Zobacz temat
|
Wirtualny rzut kostk? w formie BBCode
|
|
| Uter |
Dodany dnia 21.09.2012 20:33:15
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 24 v7.02.05Data rejestracji: 05.08.2012 20:10 |
Witam, chcia?bym umie?ci? na moim forum gry które wymagaj? rzutu kostk? sze?cienn? i nigdzie nie umiem znale?? odpowiedniej wtyczki czy plików. Chcia?bym aby to dzia?a?o na zasadzie BBCode tak by wystarczy?o w po?cie wpisa? komend?, pomy?la?em, ?e naj?atwiejszym rozwi?zaniem by?o by gdyby komenda wy?wietla?a losowy obrazek ?ciany kostki z danego folderu na forum. Oczywi?cie nie potrafi? tego zrobi?, tak wi?c bardzo prosz? o pomoc w zrobieniu czego? takiego. |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 26.10.2025 11:44:16
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| rafnal |
Dodany dnia 22.09.2012 03:36:38
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 119 Pomógł: 2 Data rejestracji: 02.12.2007 22:08 |
Wszystko pi?knie i ?adnie ale jak to sobie wyobra?asz? Powiedzmy ?e mam ju? zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wy?wietla si? losowa ?ciana kostki... Teraz pytanie co dalej bo nie mog? zrozumie? jak ma to dzia?a?? Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:14:26 It Is Risky Not To Take Risk.
If You Dont Take Risk, Risk Will Take You... |
|
|
|
| Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 01:36:05
|
|
A co ma by? dalej? Tylko tyle. Potrzebny jest mi w?a?nie taki BBCode do gier RPG na moj? stron?. Gdy grasz w tak? gr? wymagane s? rzuty kostk?, by sprawdzi? czy ci si? dana czynno?? uda?a czy nie. Najcz??ciej liczy si? to przez rzucenie kilku kostek, czyli kilka klikni?? na rzut kostk? i ilo?? udanych, a nie udanych to od 1 do 3 i od 4 do 6... To tak w skrócie i du?ym uproszczeniu. Ka?dy rzut musi by? losowy, tak jakby to by? rzut zwyk?? kostk?, a losowy obrazek takiej jednej ze ?cianek kostki symuluje w?a?nie taki rzut. Tak to sobie wyobra?am tak, niby ma to dzia?a?. A widzisz jaki? problem? W tej metodzie/rozwi?zaniu? Edytowane przez bogdan dnia 23.09.2012 09:08:56 |
|
|
|
| rafnal |
Dodany dnia 23.09.2012 11:08:34
|
|
Tak, widz? cho?by kilka nie?cis?o?ci pomi?dzy tym co chcesz a tym co piszesz. Napisa?em wcze?niej ale chyba mnie nie zrozumiano: Wszystko pi?knie i ?adnie ale jak to sobie wyobra?asz? Powiedzmy ?e mam ju? zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wy?wietla si? losowa ?ciana kostki... 1. Je?li wstawiasz jedno BBCode losow? ?cian? kostki w wybranym miejscu to wchodz?cy/odwiedzaj?cy: - user 1 widzi np. 3 oczka, - user 2 widzi np. 2 oczka, - user 3 widzi np. 6 oczek, - etc. 2. Je?li wstawiasz 2 lub wi?cej BBCode losow? ?cian? kostki to sytuacja jest taka sama. 3. Chc?cy si? odnosi? w jakikolwiek sposób rzutami kostk? do czego? lub czego? do rzutów kostk? to potrzebujesz modu?/wtyczk? do zarz?dzania a to co opisa?e? to jest tylko element wyko?czenia tej wtyczki. 4. Odpowiadaj?c ju? na nast?pne pytanie napisze tylko tyle ?e porównanie/sprawdzenie które masz na my?li przyda?o by si? gdzie? zapisa? aby móc si? do niego odnie??... btw. Temat powinien brzmie? co? via: "Poszukuj? wtyczki wirtualny rzut kostk?..." Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:13:57 It Is Risky Not To Take Risk.
|
|
|
| Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 16:32:52
|
|
Mhmm... Rozumiem. Có? piszesz to do mnie tak jakbym prawi? herezje a nie wiem czy doczyta?e?. Nie potrafi? tego zrobi?, nie jestem informatykiem. Korzystam z pomocy tutaj i opisuje jak to widz? ale ci?gle si? nie znam wi?c faktycznie s? w tym rozwi?zaniu b??dy. Widzia?em kiedy? takie rozwi?zanie na innym forum i osi?gn?li taki efekt, jednak po edycji posta czy te? zalogowani liczka si? nie zmienia a to znaczy ?e jest to wykonalne. Jednak je?li to zbyt skomplikowane rozwi?zanie lub niewykonalne to mo?e jakie? inne proste do wykonania propozycje? Bo widz? ?e znasz si? na tym ![]() PS: Wybacz mas? b??dów po pracy gdy siedz? do pó?na w pewnej chwili przestaje jasno my?le? i odbija si? mocno to na pisaniu logicznych postów. |
|
|
|
| rafnal |
Dodany dnia 23.09.2012 17:33:05
|
|
PS: Wybacz mas? b??dów po pracy gdy siedz? do pó?na w pewnej chwili przestaje jasno my?le? i odbija si? mocno to na pisaniu logicznych postów. Nie przeszkadzaj? mi b??dy sam siedz? do bardzo pó?na w nocy a raczej wczesnego ranka i Ci? doskonale rozumiem bo wtedy nikt mi nie przeszkadza i jako? lepiej mi si? my?li... Przechodz?c do sedna sprawy: 1. Jest to jak najbardziej wykonalne. 2. Wykonanie tego nie b?dzie raczej trudne. 3. B?dzie potrzebna dodatkowa tabelka w bazie danych gdzie b?dzie trzeba zapisa? wynik losowania z kostki aby pó?niej ten wylosowany wynik wy?wietla? i mie? mo?liwo?? odwo?ania do tego rekordu z bazy danych. 4. Jestem teraz poza domem i najwcze?niej b?d? móg? do tego zagl?dn?? oko?o poniedzia?ku/wtorku wieczorem. Pozdrawiam It Is Risky Not To Take Risk.
|
|
|
| Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 21:43:11
|
|
Spoko, je?li wiesz co i jak i jeste? ch?tny to b?d? wielce wdzi?czny za pomoc . |
|
|
|
| Przejdź do forum: |