Zobacz temat
Boczne marginesy na stronie
|
|
Rafal111 |
Dodany dnia 06.02.2014 22:37:58
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 17 Data rejestracji: 14.06.2012 08:03 |
W zale?no?ci od wyboru templatki boczne marginesy maj? ró?ny rozmiar. Czy teraz gdy wi?kszo?? u?ytkowników ma du?e monitory, trzeba robi? stron? z tymi bocznymi pustymi paskami? Je?li tak to czemu w innych stylach ich nie ma i jak je zrobi?? |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 09:42:39
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Apis |
Dodany dnia 07.02.2014 08:26:08
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Ka?da skórka (styl) ma zdefiniowan? szeroko?? w arkuszu stylów CSS. Mo?e to by? okre?lone w pikselach (sta?a szeroko?? niezale?nie od ekranu np. 1000 px - tak jak moja strona), lub w % szeroko?ci ekranu u?ytkownika. Niektóre skórki maj? w style.css zdefiniowan? szeroko?? jako 100% ekranu u?ytkownika i wówczas zawsze "rozci?gaj? si?" nie pozostawiaj?c marginesów. Inne maj? np. 75% i niezale?nie od rozdzielczo?ci ekranu pozostawiaj? po bokach marginesy cho? te? rozci?gaj? si? lub zw??aj? dostosowuj?c si? do ekranu. S? wady i zalety obu sposobów (procenty i sztywna warto?? w pikselach) ja jednak jestem zwolennikiem tej drugiej opcji gdy? umieszczone w tre?ci stron "rozci?gaj?cych si?" grafiki (np. top strony) nie skaluj? si? przecie? wraz ze stron? i psuj? wygl?d serwisu zostawiaj?c puste miejsca. Wygl?da to okropnie. Strona o sta?ej szeroko?ci utrzymuje swój kompozycyjny uk?ad niezale?nie od rozdzielczo?ci ekranu - zwi?kszaj? lub zmniejszaj? si? jedynie marginesy w?a?nie. Margines mo?e by? tak?e elementem graficznym i jest dodatkowym uzupe?nieniem kompozycji strony. |
|
Przejdź do forum: |