ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Kategorie newsów bez obrazków + zmiana czcionki na miekk?
MeTeo
Temat zamiescilem na themer.info i webmer.pl jednak chyba na php-fusion.pl dostane szybciej odpowiedz a zalezy mi bardzo na czasie! tresci ponizszej nie bede zmienial tylko skopiowalem z poprzednich tematow :)

Witam

Mam taki problem... wykonuj? theme dla serwisu (http://silver-gaming.com/MeTeo/lay.jpg) i ju? teoretycznie wykona?em wi?kszo??... mam co prawda problem z wy?wietlaniem si? bocznych belek ale dam sobie rady... chodzi o co innego :) jak wida? na lay'u czcionka w podpisie Panelu jest inna... Jest to Verdana wielko??: 14px ale w PS'ie ma ustawiony jako rodzaj "mi?kki"... i moje pytanie: "Jak jest zdefiniowany w css styl czcionki na mi?kki, i jak on powinien wygl?da? w kodzie?" Chc? uzyska? taki efekt... bo jak nie to b?d? zmuszony do tworzenia pod ka?dy panel grafiki a to ma?o wygodne rozwi?zanie :) a gdy ju? pisz? to zadam takie pytanie...a w?a?ciwie 3 :) co prawda nie do ko?ca pod tematyk? ale mo?e kto? zna odpowied? :) gdy nie dostan? tu napisze gdzie indziej wi?c nie odsy?ajcie mnie :) a wi?c

1# Na lay kolumny sa po prawej stronie, lecz gdy chc? tak u siebie zrobi? wyskakuje b??d... na lewo panele si? da przenie??... jak to zrobi??

2# W newsach wida? "Kategoria: serwis" chc? ?eby zamiast grafiki by? wy?wietlany tekst... szuka?em w administration/news_cats.php i znalaz?em zmienne

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

nie pami?tam czy cat czy cats ale tak samo jak w zmiennej która wy?wietla obrazy ($news_cats_image) a nie mam czasu sprawdzi? :) dodawa?em na pocz?tku w klamrze lecz nie dzia?aj? :( prosz? o podanie zmiennej i jak j? zrobi? bo do wy?wietlania obrazu mi dzia?a :)

3# Jak zrobi? odst?py mi?dzy panelami? paneli jako kolumny nie ma zdefiniowanej w pf (ja u?ywam jeszcze EP III) a ja musz? mie? takie odst?py :( póki co narazie robie grafiki z czarnym bokiem i jest mniej-wi?cej to ale nie chc? tak prymitywnie :(

Side_left.php

Side_right.php

Dzi?kuj? z góry za pomoc ;) przede wszystkim potrzebuj? pomocy na 1 pytanie (tytu?owe)

Pozdrawiam
MeTeo
Edytowane przez Pieka dnia 28.07.2009 15:22:27

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 12:04:51
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
jantom
#1 - nie podejrzewa?em o brak wiary w mo?liwo?ci szukajki - http://www.php-fu...ad_id=8384

http://jantom.info
MeTeo
@jantom ok... b?d? w domu to poczytam jednak chodzi mi g?ównie o to jak zrobi? tak? czcionk? bo to amatorskie rozwi?zanie robi? pod ka?dy panel grafik?... rozumiem ?e s? jakie? skomplikowane ale to sam tekst... a kolumny nie s? a? tak wa?ne... znaczy potrzebuj? najbardziej z t? czcionk? i jak zrobi? przerwy mi?dzy panelami... ale chyba dojdzie do tego, ?e chyba sam na zasadzie prób i b??dów szybciej dojd? do tego Wink

Pozdrawiam

Witam.

?eby nie pisa? nowego tematu bo podobna sprawa napisze tu Smile a mianowicie... otwieram serwis... i struktura newsa wygl?da tak:

Tytul
Autor: MeTeo | Data: 30.12.2006 11:30 | Kategoria: serwis

Tresc newsa

...Czytaj wi?cej

I jak si? pewnie domy?lacie chodzi mi o kategori?... próbowa?em si? bawi? zmiennymi lecz nie wiem jakie... $news_cat_name - nie dzia?a... ?eby nie by?o w?tpliwo?ci - daj? na pocz?tku w klamrze te? t? zmienn? (nie wiem jak to si? profesjonalnie zwie bo w?a?ciwie nigdy ?adnego kursu php nie czyta?em tylko sam si? uczy?em) i nie dzia?a... $news_cat_image dzia?a ale to ma by? serwis na poziomie i raczej g?upio b?dzie poza tym nie wygodnie... prosi?bym o pomoc w tej sprawie...

Z góry dzi?kuje i pozdrawiam Cool

Edytowane przez MeTeo dnia 30.12.2006 11:34:49

vha
3# Jak zrobi? odst?py mi?dzy panelami?
w pliku css masz cos takiego:

niech o wygl?da tak:

kolejne liczy odpowiadaj? za odstepy z ró?ncy stron

chyba ze chodzi ci o odstepny mi?dzy kolejnymi oknami np. nawigacja, odstep, kto jest online, odstep
to w takim wypadku zmieniasz to w theme.php
Edytowane przez Pieka dnia 01.01.2007 18:22:52

MeTeo
dobra dzi?ki ale tamten problem ju? rozwi?za?em (nieco inaczej) ale najbardziej potrzebuje odpowiedzi na to pytanie w ostatnim poscie... czyli z t? kategori? news'a... na pewno da si? tak zrobi?!

Pieka
Przeciez masz alt grafiki:

Wystarczy, ze usuniesz grafike danej kategorii, to bez zadnych dodatkowych modyfikacji uzyskasz sama nazwe.
Edytowane przez Pieka dnia 26.01.2007 11:51:27
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
MeTeo
Pieka - jeste? genialny ;) co prawda nie zrobi?em dok?adnie jak napisa?e? ale da?e? mi trop ;) bo gdy si? usunie sam? grafik? wtedy jest wyswietlany tekst ale jest on jakby obarzek i jak da sie "pokaz obraz" wyskoczy ze nie istnieje... ale zrobilem tak i podam by inni userzy mogli to wykorzystac ;) a wiec...

Otwieramy plik news.php (ten w g?ównego katalogu) i znajdujemy

i zastepujemy ten kod tym:

a jak chcemy jeszcze usun?? by si? ten tekst nie wy?wietlal w newsie bo chcemy to zdefiniowac w themie to usuwamy z

usuwamy

pozdrawiam ;)
Edytowane przez Pieka dnia 26.01.2007 11:51:09

Pieka
A ja mam jeszcze prosciej :D

Plik news.php, znajdujesz (linia 40):

I zamieniasz na:

Oraz (linia 144)(dotyczy tylko wariantu jesli nie chcesz miec grafiki w czesci rozszerzonej):

Zamieniasz na:

Poza tym, w tym samym pliku w obu miejscach render_news dodajesz $news_cat_name.
Wyglada to tak:

Nastepnie edytujesz plik theme.php i do render_news dodajesz $news_cat_name.
Wyglada to tak:

Teraz mozesz sobie w dowolnym miejscu newsa wyswietlac kategorie ;)
Przyklad: http://cms4you.ov...
Edytowane przez Pieka dnia 18.11.2007 14:30:52
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
MeTeo
pro?ciej? ;) generalnie te? mo?na moim sposobem wsz?dzie wy?wietla? daj?c w themie

a potem w dowolnym miejscu dac

jednak mój sposób chyba prostszy bo polega tylko na usuwaniu kodu a potem daniu tej zmiennej do thema ;D
Edytowane przez Pieka dnia 26.01.2007 11:50:52

Pieka
Tak, ale ja dodalem, a Ty zastapiles Wink
Edytowane przez Pieka dnia 26.01.2007 11:51:35
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
sxd
Witam!
Chcia?bym si? pozby? obrazków kategorii newsów, tak aby nie by?y wy?wietlane obok newsa, usun??em te obrazki z news_cats, ale link do kategorii w newsie pozosta?. Najpierw zmodyfikowa?em news.php dok?adnie wed?ug sposobu MeTeo, jednak po wgraniu na serwer nie ma ?adnych zmian, link/obrazek do kategorii pozosta?, pó?niej od nowa zrobi?em wed?ug sposobu "Pieka" i po wgraniu news.php i theme.php znowu bez zmian. Do tej pory nie mia?em zadnych problemów z wtyczkami itp. a? do teraz Sad . We wszystkich tematach jak si? kto? o to pyta, to odsy?acie tu, wi?c licz? na pomoc w tym temacie.

EDIT: Wywali?em kod, ?eby nie miesza? innym Wink
Edytowane przez sxd dnia 18.11.2007 14:53:34

Pieka
Nie bede porownywal calego pliku news, po prostu mi napisz, czy masz oryginalny i z jakiej wersji oraz podaj dokladna nazwe theme uzytego na Twojej stronie.
Mozesz rowniez zalaczyc pliki news i cale theme, Twoj wybor.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
sxd
Theme to "DAJ Blue", wersja fusiona 6.01.13, news.php nie zmieniany.

Zalaczyc, to nie to samo, co wstawic kod. Juz nie trzeba/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 18.11.2007 13:32:29

Pieka
sxd napisa?/a:
Theme to "DAJ Blue", wersja fusiona 6.01.13, news.php nie zmieniany.

Ok, juz wiem, co bolalo moja modyfikacje Wink
Wybacz, to byla moja wina, po prostu popelnilem jeden maly blad, ktory powodowal, ze nadal wyswietlala sie grafika kategorii.
Poprawilem to, zajrzyj do mojego posta, chodzi o czesc dotyczaca pliku news.php.
Przyklad dzialania: http://pieka.ugu....
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
sxd
OK, dzi?ki, na g?ównej stronie jest ok (poznika?y obrazki kategorii), tylko jak klikn? "czytaj wi?cej" to wszystko jest po staremu (link z nazw? kategorii obok newsa). U Ciebie wygl?da, ?e jest OK (chocia? nie masz "Czytaj wi?cej" ). Gdzie? b??d pope?ni?em?
Edytowane przez sxd dnia 18.11.2007 14:38:15

Pieka
sxd napisa?/a:
OK, dzi?ki, na g?ównej stronie jest ok (poznika?y obrazki kategorii), tylko jak klikn? "czytaj wi?cej" to wszystko jest po staremu (link z nazw? kategorii obok newsa). U Ciebie wygl?da, ?e jest OK (chocia? nie masz "Czytaj wi?cej" ). Gdzie? b??d pope?ni?em?

Nigdzie, w czasie gdy Ty pisales posta ja edytowalem swojego i uzupelnilem o modyfikacje czesci rozszerzonej Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
sxd
Wielki dzi?ki, dzia?a wszystko Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl