ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,360
Najnowszy użytkownik: kdomi

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Drakoo
11.10.2021 23:43:34
Co u zszywaka Smile?

Drakoo
11.10.2021 23:43:00
Powiem szczerze, że nie sądziłem że php fusion tyle wytrwa, co u Pieki?

Drakoo
11.10.2021 23:41:58
JazOOn to ten sam JazOON który dobre kilka lat temu robił mi layout dla metin2 Grin? Co słychać byku!! Smile

jantom
11.10.2021 23:37:08
Do pełnoletności jakoś dociągnie.

JazOOn
10.10.2021 22:59:03
Support powoli umiera....

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Tworzenie odsyłaczy w PHP-Fusion
109080
Witam. Mam do Was wielką prośbę. Zrobiłem sobie jakiś czas temu stronkę w html, później natrafiłem na PHP-Fusion i zainteresowałem się tym. W efekcie po kilu tygodniach udało mi się ją "przerobić" pod tego cms'a. Ale pojawił się problem, dosyć błahy raczej. Niestety sam metodą prób i błędów nie umiem go rozwiązać, dlatego zwracam się o poradę do bardziej doświadczonych osób.

1) Jak dodaje się Strony Informacyjne? Wiem, jak się je tworzy. Dokładnie chodzi mi o to, że nie bardzo rozumiem, ja podać link do tej strony. Otóż ja robię to tak:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


To fragment kodu z panelu dodatkowego, jaki sobie zrobiłem. Stronę swoją mam na jednym z bezpłatnych serwisów hostingowych. PHP-Fusion zamieściłem w katalogu "fusion", co widać po adresie url. Niby wszystko jest okey, stronka się włącza. Ale zastanawia mnie, czemu adres do niej ma zawierać dwa ukośniki //. Czy ta jest zawsze, czy ja coś źle robię? A może zamiast całego adresu strony href="http://www.mojastrona.pl//fusion/viewpage.php?page_id=4'" lepiej podać tylko href="viewpage.php?page_id=4'", ja sądzicie? Jestem przekonany, że zapomniałem po prostu o jakimś małym elemencie... Chodzi mi o najprostszy możliwy sposób do tworzenia linków w Fusionie.

2) Czy zamiast tworzonych Stron Informacyjnych można dodać inną, zrobioną html lub php, tak aby ładowała się "wewnątrz" PHP-Fusion zamiast tych SI? Jeśli jest to możliwe, to proszę o stosowną podpowiedź.

3) Czemu tak (screen) mi się "rozjechał" shoutbox? Gdzie zmienić te ustawienia?

4) Jak wyzerować licznik odwiedzin_na stronie, tzn. unikalnych wizyt?

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Przeczytałem dwa poradniki o tym cms, wydaje mi się, że już coś wiem. Ale jeszcze sporo tajemnic ma ten system i dużo czasu zajmie, nim go poznam w miarę dobrze.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 21:43:41
 
piotrek199214
1) Jest podwójne //, a tam gdzie zaznaczyłem na czerwono powinno być pojedyńcze (stosujesz normalnie html):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Oczywiście że można dodać samo "viewpage.php?page_id=4".

2) Oczywiście że możesz dodawać dodatkowe strony o swoich nazwach po przez stworzenie swojego pliku php bądź html. Jednak musisz dodać do tego pliku:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


3)Wchodzisz w katalog: infusions\shoutbox_panel\shoutbox_panel.php otwierasz go i wkej mi tu kod ok. 141 linia od tego momentu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

do tego mniej więcej momentu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Albo dodaj w załączniku ten plik.


4)Wyzerować licznik można chyba tylko z zapytania do bazy lecz tego ci nie powiem na 100%.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 28.05.2008 13:30:12
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Pieka
1. Najwlasciwszy sposob podawania linkow (nie dotyczy standardowej nawigacji):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


2. Tworzenie samodzielnych stron: http://www.php-fu...ad_id=8214

3. Na to pytanie masz pelna odpowiedz w poscie wyzej.

4. Wklej ponizszy kod do SI i wykonaj podglad (nie zapisuj!):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 13:42:07
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
109080
1) Podwójne ukośniki // stosowałem, bo wcześniej coś mi nie wychodziło, jak podawałem pełną ścieżkę dostępu do strony to po prostu nie ładowały się SI. Ale już doszedłem do tego, wszystko jest okey. Zapomniałem zmienić znak " na ' w kodzie. Wiedziałem, że to jakiś niuans. A i jeszcze jedno - Pieka co rozumiesz poprzez "standardową nawigację"?

2) W jaki sposób mam dodać ten kod, o którym pisze piotrek199214, tzn. w której części pliku html lub php go umieścić? I czy taki plik trzeba później zamieścić w katalogu, gdzie jest zainstalowany PHP-Fusion (np. http://www.mojast.../fusion/), czy może być w innym (np. http://www.mojast...katalog1/) na serwerze?

3) Oto kod tego pliku: (Kod usunalem, kazdy zainteresowany ma ten plik/Pieka)

4) Pieka dziękuję, zadziałało. Dokładnie o to mi chodziło.


PS: Dlaczego w moim poście na górze niektóre znaki i litery są w kolorze czerwonym?

Bo pisałeś z jakimiś bykami /szymon
Edytowane przez szymon dnia 29.05.2008 18:49:51
 
Pieka
1. Standardowa to taka, ktora jest instalowana wraz z calym systemem. Pierwszy panel z lewej strony.

2. Taki plik umieszczasz zazwyczaj w glownym katalogu strony. W zasadzie nie ma to znaczenia, o ile podaje sie poprawne sciezki do plikow wczesniej wymienionych.

3. Edytuj plik shoutbox_panel.php, znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I zamien na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Ad P.S. W ten sposob moderator zaznaczyl swoje zmiany w Twoim poscie, czyli miejsca, ktore wymagaly poprawy. Przewaznie sa to bledy ortograficzne badz literowki.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 21:40:13
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
109080
Dziękuję Wam obu za pomocne wskazówki. Zmniejszyłem w shoutboxie szerokość do 20.

W ten sposob moderator zaznaczyl swoje zmiany w Twoim poscie, czyli miejsca, ktore wymagaly poprawy. Przewaznie sa to bledy ortograficzne badz literowki.

Potwierdza się zatem fakt, że owa klawiatura ma problemy z K. :D


Wiadomość doklejona:
Odświeżam temat, bo pojawił się podobny problem.

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Co jest zrobione nie tak, bo te grafiki się zupełnie nie wyświetlają? One są w katalogu, gdzie zainstalowany jest PHP-Fusion w folderze o nazwie images w podfolderze img, zatem ścieżka dostępu jest okey.

A może trzeba zawsze podawać adres bezwzględny? Ale co w przypadku, jak stronę po jakimś czasie przerzucę na inny serwer?

Jak generalnie podaje się adres do grafik w PHP-Fusion, jeśli są w katalogu z całym cms? Nadmieniam, że ta komenda BASEDIR działa poprawnie w stworzonym dodatkowym panelu.
Edytowane przez 109080 dnia 04.10.2008 15:33:09
 
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl