ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion.pl - sprawy wewn?trzne » PHP-Fusion.pl
 Drukuj temat
Propozycje i pomys?y do wersji v8
khaman
W tym temacie zgodnie z newsem czekamy na propozycje i pomys?y do wersji v8.
Posty pomocne oznaczaj jako pomóg?help.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 03:22:56
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
qba88
Niech wreszcie zrobi? przyjazne linki! Pfft
Lepsze zarz?dzanie panelami, np. tam gdzie rozszerzona tre?? newsa przypisany jaki? panel (teraz da si? chyba tylko do konkretnego newsa, a nie do wszystkich).
Przyda?o by si? te? w panelu administracyjnym okre?la? szeroko?? strony.
strzelec.png
Je?li Ci pomog?em, kliknij "Pomóg?" pomogl.png

http://kubabu.pl/
eldiablo
"Przyda?o by si? te? w panelu administracyjnym okre?la? szeroko?? strony."

To mo?e krok dalej i skórka-framework ? I tam upcha? wszelkie mo?liwe opcje konfiguracyjne.

=======

W v.8 chce:

pe?nego cache'owania stron do postaci .html
porzucenie wygl?du - klumna|srodek|kolumna
panele jako bloki umieszczane w dowolnym miejscu
stworzenie np wersji go?ej i wzbogaconej o forum, galerie - lub mo?liwo?? ?atwego 'od??czenia' zb?dnych rzeczy
Edytowane przez eldiablo dnia 31.01.2012 18:52:03

http://dropdire.pl
Spoczywaj w pokoju... Creeper
W instalatorze przyda?aby si? mo?liwo?? wybrania tego co chce si? zainstalowa?.

guli
1. Bardzo brakuje mo?liwo?ci ustawienia przyjaznych linków.

2. Zlikwidowa? do?? uci??liwe ograniczenie w strukturze artyku?ów i newsów tylko do jednego podkatalogu: article_cats i articles, a czasami przyda?oby si? g??bsze drzewo katalogów i podkatalogów.

Tutaj za wzór mo?e pos?u?y? polski Quick.Cms, w którym drzewo katalogów i podkatalogów mo?na rozwija?, ile tylko potrzeba, zaznaczaj?c tylko, pod jaki temat ma by? dany artyku? podpi?ty.

Xerxes
Co do wygl?du, to ju? lepiej nie rusza? tych templatek smart albo OPT. Bo PHP-Fusion nie b?dzie rozwijane w tym tempie, w jakim jest. Takie moje zdanie.

Co do propozycji, to rewrite_mod jest obowi?zkowy, ale to nie jest trudno wykona?.

Je?li chodzi o wersj?, to stworzy? wersj? light i wersj? zaawansowan?, gdzie b?dzie pe?ny zestaw narz?dzi/dodatków.

A teraz mam pytania. Czy V8 b?dzie kodowane na PHP 5 czy tam objektówce, nie wiem jak to dok?adnie si? nazywa, umiem aby podstawy tego i bardzo szybko si? rozwijam (chodzi o to $this->nazwa_klasy->funkcja($zmienna1, $zmienna2, $tablica))

I czy s? jakie? wymogi co do przyj?cia kogo? do ekipy?

PS.Pracuj? w?a?nie nad takim miniCMS na frameworku CodeIgniter i tam jest PHP 5, mo?e móg?bym si? przyda?.

www.phpinnovation.pl
xnoname
Uploader grafik i plików z generowaniem miniatur i automatycznym wstawianiem galerii w newsach. Strasznie mi tego brakuje w porównaniu do Wordpressa.

Adam Stalica
Ja bym doda?, ?e wtyczki/panele i themy mo?na wgrywa? z poziomu PA przez archiwum spakowane w zip-ie <archiwum zostaje rozpakowane przez skrypt, ale jako kopia pozostaje tak?e na serwerze>, tak jak ma to miejsce w Simple Machines Forum jest to przydatne, bo zaoszcz?dza czasu, a dla pocz?tkuj?cych u?atwi to prowadzenie w?asnej stronki i zapobiegnie pytaniom: "A gdzie te pliki wrzuci??" Pfft
Witam Grin

Midori
Bardziej rozbudowane forum.

mradalbert
Moim zdaniem warto doda? w forum i newsach ramk? z plikiem do pobrana tak jak jest to w vBulletin.
Nie mia?em jeszcze okazji sprawdzi?, ale je?li nie ma tej funkcji to przyda?a by si? aktualizacja z poziomu PA.
Mo?e jaka? funkcja integracji z innymi CMS np. phpBB.

DJPromo
Jak na razie bardzo brakuje mi wersji mobilnej strony,która mo?na by ustawia? z PA co ma si? wy?wietla? jakie linki news czy galerie itp. Do tego mo?liwo?? edycji wygl?du b?d? z thema albo zupe?nie nowy mini szablon do tego. My?l? ?e powoli staje si? to standardem maj?c stron?
Pomog?em Kliknij Pomóg?
?ycie to chwila zbyt krótka aby móc .... ?ycie to chwila / trzeba patrze? i podziwia? Smiledjpromo6.jpg

poki289
Zmieni?bym troch? system motywów graficznych (themes) a mianowicie.
Gdy wejdziemy w np. artyku?y, system by sprawdza? czy w katalogu themes nie znajduje sie plik articles.php, je?li tak to wczytuje motyw z tego pliku, je?li nie ma pliku articles.php to wczytuje standardowy styl themes.php.

www.add-ons.pl
razin
Najlepiej by pasowa? system aktualizacji skryptu tak jak jest to w phpBB3 chodzi o Automatic Update Package gdzie instalator porównuje pliki, zmiany itp. i ??czy je.

DjJohn
Idziemy z czasem, czas nieub?aganie p?ynie, mozliwo?ci PH-Fusion s? nieograniczone, lecz jak na wersje 8 postawi?bym wszystko na szybko?ci wczytywania, themes musi si? za ka?dym razem ?adow??, fajnie by?oby jak wy?wietla? si? rezultat a nie ca?a strona, oprócz tego wchodzi HTML5 warto równie? w ko?o si? tego obrócic w koncu wszyscy ju? maj? tablety z androidem a za rok b?d? 4 razy mocniejsze. I wi?cej wi?cej jQuery, Ajax, znacznie za ma?o, równiez postawi?bym wtyczki opieraj?c si? o Ajax, przegl?dn??em wiele wtyczek w wersji 7.02.xx w góre i nawet dobrego rotatora nie znalaz?em.
Pozdrawiam.

EDIT: Pieka nie gniewaj si?, ale chyba nie musz? przedstawia? Ci za?wiadczenia o dysleksji.
I z góry dzi?kuje za poprawienie b??dów, oraz temu co wymysli? s?ownik w przegl?darce.
Edytowane przez DjJohn dnia 12.02.2012 11:06:29

www.DjJohn.ugu.pl
outchorn1
Mo?e wko?cu dev zrobi?by w podstawowej wersji jak?? galeri? Video, która dzia?a?a by na podobnej zasadzie co galeria zdj?? i system ostrze?e? do swojego cms?

www.naruto-kensei.pl
mradalbert
Dodatek do posta #10:

System cache,
Kompresja GZip,
Wsparcie dla innych typów baz danych ni? MySQL.
Funkcja ptymalizacji bazy danych(tak jak w phpbCool.
Instalacja pakietów z poziomu PA.
Panel u?ytkownika na samej górze strony(pasek nad banerem).
Mo?liwo?? dodawania newsów i artyku?ów bez akceptacji moderacji.
Zaawansowana konfiguracja botów indeksuj?cych(Poziom dost?pu, skórka itp.).
Zintegrowany RSS,
Mod rewrite i do??czony dedykowany .htaccess
Mo?liwo?? dodania metadanych.
Strony b??dów,
System tagów

Crom
Xerxes napisa?(a):
A teraz mam pytania. Czy V8 b?dzie kodowane na PHP 5 czy tam objektówce, nie wiem jak to dok?adnie si? nazywa, umiem aby podstawy tego i bardzo szybko si? rozwijam (chodzi o to $this->nazwa_klasy->funkcja($zmienna1, $zmienna2, $tablica))

Nie wiem kolego czy wiesz, ale PHP-Fusion w wersji 7.x.x jest pisany na PHP5, wystarczy spojrze? na sposób pisania klas: private, czy public, takie atrybuty zmiennych nie istnia?y w PHP4. By?o tylko co? takiego jak w JavaScript - var - który tworzy? zmienn? tylko i wy??cznie globaln?. Nie ma czego? takiego jak $this->nazwa_klasy->funkcja(); - zmienna this wskazuje na metod? czy atrybut danej klasy (nie mo?e wskazywa? na nazw? klasy). Tak wi?c je?li dzia?asz wewn?trz klasy to znajdziesz co? takiego - $this->metoda();. Je?li natomiast dzia?asz poza klas?, to musisz mie? zmienn?, która jest uchwytem do klasy - $uchwyt->metoda();.

Moim zdaniem PHP-Fusion jest jednym z niewielu CMSów, który w dalszym ci?gu jest pisany strukturalnie. Je?li kto? chcia?by pozna? jego ca?? zasad? dzia?ania, to wystarcz? dwa dni, aby poj?? jakie funkcje s? odpowiedzialne za poszczególne dzia?ania. Dla porównania wystarczy spojrze? jakim kombajnem jest Wordpress. ?eby zrozumie? jak dzia?a proste generowanie strony trzeba odnosi? si? z pliku do pliku, aby znale?? pierwotn? posta? jakiej? tam metody, która w innych klasach jest rozszerzalna i tak dalej. PHP-Fusion to przede wszystkim prostota i lekko?? skryptu. Je?li ca?a wersja 8 zostanie napisana na klasach czy Smartach to straci to swój urok. Dobrym rozwi?zaniem jest cz??ciowe wprowadzanie klas lub chocia?by okrojone, tak jak w przypadku logowania. Bardzo przyjemna klasa do weryfikacji u?ytkownika, któr? ?atwo poj??.

Je?li chodzi o mnie to w wersji 8 chcia?bym zobaczy?:
- oddzielny panel PA
- dobr? dokumentacj? funkcje, klasy, klasy CSS (do czego s?u?y jaka klasa)
- bardziej rozbudowane forum (forum jest najs?abszym elementem PHP-Fusion)
- SEO, SEO i jeszcze raz SEO (przyjazne linki, tagi newsów, artyku?ów itp.)
- lepsza galeria Pfft

Drecha
Ja bym z ch?ci? zobaczy? mo?liwo?? integracji z Facebookiem, praktycznie ka?dy z tego korzysta, a je?li nie - powinien Pfft

Kubala95
A ja proponuj? w ko?cu oddzieli? PHP od HTML, stosuj?c jaki? system templatek. Straszny ba?agan jest przez t? mieszank?.

jantom
mo?liwo?? integracji z Facebookiem, praktycznie ka?dy z tego korzysta, a je?li nie - powinien

Apage satanas. Szczególnie podkre?lony fragment. Wszechobecno?? FB mnie dobija, ciekawe, kiedy lodówki b?d? wypisywa? na tablicy, co si? z nich wyj??o...

?yczmy sobie dobrej i pe?nej dokumentacji, zarówno od strony u?ytkowania, jak i skryptowania. Dzi?ki temu wszystko inne b?dzie du?o prostsze.

http://jantom.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl