest źle to wypadałoby napisać o tym w zgłoszeniu.


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:55

 
www.php-fusion.pl
Ewing
Próbowałem - w odpowiedzi dostałem:
"Poprawiliśmy metodę porównywania znaków dla mysql-a i w artykułach jest juz ok - resztę niestety musi Pan poprawic ręcznie."
Napisałem im, że kompletnie nic to nie zmieniło i nie dostałem już odpowiedzi ...


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:56
 
Pieka
Rozumiem. A próbowałeś może rozwiązań z punktów 2 i 4 tego tematu?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:58

 
www.php-fusion.pl
Ewing
próbowałem (w maincore.php i w global.php) - po wstawieniu kodu z latin2 znaki zapytania zmieniły się na inne krzaczki.

Z samą bazą jest chyba wszystko ok, skoro w mozilli jednym kliknięciem można sprawić, że wszystko wyświetla się prawidłowo?
To chyba jakiś błąd przy łączeniu z bazą lub w skrypcie?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 16:59
 
Pieka
Wstaw utf i latin1 za każdym razem odświeżając stronę i daj znać.


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:00

 
www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl