Zobacz temat
Biblioteczka Webmastera
|
|
RAW |
Dodany dnia 09.11.2006 22:30:58
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 56 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 29.08.2006 12:57 |
Witam Nie wiem czy mo?e ?le szuka?em ale w ka?dym b?d? razie nie znalaz?em na forum nic na temat literatury jak? by mo?na poleci? pocz?tkuj?cym webmasterom i nie tylko, dotycz?c? tworzenia stron, serwisów internetowych, PHP, bazy danych, CSS itp. Wiem ?e na Tym forum i nie tylko jest masa przydatnych informacji ale nie ka?dy dobrze przyswaja wiedz? czytan? na monitorze i jest to te? dla niektórych m?cz?ce. Chcia?bym prosi? przede wszystkim zaawansowanych u?ytkowników tego forum o podanie tytu?ów ksi??ek, które z czystym sumieniem by?cie mogli poleci? innym. Pozdrawiam Edytowane przez szymon dnia 14.05.2008 15:37:16 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 23:22:40
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 09.11.2006 22:41:48
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Ogólnie bardzo dobr? seri? ksi??ek (o tematyce informatycznej) jest seria O'Reilly, wydawana w Polsce przez Heliona. Temat przenosz?. |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 09.11.2006 23:14:49
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 70 Pomógł: 1 Data rejestracji: 26.10.2006 18:32 |
jantom napisa?/a: Ogólnie bardzo dobr? seri? ksi??ek (o tematyce informatycznej) jest seria O'Reilly, wydawana w Polsce przez Heliona. Ja rowniez uwielbiam ksiazki z tej serii ![]() Ale jesli chodzi o najlepsze IMO ksiazki o technologiach o ktorych mowiles to przedstawia sie to tak (wszystko z helionu): - Php i MySQL - "PHP i MySQL - Tworzenie stron www (Vademecum profesjonalisty)" Luke Welling, Laura Thomson : swego czasu pierwsza na liscie bestsellerow heliona. Wedug mnie (i nie tylko mnie) najlepsza ksiazka o Php i MySQL na rynku. Dosc droga ale za tak kompletne zrodlo informacji, na-prawde warto zaplacic. - CSS - tutaj zdecydowanie polecam publikacje absolutnego guru w tej dziedzinie czyli Erica Meyera. Jesli masz juz jakies pojecie o tej technologii to przejdz od razu do "Kolejnej odslony", bo co prawda wymaga ona juz znajomosci podstaw css, ale prezentuje nowsze technologie niz te opisywane w pierwszej czesci. - HTML - tutaj trudno mi wskazac cos jednoznacznie bo to tak latwe i nieobszerne zagadnienie ze trudno sie go uczyc z ksiazki. Ja bardzo cenie sobie "HTML i XHTML. Leksykon kieszonkowy" z wspomnianej serii O'Reilly. Jedna z najlepszych ksiazek dla webmasterow jaka czytalem byla ksiazka Jeffrey'a Zeldmana (eksperta W3C) "Projektowanie serwisów WWW . Standardy sieciowe". Niestety opisywane w niej standardy nie sa juz do konca aktualne, wiec pozostaje czekac na drugie wydanie planowane na luty 2007. Jesli chcesz projektowac naprawde profesjonalne strony www to bez bardzo dobrej znajomosci standardow nie masz szans. To chyba tyle jesli chodzi o moje propozycje ![]() Edytowane przez szymon dnia 14.05.2008 15:41:34 Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
[img]http://www.maxprogram.pl/images/userbary/admin.gif[/img] |
|
|
RAW |
Dodany dnia 09.11.2006 23:23:54
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 56 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 29.08.2006 12:57 |
Dzieki @Jantom za przeniesienie tematu bo w?a?nie nie by?em pewien czy go dobrze umie?ci?em ![]() Co do wydawnictwa Helion to s?ysza?em opinie ?e ksi??ki pochodz?ce z tego wydawnictwa s? dobrze pisane. |
|
|
marpar |
Dodany dnia 09.11.2006 23:40:06
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 535 Data rejestracji: 30.09.2005 20:02 |
Polecam ja kupi?em kiedys tam podstawy php i jestem zadowolony ;D 30z? zdaje sie kosztowa?a. Teraz przymierzam sie do kupna czego? o bazach danych ![]() pozdrawiam ;D ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 10.11.2006 02:39:46
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
S?dz?, ?e wydawnictwo Helion jest bezwzgl?dnym liderem na polskim rynku w IT. Nie chc? powtarza? tytu?ów np @Smiechu_ . Dorzuc? wi?c ciekawe spojrzenie autorów na temat "PHP Stwórz w?asn? stron? internetow?" Dymitriy Koterow. I slogan z ok?adki "Elita rosyjskich programistów prezentuje"-ale w niej nie slogan-tylko to naprawd? zawiera. Napisa?em dorzuc?-bo mam du?o ksi??ek i korzystam w zale?no?ci od problemu z kilku na raz np. samo PHP. I dawno doszed?em do wniosku, ?e nie ma panaceum. Przewa?nie i tak ukierunkowany lektur? l?duje z konkretem w manualach-u ?róde?. Jest u mnie w P?ocku malutka lokalowo ksi?garenka tylko It. Jest stoliczek, siadam i przegl?dam rozdzia?y-patrz? czy jest temat problematyczny i jak opisany. Bo ?eby znale?? to co mnie nurtuje-musz? przejrze? kilkana?cie ksi??ek z PHP w tytule. Wspomn? tylko np GD czy projektowanie obiektowe-konkrety. I tak ze wszystkim -w ten sposób doszed?em do co? ko?o 10 tylko czysty mysql a powi?zania?. Na koniec widz? ró?nic? spojrze? autorów ksi??ek, dost?pno?? j?zyka-ale bez konkretnego prze?o?enia pisania i zobaczenia efektów(sprawdzenia-testowania-komp) jest to tylko-nast?pny-pu?kownik. W ?adnej nie ma wszystkiego. Moje najwa?niejsze ksi??ki s? wy?wiechtane, cz?sto zalane kaw?-bo to nie pukowniki tylko normalne narz?dzia pracy-przyjaciele(nie dbam?). Edytowane przez wlodekp dnia 10.11.2006 02:59:29 |
|
|
RAW |
Dodany dnia 10.12.2006 23:40:41
|
Tak troche wychodz?c poza temat, poniewa? pisz?c ten w?tek mia?em na my?li ksi?zki, ale ostatnio ca?kiem przez przypadek znalaz?em stron? WikiBOOKS Adres : http://pl.wikiboo...g/wiki/PHP na której przynajmniej wed?ug mnie jest bardzo przyst?pnie napisane o PHP i MySQL'u a sam podr?cznik jest stale rozwijany. Mam nadziej? ?e przyda si? ta informacja niektórym co pozwoli uchroni? To forum cz??ciowo przed zadawaniem "banalnych" pyta?. Wiadomo ?e dla jednego problemu nie warto kupowa? od razu sterty ksi??ek ani te? zawraca? komu? g?owy - wystarczy tylko poszuka? tu i ówdzie. Pozdrawiam Edytowane przez szymon dnia 14.05.2008 15:43:04 |
|
|
Riklaunim |
Dodany dnia 25.12.2006 18:59:20
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 244 Data rejestracji: 07.08.2004 10:53 |
Jak dla mnie nauka php powinna wygl?da? tak: - co to jest php czyli wst?p do sk?adni - sk?adni ci?g dalszy (?a?cuchy itp.) - funkcje, p?tle, klasy i obiekty - wykorzystywanie funkcji PHP (m.in. bazy danych) po tym bro? bo?e "tworzymy ksi?g? go?ci na txt" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez szymon dnia 14.05.2008 15:43:24 |
|
Przejdź do forum: |