ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 22

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Blok 800X10000 (Rozwala) ?
kajojkajoj
Witam,
Siedzia?em sobie na Post Nuke (to taki system Wink ) od 4-5 lat, wszystkie strony firmowe mam na post nuku, ale niestety obecna www generowa?a takie ilo?ci zapytania, ?e baza danych co chwila pada, serwer pada.
Szuka?em alternatywy i jak na razie skoczy?em sobie na PHP-Fusion ?adnie wyglada, jest Support po Polsku i po Angielsku co mnie bardzo cieszy.
Na razie testuje na oddzielnym serwerze wszystko aby potem prze?aczy? na oficjalna www.
No i mia?em kilka problemów poradnik przeczyta?em tak aby wiedzie? jak Fusion dzia?a. No i teraz mam lekkie schodki, szukajka dzia?a ?adnie ale nie bardzo wiedzia?em jak móg? kto? sofrmu?owac takie pytanie o ile mia? taki problem wi?c mo?e powiem o co chodzi:

To jest strona:
http://www.rachub...a/news.php
jak wida? lewy blok All Categorias.... ?adnie ale czemu zbija wszystko w wielk? kup? ?
To samo si? dzieje jak ustawie blok po prawej.
Jak ustawie blok bez ramek to jest OK (no ale bez ramek brzydko wygl?da sami wiecie).
No taki jeden problem.
Drugi problem jaki mam to czy mo?na przekonwersowa? lub wrzuci?

Newsy z Post Nuke na Php-Fusion (posiadam ponad 1000 newsów zajmujacych prawie 12 MB w bazie danych, r?czne ich przepisywanie odpada) normalnie wrzucic mo?na czy wi?ksza zabawa z tym b?dzie przerabianie ?

Mam równie? baze downloadu dok?adnie (CmodsDownload) ponad 3000 plików (przeboleje to ju? w sumie ale je?eli mo?na to pod Fusion pod?aczy? to b?dzie ciekawie).
Druga sprawa to ju? raczej do zaawansowanych ludzi z forum lub kogo? kto ma du?? www opart? o ten system.

Zdarza mi si? po 400 osób online na raz i tak powiedzmy ok 8-10 K unik dziennie + te 50 K ods?on.
Czy mo?na lub trzeba co? wy?aczy? przez Panel admina co generuje niepotrzebne zapytania do bazy danych ? oraz czy nie padnie mi strona jak w ci?gu 10 sekund wejdzie nagle 300-500 osób ?

Ale najbardziej zalezy mi na odpowiedzi z tym rozwalaj?cym si? blokiem i konwersacj?.

Pozdrawiam
Karol

Ps. Witam Wszystkich Wink

Prosze sensownie formuowac tematy (Witam raczej nie jest przedmiotem sprawy..) oraz adresy wstawiac w odpowiednie tagi/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2006 21:50:20

W?cibski Go??
Dodany dnia 24.10.2025 21:16:22
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Witam Smile

Odpowiadajac na pytanie o blok... Mysle, ze zamykanie tagow znacznie ulatwi prace z Fusionem jak i reszta zagadnien zwiazanych z tworzeniem stron.
Odnosnie konwersji, to musisz poszukac, ale osobiscie nie zetknalem sie jeszcze z czyms takim.
Odpowiadajac na pytanie na temat wytrzymalosci systemu na ilosc jednoczesnych wejsc, to raczej nie martwilbym sie CMS'em, a hostingiem na tego typu portal Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
To jest strona:
http://www.rachub...a/news.php
jak wida? lewy blok All Categorias.... ?adnie ale czemu zbija wszystko w wielk? kup? ?
To samo si? dzieje jak ustawie blok po prawej.
Jak ustawie blok bez ramek to jest OK (no ale bez ramek brzydko wygl?da sami wiecie).

- jakich ramek? o co ci z nimi chodzi?
- popraw tabelki (TD, TR, TABLE itd...) bo widac ze masz gdzies nie zamkniete tagi i to powoduje zbijanie wszytskiego w "kup?" jak tyo okre?li?e?

Drugi problem jaki mam to czy mo?na przekonwersowa? lub wrzuci?
Newsy z Post Nuke na Php-Fusion (posiadam ponad 1000 newsów zajmujacych prawie 12 MB w bazie danych, r?czne ich przepisywanie odpada) normalnie wrzucic mo?na czy wi?ksza zabawa z tym b?dzie przerabianie ?
to to akurat nie problem - analizujesz strukture bazy newsów w PostNuke i w Php-Fusion. Piszesz ma?? p?telk?, która dane z posnuke przeniesie na php-fusion. Kod jest wr?cz banalny tylko lepiej wykonac go na loclau bo na serwerze mozesz mie? za krótki czas wykonania skryptu

Mam równie? baze downloadu dok?adnie (CmodsDownload) ponad 3000 plików (przeboleje to ju? w sumie ale je?eli mo?na to pod Fusion pod?aczy? to b?dzie ciekawie).
to samo co z newsami

Druga sprawa to ju? raczej do zaawansowanych ludzi z forum lub kogo? kto ma du?? www opart? o ten system.

Zdarza mi si? po 400 osób online na raz i tak powiedzmy ok 8-10 K unik dziennie + te 50 K ods?on.
Czy mo?na lub trzeba co? wy?aczy? przez Panel admina co generuje niepotrzebne zapytania do bazy danych ? oraz czy nie padnie mi strona jak w ci?gu 10 sekund wejdzie nagle 300-500 osób ?
jak nawalisz g?upich modu?ów i wtyczek, które tylko zawalaj? baze i sa pisane przez amatorów nie maj?cych poj?cia o optymalizacji to serwer moze nie wyrabia?... cxhyba ?e masz dobrego providera....
Php-fusion ma prosty i czytelny kod, ale za t? prostot? si? p?aci dy?ymi ilosciami zapyta?. Praktycznie brak jest metod typu SELECT....JOIN...IN itp... Warto pobawi? si? w cachowanie jakie?. Wymaga to zabawy z kodem ale warte swieczki nawet jesli serwer jest w stanioe wytrzyma? z ?atwo?ci? obecne obci??enie to kiedys granica wytrzyma?o?ci mzoe si? skonczy? a czasami lepiej jest zabezpieczy? si? na takie wypadki

Chyba da?em jasne i konkretne odpowiedzi...
Jeszcze jakie? pytania? Prosz? pyta?..

Pozdrawiam
SebaZ

Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
Nie wiem, czy mam zwidy, czy faktycznie widze dwie takie same odpowiedzi ubrane w rozne slowa??
Prosze tego na przyszlosc nie robic.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
ha, ha , ha co ty sobie jaja ze mnie robisz? chcesz mnie oczerni??
Jak pisa?em moje s?owa Twoich jeszcze nie by?o. Spójrz na godziny - to kilka minut róznicy a mój post jest o wiele d?u?szy wiec d?uzej pisany - zastanów si? cz?owieku i nie kasuj tego
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
SebaZ napisa?/a:
ha, ha , ha co ty sobie jaja ze mnie robisz? chcesz mnie oczerni??
Jak pisa?em moje s?owa Twoich jeszcze nie by?o. Spójrz na godziny - to kilka minut róznicy a mój post jest o wiele d?u?szy wiec d?uzej pisany - zastanów si? cz?owieku i nie kasuj tego

Nie denerwuj mnie!! Ostrzegam.
Piszesz nie na temat i w dodatku jestes bezczelny!! Angry
Skoro nie nauczyli w domu, to ja tym bardziej nie bede probowal uczyc Cie kultury!.
Koniec, zamykam.
Edytowane przez Pieka dnia 07.04.2006 10:13:25
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl