ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,352
Najnowszy użytkownik: Hotwind77

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
29.04.2021 21:03:32
Wszystkiego najlepszego Przemku Smile

MajsterBieda
23.04.2021 01:38:02
Cool

JazOOn
19.04.2021 22:27:51
i jeszcze jeden i jeszcze raz....

jantom
19.04.2021 21:00:37
E tam, tragizujesz.

khaman
18.04.2021 23:41:08
Jak już główny admin staje się duchem, to wiedz, że coś się dzieje..

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Wypełnienie podstrony treścią - jak!?
polna-mysz
ShockPytanie podstawowe - 1szy raz korzystam z CMSa nie mam zielonego pojęcia o standardach, znam tak sobie HTMLa i CSS, PHP prawie nie!
Nie znalazłam żadnego poradnika o CMS-ie na FORUM więc zapytyam czy dobrze rozumiem/zgaduję!
Przez "zarządzanie stroną" dodałam sobie dwa menu w belce górnej i lewym pasku nawigacji mianowicie:
O Firmie --> firma11.php taką wybrałam nazwę dla podstrony !
Nasza Oferta --> oferta11.php taką wybrałam nazwę dla podstrony !
Jak teraz klikam na te menu to wylatuje mi błąd i nic nie wyświetla. Chciałabym to wyświetlać w środkowym polu tak jak:
Strona główna --> index.php
Czy mam odnależć w katalogach index.php skopiować pod 2gą nazwę na firma11.php i utworzyć "CUŚ" z tego firma11.php przy pomocy edytora html np.: CORE EDITOR którego użwałam !!??? A następnie wrzucić do tego katalogu w którym jest index.php a PHP-FUSION go sam zassie bez żadnych dodatkowych manewrów! ??? Shock
Przepraszam za poziom pytania ale myslałam że w "zarządzaniu treścią" będę mogła wpisywać treść podstrony w jakimś okienku a tam czegoś takiego nie znalazłam!
 
kamy
Stworz te strony jako "Strony informacyjne" i link sie sam utworzy
 
www.e-ryby.net
ICEK
Na początek polecam Poradnik Tam masz WSZYSTKO dokładnie opisane.

A tak ma marginesie, to dodajesz dodatkową stronę w Zarządzaniu Treścią>>Dodatkowe strony lub Strony Informacyjne i po dodaniu tej strony masz adres viewpage.php?page_id=X i dopiero ten adres wpisujesz w Zarządzanie Stroną w Menu strony.

X - id strony informacyjnej, analogicznie, pierwsza strona dodana będzie miała 1 następna 2 itp.
 
www.modlinski.net
polna-mysz
Bardzo dziękuję za expresssową odpowiedź! Ale jest jedno małe "ale" chciałam mieć te 2 nowe podstrony na pozycji 2 i 3 po "stronie głównej" jak to robię w ten sposób co mi podał "ICEK" to te dwie podstrony lądują na pozycji 16 i 17 co mi nie pasuje !!!!!Sad i DRUGIE "ALE" jak to robię w ten sposób to nie mam nazwy podstrony w postaci "nazwapodstrony1.php" to jak mam to edytować edytorem zewnętrznym co ma większe możliwości/jest wygodniejszy w edycji i ma dobry podgląd!! ??/Sad
 
ICEK
Szczerze? To nic nie zrozumiałem Smile Możesz jaśniej? Smile
 
www.modlinski.net
Pieka
Pierwsze "ale", kolezanka chce zmienic usytuowanie linkow do podstron w nawigacji.
Podczas zapisywania strony zaznaczyla "Dodaj link do nawigacji" i sila rzeczy link zostal dodany jako kolejny.
Wystarczy wejsc do PA => Zarzadzanie Strona => Menu Strony i zmienic kolejnosc oraz miejsce wyswietlania linkow.

Odnosnie drugiego "ale", polecam najnowszy artykul: http://www.php-fu...icle_id=38
Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:14:51
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
polna-mysz
Sorry! Wink Problem w tym, że w ten sposób nie mam możliwości umieszczenia nowej pozycji menu w belce górnej menu i w pasku nawigacji w tym miejscu gdzie chcę - a chcę zaraz po "stronie głównej" a przed "Artykułami". Umieszcza mi się ta pozycja menu tylko na końcu menu i nie umiem tego zmienić!
Martwi mnie też fakt, że jak pozycja menu nie jest dokumentem/plikiem np.: firma11.php to jak to coś "vievpage.php?page_id=1" mam obrabiać np przez CORE EDITOR lub Zajączka! ??Sad
 
kamy
Wchodzisz w panel administracyjny>zarzadzanie strona >menu strony> i wybierasz edytuj przy tej stronie ktora stworzylas i zminiasz pozycje na 2 i na 3.

PS. poza tym wszystko jest w poradniku wystarczy go przeczytac!
Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:46:14
 
www.e-ryby.net
polna-mysz
Ale w tym przypadku (dodanej przeze mnie pozycji w menu w taki sposóCool nie wyświetla mi się małe okienko w którym mogę wpisać pozycję 2lub 3 !!!Frown Musiałam to zrobić za pomocą "zielonej strzałki" klikając na nią 16x żeby przenióśł do góry!! I teraz przy żadnej pozycji menu (tych co już były w w CMS-ie) jak wybiorę "edytuj" nie wyświetla mi sie to małe kwadratowe okienko gdzie się wpisuje pozycję!!!Frown Można to jakoś naprawić!?
 
Pieka
Naprawic nie mozna, poniewaz to nie jest zepsute Wink
Pole wyboru kolejnosci jest dostepne tylko podczas dodawania nowej pozycji menu.
Wystarczy skopiowac adres pliku, usunac star pozycje i dodac jako nowa jednoczesnie wybierajac zarowno kolejnosc jak i miejsce wyswietlania linka.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
polna-mysz
Jeszcze mam taaaki problem: :( Wydawało mi się, że jak zrobię strony informacyjne ( a dodałam ich dwie: firma1.php i oferta1.php) w odrębnych plikach to będę mogła te odrębne pliki edytować na zmianę albo w okienku CMSa Zarządzanie stroną/ zawartość albo w edytorze np. CORE Editor/lub Zajączek !!! Ale tak się nie da a raczej może nie umiem!!:( Myślałam, że jak w/w okienku CMSa wpiszę
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
to mi to wskoczy do pliku firma1.php i potem w np. Zajączku będę to edytować dalej i tworzyć tabele, etc. Niestety w pliku firma1.php który zrobiłam zgodnie z linkiem PIEKI nic takiego się nie zapisało!!!:( Nie ma tam też sekcji <html><head></head><body>tu wstawiam !!! :( </body><html> żebym mogła tam coś wpisać co mi sie wyświetli na stronce CMSa !!! ?? Jest tam tylko znacznik <?php ...cuś...?> Próbowałam w CORE Editor po tym znaczniku wpisać treść strony informacyjnej na różne sposoby ale stronka CMSa tego nie łapie! Auuuuuu!!!! Chce mi się wyć!!! Czy mogę poprosić o szczyptę wyjaśnienia!! ?
 
DJPromo
Powiem ci tak daje ci tutaj plik zobacz sobie jak on jest napisany i

w podobny sposób napisz te własne pliki firma1.php oferta1.php Pfft


Ps../ plik brak.php umieść w głównym katalogu strony
DJPromo dodał/a następującą plik:
brak.rar [456Bajtów / 504 Pobrane]

Edytowane przez DJPromo dnia 21.04.2008 19:38:09
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg
 
polna-mysz
Dzięki DJPromo ale ten plik firma1.php juz na starcie trochę inaczej wygląda! Zrobiłam go zgodnie z linkiem który podał mi PIEKA z pliku viewpage.php znajdującego się w katalogu głównym strony. Może byś rzucił okiem w które miejsce mam ten fragment
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
wpisać bo w PHP dopiero zaczynam coś tworzyć i mam problemy!
I jeszcze - czy po utworzeniu firma1.php i oferta1.php powinnam plik viewpage.php usunąć z katalogu głównego czy zostawić - bo tego w opisie już nie było!?
I czy tę podstronkę w pliku firma1.php powinno się dać edytować także w okienku zarządzania treścią CMSa czy już tylkow edytorze zewnętrznym typu Zajączek! ??
Podrzucam pliczki viewpage.php i firma1.php !B)

O pliczki nie wskoczyły spróbuję jeszcze raz!

Nie wiem co się dzieje mały 2kb pliczek pliki_php.rar nie chce się dołączyć chociaż go wybieram przez załącznik!:(

Jescze raz pliczek:
polna-mysz dodał/a następującą plik:
dwap.rar [1.54kB / 507 Pobrane]

Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 20:23:12
 
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Strony informacyjne zapisują swoją treść w bazie danych, mniemam, że chcesz taką treść posiadać w pliku i w dodanych Twoich plikach to ja żadnej treści nie widzę. o której mówisz.
Wstawiasz ją normalnie jeśli w php w echo"....."; itd możesz też w tym pliku przjść do htmla zamykając kod php <? i póżniej ponownie go otwierasz tyle razy ile potrzeba.
Każdą rzecz z bazy można mieć w pliku!
 
wlodekp.europa.pl
DJPromo
hymm.. Jak ci to opisać ciągle mylisz wszystko co ci mówimy

Zacznę tak plik viewpage.php służy tylko i wyłącznie do wyświetlenia zawartości którą wcześniej wpiszesz sobie w Panelu admina tzn Zarządzanie treścią - > Strony Informacyjne i tutaj wpisujesz zawartość jakąś po zapisie dostaniesz taki link np ( viewpage.php?page_id=1 ) kolejnie 2,3,4, itd

Pieka natomiast podał ci arta w którym jest opisane jak za pomocą pliku viewpage.php
zrobić np plik zmieniajac viewpage na firma.php
kopiujesz plik viewpage.php zmieniasz mu nazwe np na firma.php

teraz to

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


zamieniasz na to

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


oczywiście w miejscu pogrubionej 1 podajesz logicznie następne czyli 2,3,4 i tak dalej jak zrobisz dodatkowe strony w PA

w efekcie dostaniesz np plik firma.php czy (oferta.php) jak chcesz jaka nazwe podasz który będzie wyświetlał zawartość wcześniej wpisaną w Panelu admina jak wyżej podałem
Możesz też zrobić moja metoda pisania własnych plików php jeden podałem ci w załączniku wtedy będziesz je edytować w pajaczku czy tam w czym chcesz

możliwości masz kilka ale musisz załapać jak robi sie te dodatkowe strony a osobne pliki php
Poczytaj poradnik o dodatkowych stronach :p
Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać Smiledjpromo6.jpg
 
MeTeo
Nie wiem czemu na siłę chcesz edytować wszystko w zajączku Wink Pisząc stronę informacyjną masz opcje podglądu. Piszesz tam już "od razu" html'em, bez żadnych sekcji typu "body" czy "head" tylko od razu zawartość. Jak potrzebujesz jakiejś tabelki, to skopiuj kod z zajączka i wklej w strony informacyjne. Tworzy Ci się wtedy strona, która możesz umieścić w nawigacji (ale to już chyba zrobiłaś przez te "klikanie 16 razy w strzałki"Wink.

Jak już stworzyłaś stronę informacyjną, ale nie chcesz by adres do niej był viewpage... tylko np. firma.php to masz link do artykułu w poście Pieki...

Prościej się już chyba opisać nie da Wink

P.S Nie pisz tylu wykrzykników i zbędnych zdań. Powoli, wyraźnie, spokojnie... Im spokojniej opiszesz tym prawdopodobnie lepszą odpowiedź uzyskasz Wink
 
polna-mysz
Bardzo wszystkim dziękuję za posty i cierpliwość! Chciałam tylko wyjaśnić, że ten opis w linku PIEKI zrozumiałam i z tym nie miałam problemu! Mój problem wziął się stąd ( co może niezbyt jasno napisałam), że po wpisaniu paru zdań na próbę w stronach informacyjnych - nie zauważyłam tej treści w pliku viewpage.php ani potem jak już było zrobione firma1.php i oferta1.php także w tych plikach a treść jest zachowana na stronce, domniemywałam więc, jak napisaliście, że treśc zapisuje się tylko w bazie co mnie sfrustrowało!
Nie wiem, może coś zrobiłam nie tak ale w pliku viewpage.php nie zmieniła się nawet data jego modyfikacji z jakiejś daty co była po instalacji typu dd-mm-2006 więc ten mój tekst próbny się nie zapisał się w tym pliku. Powalczę z tym jutro od rana, jak będą problemy to, zrobię tak jak napisał Meteo - napiszę tekst w CORE Editor (teraz w tym piszę), przetestuję i wkleję w strony informacyjne. Zastanawiałam się nad taką mozliwością napisania tabeli w okienku ale nie byłam pewna, czy w okienku treści stron informacyjnych można posługiwać się całą składnią HTMLa i CSS (np. div, tr, td, itd) czy tylko tymi co były wypisane pod okienkiem - nie byłam pewna czy taka składnia z innymi poleceniami będzie właściwie przetworzona!Wink

I jeszcze miałam problem z tym drugim poradnikiem nieoficjalnym po polsku: Kurs PHP-FUSION v.6.01 Strefa Admina - polski. Na dysk ściąga się pliczek z rozszerzeniem *.zip a próba dekompresji WinZipem kończy się komunikatem, że "nie znana metoda kompresji"!. Może w tym poradniku jest coś więcej, bo w tym pierwszym za dużo o stronach informacyjnych to nie było. Jutro spróbuję to otworzyć WinRarem chyba, że problem jest jeszcze w czym innym!
Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 23:20:45
 
jantom
Kurs jest też dostępny w artykułach na Supporcie. Paczka z kursem została poprawiona - faktycznie, był w niej błąd. Dziękuję za informację.
No i wystarczy tego dobrego... ...bo prorok jest tylko jeden...
 
http://jantom.info
polna-mysz
Usunęłam wszystkie wprowadzone strony informacyjne. Zaczęłam od nowa, utworzyłam stronę informacyjną Firma2 o identyfikatorze viewpage.php?page_id=7. Niestety dalej jest tak samo - wprowadzona treść strony informacyjnej zapisuje się tylko w bazie a nie w pliku viewpage.php. Co mogę mieć źle ustawione? Uprawnień dostępu do katalogu głównego nie dodawałam bo nie było o tym mowy w instrukcji instalacyjnej!
 
MeTeo
Lol... Tyle razy był polecany poradnik, a nikt tego nie zgłosił Wink Tak więc wszystkie teksty typu "czytałem" były bujdą ;D

viewpage jest plikiem wykonującym. Wszystkie efekty swojej pracy w stronach informacyjnych są zapisywane w bazie. Następnie po wejście przez adres: viewpage...page_id=x (gdzie x jakaś cyfra) wartość zostaje sczytana i do tej wartości pobiera dane z bazy Wink Czyli jak masz zamiast X np. 4 to viewpage.php pobiera wszystkie komórki z kolumny gdzie id jest 4 Wink Na takiej zasadzie to działa.

Na dole te znaczniki to tylko ułatwienie. Takie podstawy dla nie znających się Wink Nie masz ograniczeń w html, css czy php. Tyle, że jak chcesz pisać w php to musisz te znaczniki wstawić Wink

Pozdrawiam
 
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl