ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Watermark & Massupload MOD v2
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Pono? problemy poprzedniej wersji maj? znikn?? szczególnie znak wodny i inne sugestie zawarte w kilkudziesi?ciu postach u?ytkowników poprzedniej wersji 1.3.
....I've been working on a on the fly watermarking system (suggested by Quartzkyte) and I finally did it after days of endless php @#$!.
This mod works with fusion v6.01.5! .........
http://beta.phpfu...#post_4357
Po konsultacjach z autorem, za?apa?em w ko?cu jak to uruchomi?-znak wodny-ochrona "kradziejstwa" dopisa?em tylko readme_pl , locale s? z poprzedniej wersji-takie same, jedynie 1-w submit trzeba samemu z angielskiej-bo mod dzia?a z wysy?k? u?ytkownika. Prosz? tylko dok?adnie post?powa? z readme bo ja strawi?em troch? czasu-nad kompletem-wi?c JEST OK WSZYSTKO W 6.01.5
Mi?ego certyfikowania-stemplowania swoich fotek.
wlodekp dodał/a następującą plik:
watermark_mod2_0.zip [69.45kB / 813 Pobrane]

Edytowane przez wlodekp dnia 20.09.2006 21:58:31

wlodekp.europa.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 12:05:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
m@rkop
Co zrobi?, aby t?o watermark'a by?o bardziej przezroczyste, a sam watermark by? umieszczony w lewym dolnym rogu?
Pzdr

Przezroczysto??-regulacja w trzecz pozycjach-trzy fotki w pliku gfx.php wida? w komentarzach:
//watermark's transparency (0-100)
a dalej nie odpowiadam... podpis

wlodekp.europa.pl
m@rkop
wlodekp napisa?/a:
Przezroczysto??-regulacja w trzecz pozycjach-trzy fotki w pliku gfx.php wida? w komentarzach:
//watermark's transparency (0-100)

Dzi?ki, ju? sobie ustawi?em.

a dalej nie odpowiadam... podpis

No tak... http://spczerniko...
Spróbowa?em zmieni? te warto?ci

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

ale co? mi nie wychodzi?o :(
Pzdr

Dobrze kombinujesz funkcje GD operuj? na warto?ciach xy uk?adu wspó?rz?dnych i próbkowaniu fotek.
$size = getimagesize($source_photo);
$dest_x = ($size[0] - $watermark_width) - 5;
$dest_y = ($size[1] - $watermark_height) - 5;
//make the image (merge source image with watermark)
imagecopymerge($photo, $watermark, 5, $dest_y, 0, 0, $watermark_width, $watermark_height, $transparency);

wstawiona czerwona warto?? b?dzie odst?pem od lewego rogu x-szeroko??
Edytowane przez wlodekp dnia 18.01.2007 04:45:58

wlodekp.europa.pl
m@rkop
Dzi?ki za pomoc Smile Ju? mam watermark we w?a?ciwym miejscu.
Ta "masówka" fajna jest, ale czy mo?na co? zrobi?, ?eby sama nie dodawa?a nazw zdj??, które si? wy?wietlaj??
Pzdr

Czy u Was te? ta "masówka" nie dopasowuje miniaturek do zdj??? Tzn., kiedy klikn? na miniaturk?, pokazuje si? zupe?nie inne zdj?cie Sad
Pzdr
Edytowane przez m@rkop dnia 01.02.2007 20:43:48

kasia55424
Mi te? tak robi?a czasm Sad Wtedy usuwa?am i dodawa?am na nowo te zdj?cie. Z regu?y dzia?o si? tak z 1 góra 2 zdj?ciami w albumie. Nie rozumiem jednak czego? innego. Kiedy dodaj? masowo fotki "Watermark_MassUpload_Mod_v1.3" to gdy dam wi?cej ni? 12 zdj?? wy?wietla si? tylko 12 a na dalsze albumy z listy [1,2,3,4] nie da si? klikn??, znaczy przekieruje od razu na to 1 Sad W ogóle jakie? dziwne to, gdy? fotki upaduje do photoalbum - tak jak w starszych wersjach, a nie do photogallery Sad mam wersj? v6.01.8. http://www.serwer.../strefastb - strona pusta gdy? najpierw chc? j? uporz?dkowa? a potem do akcji Grin Tylko te fotki mnie dobijaj?. Z góry dzi?ki za odp. ;]

http://www.gimstb.cal.pl
Ten temat dotyczy wersji v2 nie 1.3 w której poprawiono b??dy poprzednich wersji.
Tworzenie albumów to plik photoalbums.php KTÓRY NIE JEST SK?ADOW? ?ADNEGO MODA MASOWEGO DODAWANIA ZDJ??.
Masowe dodawanie zdj?? jednorazowe do albumu ich ilo?? jest zale?ne od sprawno?ci serwera np netlook.pl dodaje 10 je?li wi?cej nie dodaje(czyli po 10).
Widoczne zdj?cia na stronie powtarzaj? si? wygl?da jakby kilkakrotnie dodawano te same-bez usuwania z katalogu photo_upload i zmiany na nowe.
To tylko jako wyja?nienie jak wygl?da, a sedno problemu prawdopodobnie tkwi:
http://php-fusion...post_58960
I na razie ten serwer jest na li?cie MA?O PRZYJAZNY DLA FUSION-delikatnie mówi?c.
I dok?d to si? nie zmieni np moja pomoc dla stron fusion publikowanych na tym serwerze ograniczy si? wy??cznie do czytania tematów.
Bo nawet ten problematyczny boo.pl ju? chodzi a na innych taki problem wogóle nie wyst?puje.
Edytowane przez wlodekp dnia 16.03.2007 05:04:40

wlodekp.europa.pl
kasia55424
Hmm ciekawe Smile Niestety wiem, ?e cal.pl potrafi by? problemowy... ;/
Dziwne jest jednak to i?, na cal mam drug? stron? www.gimstb.cal.pl <- zaktualizowana z starszej wersji v6.00.108 i po aktualizacji tego masowego upadu fotek wszystko jest ok. Mo?e by? problem z jedn? fotk?, góra dwiema. Sorry za pisanie w z?ym temacie... ;/
Dzi?ki i pozdro. Zostane przy albumach po 12 fotek ;p prze?yje jako?;]

Hmm ciekawe Smile Niestety wiem, ?e cal.pl potrafi by? problemowy... ;/
Dziwne jest jednak to i?, na cal mam drug? stron? www.gimstb.cal.pl <- zaktualizowana z starszej wersji v6.00.108 Tam czasem wrzuca?am po 90 fotek np. z 1 dyskoteki i wszystkie wesz?y idealnie. Po aktualizacji tego masowego upadu fotek wszystko jest ok. Mo?e by? problem z jedn? fotk?, góra dwiema. Sorry za pisanie w z?ym temacie... ;/
Dzi?ki i pozdro. Zostane przy albumach po 12 fotek ;p prze?yje jako?;]
Edytowane przez kasia55424 dnia 16.03.2007 16:13:36

Zostanie przy 12 fotka w albumie to ?adne rozwi?zanie, ja nie zwyk?em nikogo odsy?a? z kwitkiem akurat ten mord v2 przetestowa?em do?? dok?adnie i wsz?dzie go u?ywam-cho? pewnie za moment przejd? na v3 z flaschem jeszcze ma braki.
Nie mam z nim nigdzie problemów a nie tak dawno zrobi?em aktualizacj? z 6.108 strony diament.kom.pl jednak je?li chodzi o fotki to upgrade + konwerter po to ?eby zobaczy? jak to si? uk?ada w nowej strukturze i pó?niej normalnie masowym galeria od nowa na podstawie tej struktury-po to ?e dysponuj?c orygina?ami zdj?? mam to trzecie w du?ym powi?kszeniu gdzie wida? ju? szczegó?y.
Ta strona wisi na netlook.pl wi?c pisa?em ?e po 10-i nastepne 10 itd tak wchodz? .
I oczywi?cie ten upgrade zrobi?em dwa razy-na swoim domowym serwerze w sieci-pe?na symulacja wan-ruting itd oraz na netlook-bezpo?rednio z 6.108 do 6.01.7 jedynie r?cznie poprawia?em kategori? news-tabele.
W obu przypadkach no problem z masowym u?yciem V2 znaku wodnego i slideshows_random_photo_panel bazuj?cego na galerii wi?c jest to chyba pe?en test tych elementów.
Przy normalnie pracuj?cych serwerach b??dy opisane przez Ciebie i u?yciu mass..V2 nie wyst?puj?!
Trzeba by po kolei czesa? wszysko i scuka?-przyczyny.

wlodekp.europa.pl
kasia55424
Pisa?am do adminów serwera kazali mi doda? jeden plik z konfiguracj?. Niestety nic to nie da?o. Oni za bardzo nie wiedz? co robi?, bo nie znaj? przyczyny. ;/
Hmm mo?e obadam te v2 Wink
Wiem, ?e dodawanie po 12 to nie rozwi?zanie...
Problem wyst?puje te? przy tym panleu sms :/ identycznie... ;/

zezol
Ja mam [powiedzmy] problem z znakiem wodnym. A wi?c: Zrobi?em wszystko tak jak nale?y(na razie nie dodawa?em zdj?? z poziomu PA). Ale chodzi mi o to, ?e domy?lnie w??czy? si? znak wodny, a mi on jest nie potrzebny.
Czy mo?na go jako? wy??czy? jednocze?nie we wszystkich zdj?ciach(nie mam najmniejszej ochoty robi? tego w ka?dym jednym)?
Prosz? o pomoc.

zmie?
$photo_watermark = " checked";
na
$photo_watermark = " ";

wlodekp.europa.pl
zezol
Teraz funkcja znaku wodnego jest wy??czona, ale przy dodawaniu nowego zdj?cia. A mi chodzi?o o obecne zdj?cia - ju? dodane.
Kombinowa?em z podobnymi wpisami "$photo_watermark =", niby si? odznaczy?y, ale dalej pozostaje znak wodny...:| Ma kto? mo?e inne pomys?y?

PS: I ?eby tego by?o ma?o, to jeszcze przy wysy?aniu:

PS2: A do tego jeszcze po dodaniu fotek - nie ma ich.
Edytowane przez zezol dnia 09.04.2007 02:45:37

@zezol dobrze ?e u?ci?li?e? w czym rzecz-to co Ci wstawi?em nie by?o z kapelusza tylko sprawdzone w dzia?aniu na moim zapasowym serwerze mirror z ju? kilkunastoma albumami-i nie ma ?adnego b??du komunikatu-dotyczy?o oczywi?cie nowo dodawanych zdj?? przez mass upload bo inaczaj to nie mo?e dzia?a?!!!
BEZ ?ADNYCH INNYCH MODYFIKACJI TEGO PLIKU!!!
Natomiast za wy?wietlanie znaku wodnego ju? istniej?cych zdj?? odpowiada w?a?nie to pole bazy i wstawiona w nim warto??-przy ka?dym zdj?ciu!!!
Wi?c w tabeli photos pole photo_watermark ze wstawion? 1(warto??) = znak wy?wietlany natomiast to pole z 0(zerem) znak nie wy?wietlany.
Wy??czenie znaku wodnego ju? istniej?cych fotek z nim polega wi?c na zmianie 1 na 0 w bazie warto?ci tego pola przy ka?dym zdj?ciu i do tego s?u?a polecenia zapyta? bazy danych-poziom phpmyadmin-b?d? skrypt polecenia wydany z posiomu strony w php.
polecenie w Fusion generalnie wygl?da tak:
$result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."photos SET $photo_watermark='0' ");

ale jeszcze nale?y pokaza? które to maj? by? fotki z tej tabeli-wi?c nale?y je wkaza? dopisuj?c w zapytaniu procedur? WHERE np. photo_id = '5'
Takie polecenie wy??czy znak wy?wietlanie przy pi?tej fotce ca?ej galerii.
a inne WHERE album_id = '1'
wy??czy znak we wszystkich fotkach albumu pierwszego
itd mo?na manipulowa? wszystkim tylko WSKAZA? CO CZYM
CELOWO NIE WSTAWIAM TU CA?EGO GOTOWCA bo s?dze ?e dotychczasowe wspólne nauki polece? bazy + to wy?ej s? w stanie nauczy? u?ytkownika podobnych operacji zmian na bazach, w bazie.
A taki cel edukacyjny zawsze mi przy?wieca w udzielaniu odpowiedzi.
UCZMY SI? WSPÓLNIE i róbmy z g?ow?!
Edytowane przez wlodekp dnia 09.04.2007 09:19:52

wlodekp.europa.pl
zezol
Z pocz?tku w?a?nie my?la?em, ?e to o baz? chodzi...
Cu? znowu robi? ?le?
"Wyskakuje":

A wpisuj?:

$result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."photos SET $photo_watermark='0' WHERE album_id = '1' ");

$ jest symbolem zmiennej skryptowej natomiast tutaj operujemy nazwami pól tabel I NAZWA POLA to photo_watermark
$result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."photos SET photo_watermark='0' WHERE album_id = '1' ");

to by? b??d mój przy kopiowaniu ze skryptów PRZEPRASZAM!
Edytowane przez wlodekp dnia 09.04.2007 13:19:02

wlodekp.europa.pl
zezol
Dzi?kuj?:) Teraz wszystko(prawie) jest w jak najlepszym porz?dku. Oprucz tego, ?e przy dodawaniu fo albumu ca?ego folderu "wyskakuje" w?a?nie:

Dodaj? mi tylko par? zdj??, i na tym si? ko?czy.
Dodam, ?e stronka stoi na OVH. Mo?e to wina hostingu?
Edytowane przez zezol dnia 09.04.2007 19:01:00

Jak w tre?ci komunikatu Twój serwer ma ustawiony czas wykonywania skryptu na max 10 sekund.
Nie wiem ile zdj?? chcesz na raz doda? trzeba eksperymentowa? ilo??-a i tak w czasie jest to zale?ne od obci??enia serwera w danej chwili.

wlodekp.europa.pl
zezol
Mam dwa foldery:
1. ma 124 zdj?cia - 6,92 MB
2. ma 57 zdj?? - 3,06 MB
Razem wychodzi 181 zdj?? co daje 9,99 MB Smile
Ok, tyle tych statystykGrin

Wi?c zapytam: czy aby dodawa? po maksymalnej liczbie zdj?? musz? robi? folder z np. 15 zdj?ciami(je?li to b?dzie za du?o to zmniejsza? a? do prawid?owego dodawania?)?. Tylko taki sposób jest "z deczka" praco- i czaso- ch?onnyPfft Ale cu?, je?eli nie ma innego sposobu, trudno...Wink

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl