Zobacz temat
Gdzie na FTP-ie znajdują się dodane zdjęcia do galerii?
|
|
teyoo |
Dodany dnia 22.09.2010 10:50:59
|
Przedszkolak Postów: 14 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 26.03.2009 17:08 |
Jak w temacie. Zapoznałam się z odpowiednim fragmentem poradnika "Jak wgrywać zdjęcia", na forum znikoma ilość wątków o Galerii, chmody mam dobre - 777, ale wgranych zdjęć nie widzę nigdzie na serwerze. To znaczy - oczywiście zdjęcia w Galerii się wyświetlają na stronie, ale nie mogę ich zlokalizować na ftp-ie. Sprawdziłam katalogi (mimo oczywistego bezsensu) ustawionej skórki, ale przede wszystkim katalog główny Images.. no i nigdzie nie ma tych zdjęć. Przeszukałam zresztą wszystkie katalogi odpowiednią funkcją - zero efektu. Struktura (którą każdy użytkownik fusiona zna doskonale) wygląda tak: główny katalog strony > images > photoalbum > submisssions oraz album_1 - 5.. i są puste.. W PA też nie znalazłam nic, co mogłoby rozwiązać mój problem. Zdjęcia do Galerii owszem, da się dodać, no ale to jest to, co opisano w Poradniku. Dla mnie to nieprzydatne niestety Aha, i czy nie można zwyczajnie wgrać zdjęcia przez ftp do utworzonego Albumu, i potem żeby one się wyświetlały na stronie? Niespecjalnie mi się widzi mozolne wrzucanie każdej pojedynczej foty przez "wgraj", po to mam ftp, żeby władować kilkanaście plików naraz, a nie bawić się w takie klikanka... Jak się ma np. kilkadziesiąt fot do wgrania/ew.późniejszej edycji, to robi się po prostu słabo na myśl, że trzeba to robić tak, jak jest w Poradniku.. o_O Chyba że standardowa Galeria nie pozwala na takie myki? Jeśli tak, to poradzę sobie ewentualnie z jakimś dodatkiem.. niemniej jednak zasadnicze pytanie pozostaje: gdzie na ftp - w jakim katalogu - są te wgrane foty (i miniaturki Albumów)? Aha, mam fusiona ver7. Serwer jest płatny, nie żadne tam yoyo czy boo.. Wielkość zdjęć i ich waga też odpowiednio ustawiona w PA. Wszystko w sumie działa, tylko ja tych zdjęć nigdzie na ftp nie widze. Edytowane przez Pieka dnia 22.09.2010 10:52:10 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 15.10.2024 07:59:01
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
eldiablo |
Dodany dnia 22.09.2010 11:03:11
|
Bywalec Postów: 671 Pomógł: 80 Data rejestracji: 13.07.2009 19:20 |
Ad.1 Kliknij prawym przyciskiem na zdjęciu, wybierz właściwości lub kopiuj adres url grafiki i wklej sobie do adresu przeglądarki - poznasz pełną ściężkę. To chyba nie jest trudne ? Ad.2 Aha, i czy nie można zwyczajnie wgrać zdjęcia przez ftp do utworzonego Albumu Spróbuj, ale nie wiem jak to zrobisz :P a) oprócz samego zdjęcia tworzona jest miniatura x2 b) tworzony jest wpis w tabeli photos z id, tytułem, datą dodania, ustawieniem komentowania, oceniania...... Edytowane przez eldiablo dnia 22.09.2010 11:04:02 |
|
|
Crom |
Dodany dnia 22.09.2010 11:10:47
|
Początkujący Postów: 103 Pomógł: 15 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 26.08.2010 20:59 |
Niestety każde zdjęcie trzeba dodawać po kolei poprzez "wgraj". Można byłoby wykonać moda, który skanuje np. katalog photoalbum i sprawdza czy ktoś poprzez FTP nic nie wgrał. Porówna nazwy zdjęć z tymi w bazie danych, a jak będzie coś nowego to sam po prostu doda, ale zdjęcie nie będzie miało tytułu, opisu i etc. |
|
|
eldiablo |
Dodany dnia 22.09.2010 11:19:20
|
Bywalec Postów: 671 Pomógł: 80 Data rejestracji: 13.07.2009 19:20 |
@teyoo skoro Cie dobija wgrywanie po jednym zdjęciu, na zagranicznym supporcie, "coś" zrobiono w tę stronę - multiple uploads (kilka plików za jednym razem) -> http://www.php-fu...d_id=22631 Crom napisał/a: Niestety każde zdjęcie trzeba dodawać po kolei poprzez "wgraj". Można byłoby wykonać moda, który skanuje np. katalog photoalbum i sprawdza czy ktoś poprzez FTP nic nie wgrał. Porówna nazwy zdjęć z tymi w bazie danych, a jak będzie coś nowego to sam po prostu doda, ale zdjęcie nie będzie miało tytułu, opisu i etc. @crom miażdżysz odpowiedziami, wiesz o tym ? |
|
|
Crom |
Dodany dnia 22.09.2010 12:17:41
|
Początkujący Postów: 103 Pomógł: 15 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 26.08.2010 20:59 |
@eldiablo - nie zrozumiałem dowcipu(?) |
|
|
GosciuOdKanapek |
Dodany dnia 22.09.2010 13:10:30
|
Przedszkolak Postów: 47 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.07.2010 23:38 |
@crom przeczytaj jeszcze raz swój pościk, a zrozumiesz... trochę mi to jak jakiś program szpiegowski zabrzmiało... chyba przez to skanowanie
|
|
|
teyoo |
Dodany dnia 22.09.2010 16:00:16
|
Przedszkolak Postów: 14 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 26.03.2009 17:08 |
Crom napisał/a: Niestety każde zdjęcie trzeba dodawać po kolei poprzez "wgraj". Hmm.. no trudno. Dobra, jakoś sobie dam z tym radę. Najwyżej galerię zrobię sobie osobno, nie na fusionie. @eldiablo: dzięki za linka, zbadam sobie ów multiple upload. Brzmi kusząco. ;-D Aha, owe niewidzialne dotąd pliki są już widzialne na ftpie. Zmyliło mnie to, że nie pojawiły się od razu po wgraniu w odpowiednim katalogu (jak to się zawsze dzieje). Jednak po rozłączeniu i ponownym połączeniu już są widoczne, także problem z głowy. Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź. |
|
Przejdź do forum: |