Zobacz temat
|
Strona internetowa bez barier
|
|
| Konto ukryte |
Dodany dnia 28.12.2012 17:41:38
|
|
Bywalec ![]() Postów: 522 Pomógł: 6 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 17.02.2007 02:25 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Witajcie, mo?e to abstrakcja, ale ostatnio coraz cz??ciej si? s?yszy o tzw. „Strona Internetowa bez barier”, czyli storna z mo?liwo?ci? obs?ugi dla osób niewidomych. Na t? chwil? postawa?o bardzo ma?o takich stron. My?l?, ?e to trudna sprawa i nie mam poj?cia jak i na jakiej zasadzie dzia?a, ale my?l?, ?e gdyby PHP-Fusion co? takiego wyda?o mo?na by naprawd? zaistnie?, a i mo?e komu? przyda? by si? taki mod na stron?. Co o tym my?licie? Link do artyku?u: Strona internetowa bez barier |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 01:50:31
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| Apis |
Dodany dnia 28.12.2012 20:28:05
|
|
Bywalec ![]() Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Przesadzi?e?: chodzi o strony dla osób s?abo widz?cych a nie niewidomych (niewidomy nie zobaczy kompletnie nic cho?by? wylaz? z siebie - nie stworzono jeszcze ekranów Braile'a). Co najwy?ej mo?e us?ysze? niektóre tre?ci na stronie (screenreadery). Do rzeczy: strony bez barier zak?adaj? mo?liwo?? w??czenia dla osób s?abo widz?cych "skórki" opracowanej w odpowiedniej skali barw, silnie kontrastuj?cych - np. ?ó?ta czcionka na czarnym tle - oraz mo?liwo?? zmiany wielko?ci czcionki na wi?ksz?. W PHP Fusion od dawna s? ju? skórki ze zmian? wielko?ci czcionki oraz palety barw - mo?na by?oby najwy?ej jedn? z palet opracowa? dla osób s?abo widz?cych i ju? mamy stron? bez barier. Tu jest przyk?ad: http://lodzkie.pl...nie_strony (cztery kwadraty z piktogramami po prawej stronie). Zasadno?? tworzenia takich stron z prze??cznikiem jest jednak mocno problematyczna i cz?sto krytykowana przez samych zainteresowanych. Szersza i bardzo pouczaj?ca dyskusja na ten temat: http://www.golden...owidzacych Polecam zw?aszcza to: http://dostepny.n...ja-strony/ Edytowane przez Apis dnia 28.12.2012 20:48:53 |
|
|
|
| Konto ukryte |
Dodany dnia 28.12.2012 22:47:02
|
|
Bywalec ![]() Postów: 522 Pomógł: 6 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 17.02.2007 02:25 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Dzi?kuj? za odpowiedz, dr?czy?o mnie to bardzo d?ugo lecz nie potrafi?em znale?? odpowiedzi w taki sposób jak Ty to napisa?e?. Robi wra?enie Twoja odpowied? jak i udziela wiele odpowiedzi. Lecz czy nie my?la?e? by w?a?nie zrobi? to... "Dobrze" ? |
|
|
|
| Apis |
Dodany dnia 29.12.2012 13:00:31
|
|
Bywalec ![]() Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Windows i przegl?darki internetowe oferuj? sporo mo?liwo?ci, dzi?ki którym mo?na nieco dopasowa? stron? do w?asnych mo?liwo?ci wzrokowych (powi?kszanie czcionki, powi?kszanie ca?ej strony). S?dz?, ?e nie ma potrzeby opracowywa? specjalnych wersji strony dla widz?cych s?abiej - wa?ne jest aby starannie pisa? kod i tak opracowa? kolorystyk? strony aby zapewnia? zawsze w?a?ciwy stosunek kontrastu czcionki i t?a. Z tym niestety jest ró?nie. Widz? jeszcze do?? dobrze mimo s?usznego wieku, ale jak zobacz? stron? czarn? z czerwon? czcionk? od razu dostaj? md?o?ci i ju? nie interesuje mnie tre?? cho?by by?a najciekawsza. A jest takich stron bez liku - w tym do?? szanowane forum http://xxxxxxx. PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 29.12.2012 13:40:09 |
|
|
|
| bartek124 |
Dodany dnia 29.12.2012 13:12:07
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Strona internetowa bez barier to przede wszystkim dobrze napisana strona. HTML5 wprowadza szereg nowych elementów konkretnie opisuj?cych tre?? strony. Zast?pienie bezmy?lnie u?ywanych divów, spanów konkretnymi znacznikami: <article>, <section>, <audio>, <video>, <header>, <footer> itd. O ile dla osób przegl?daj?cych strony standardowo w przegl?darce wiele si? nie zmienia, to u?ywaj?c w prawid?owy sposób nowych elementów, umo?liwimy w przysz?o?ci odczyt strony przez osoby niedowidz?ce czy nawet niewidome, dzi?ki temu ?e czytnik którego u?yje niepe?nosprawny b?dzie wiedzia? jak przedstawi? tre?? strony w sposób intuicyjny, np czytnik g?osowy b?dzie móg? odpowiednio akcentowa? tre?? umieszczon? w znacznik emfazy <em> czy <strong>, a zapyta osob? czy odczyta? mniej wa?ny content umieszczony w elemencie <small>. Przygotowywanie jakiej? specjalnej wersji kolorystycznej z du?ym kontrastem nie ma raczej sensu, bo sprawe mo?na równie dobrze za?atwi? uniwersalnie, cho?by wtyczk? do przegl?darki.
|
|
|
|
| Apis |
Dodany dnia 29.12.2012 14:45:07
|
|
Przepraszam, Pieka. Powinienem by? u?y? cudzys?owu, a adres nie by? kryptoreklam? lecz li tylko przyk?adem. Tak czy owak wiadomo jak nie nale?y projektowa? stron.
|
|
|
|
| MeTeo |
Dodany dnia 30.12.2012 00:32:39
|
|
Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Ja osobi?cie nie widz? wi?kszego sensu tego projektu, nie z braku szacunku lecz po prostu... S? ju? takie mechanizmy. Nie najlepiej rozpowszechnione mo?e, ale s?. Ctrl + czy Ctrl rolka - skalujemy czcionk? stosownie do potrzeb bez ingerencji w kod. Nie wiem jak w przegl?darkach, ale na iPadzie np. mog? odtworzy? tekst z strony. Nie do ko?ca wiem jak to si? dzieje, ale pojawia mi si? sam artyku?, sam tekst co? jak przy "drukuj tekst" tylko konkretnie pod czytanie ![]() |
|
|
|
| quake3000 |
Dodany dnia 27.03.2014 11:30:54
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 12 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 07.12.2008 12:29 |
Witam, Chcia?bym na swojej stronie wprowadzi? "Strona internetowa bez barier" postanowi? dostosowa? swojego thema do wymaga?, ?eby strona mia?a wy?szy kontrast, niestety nie wiem jak zmieni? thema po klikni?ciu w baner "Wi?kszy kontrast" aby strona zmieni?a si? w poprawionego thema. Czy kto? ju? wdro?y? na swojej stronie "strona bez barier" w php-fusion? PW od moderatora:
|
|
|
|
| bogdan |
Dodany dnia 27.03.2014 11:31:17
|
|
Ekspert ![]() Postów: 2451 Pomógł: 164 v7.02.07Data rejestracji: 21.07.2009 12:55 |
W edycji profilu podaj adres strony, wersj? PHP-Fusion. Popraw posta, ?eby nie trzeba by?o go czyta? na jednym wdechu (interpunkcja i nazwa naszego CMSa). Nie szukaj Szcz??cia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. ![]() |
|
|
|
| Przejdź do forum: |