ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,359
Najnowszy użytkownik: kdomi

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
08.11.2021 23:22:32
Widzisz a ja poszedłem w logistyke i transport Grin

Gander
07.11.2021 16:29:48
Aż się łezka w oku kręci. Wpadłem sprawdzić, od kiedy robię w PHP (rok założenia konta) Wink

JazOOn
04.11.2021 22:43:11
No ale Pieka to już tu z 5 miesięcy nie był

JazOOn
21.10.2021 22:40:48
Tak ,to ten sam JazOOn Grin

Drakoo
11.10.2021 23:43:34
Co u zszywaka Smile?

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
[EF IV] Data utworzenia strony dodatkowej
Szapko
Witam! Jak wyciągnąć z bazy danych, date utworzenia strony dodatkowej i wyświetlić ją na stronie?

Chciałem to dać do viewpage.php, żeby było przy każdej stronie, ale dodać to już sam sobie z tym poradzę, chodzi mi tylko jak zrobić ay wyświetlała się mi ta data.


PW od moderatora:
  1. Odświeżenie Tematu - piotrek199214 25.06 - 15:36

Edytowane przez Szapko dnia 24.06.2008 20:59:11
 
kefirek
W bazie danych z dodatkowymi stronami nie ma pola za datą wiec musiał byś je sobie utworzyć i potem do skryptu przy tworzeniu stron dodać '".time()."'
 
piotrek199214
Wpierw musisz dodać do bazy danych tabele np o nazwie "page_data(int[10/11])" i następnie w viewpage.php dodać że do tego pola będzie dodawane
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
i zapisywane w tym polu i następnie dajesz aby odczytywało ci datę unixową czy jakoś tak.

Gotowca ci nie podam, wystarczy że masz to i teraz zobacz jak to np jest zrobione w news.php i zrób na tej zasadzie.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 24.06.2008 20:33:01
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
Ok, dzięki

Edit//
Jednak sobie nie poradze :(

Mój viewopage.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Tabelę dodałem. Domyślam się, że trzeba teraz dodać takie coś:
AND (page_data='0'||page_data<=".time().")


i to:
$page_info = array(
"news_date" => $data['news_datestamp'],
"news_ext" => $data['news_extended'] ? "y" : "n",
);


oraz:
".$locale['041'].showdate("longdate", $page_info['page_date'])."


Ale nie mogę tego wmontować w plik, bo zawsze jakiś błąd mi wyskakuje.
Proszę o pomoc.
Edytowane przez Szapko dnia 24.06.2008 20:57:44
 
piotrek199214
Viewpage.php jest do wyświetlania strony a w administration/custom_page do dodawania i tam masz dodać ten time.
Dobra nie będę taki i ci podam bo wiem że dla niektórych może to być trudne proszę:
wklejasz w panel i dajesz podgląd:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Następnie edytujesz plik custom_pages.php w folderu administrations i szukasz linia 47:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamieniasz na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I na koniec dodajesz wyświetlanie do strony viewpage.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Nie ma to jak gotowiec.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 24.06.2008 21:26:58
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
Tylko szkoda, że mi date taką pokazuje Grin
styczeń 01 1970 01:00:00


Nie wiem dlaczego ale to data podana w Panelu Admina w bocznym panelu Aktualizacja czy jakoś tak.
Edytowane przez Pieka dnia 24.06.2008 22:49:30
 
piotrek199214
Jak zrobiłeś tak jak ci podałem że page_data to musi działać bo sprawdzałem. Wklej to w dobre miejsce. I powinno działać.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 24.06.2008 22:41:09
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
Ale nie działa. Niestety i w ogóle w bazie danych nie uzupełnia mi danych. Sprawdzę jeszcze raz.
Edytowane przez Pieka dnia 24.06.2008 22:48:36
 
piotrek199214
Może źle podmieniłeś zapytanie i dlatego.
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
No nie już czwarty raz i nadal nie działa.

Raczej dobrze podmieniam. Jak możesz to podmień ty i się zobaczy:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Może naprawde źle podmieniam. Zamieniam linnie 49.
TO co na czerwono to masz podmienić!.

EDIT:
Wklej całość tego w/w pliku w custom_page po prostu zamień tamto na to wyżej.

Dobra, teraz w bazie się uzupełniło, ale ja wywołuje to dalej nie ma dobrej daty, pewnie dlatego, że źle to umieściłem.
Zaznaczam na czerwono:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Szapko dnia 25.06.2008 15:34:42
 
piotrek199214
Spr:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
Teraz jest idealnie.
Ostatni szkopuł, to czy da się jakoś zrobić, że przy edycji danej strony data się podmieniała na nową, bo wszystkie wcześniej dodane mają teraz 0 i się nie zmienia przy zapisaniu edytowanej strony.
 
piotrek199214
Tak, spr tak:
Znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamień na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Powinno działać, lecz nie sprawdzałem.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 25.06.2008 16:00:30
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Szapko
Działa

P.S. Jak umieścić, coś na dole strony dodatkowej żeby było pokazywane? Chodzi o to jak ty zrobiłeś tą datę, ale jak bym chciał ją na dół dać (pod tekstem) to gdzie musiałbym dać kod? po której linijce.
A i nie wiem czemu w dacie jest miesiąc z małej litery Sad
Edytowane przez Szapko dnia 25.06.2008 16:03:22
 
piotrek199214
jak bym chciał ją na dół dać (pod tekstem) to gdzie musiałbym dać kod?

Niżej wkleić;)
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

A i nie wiem czemu w dacie jest miesiąc z małej litery

Zamiast longdate możesz zastosować to:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I więcej nie zadawaj banalnych pytań w tym temacie bo wiesz jak się umieszcza kod, masz gotowy to już sobie sam metodą prób i błędów możesz wstawić.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 25.06.2008 16:08:34
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.
 
www.piocom.eu
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl