ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Okno wiadomo?ci w JavaScript
jozio_94
Witam. Otó? mam problem z oknem z nadchodz?c? prywatn? wiadomo?ci?, która pojawia si? tu? po zalogowaniu. Okno zosta?o stworzone na bazie tego skryptu o nazwie pw.js:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i kodu dodanego do user_info_panel.php, który w ca?o?ci wygl?da tak:

Plik pw.css:

Okno prezentuje si? tak:
http://i44.tinypi...dvmuzn.jpg

Problem polega na tym, ?e odno?nik "Zobacz" przekierowuje do strony z wiadomo?ciami, ale okno nie chce si? zamkn??. Natomiast po klikni?ciu samego "Zamknij", okienko rzeczywi?cie si? zamyka, lecz w trakcie dalszego u?ytkowania strony (np. po klikni?ciu na "Strona G?ówna") pojawia si? za ka?dym razem. Kto? wie jak sobie z tym poradzi??

Po??czony z 25 listopad 2011 20:57:
Pomo?e kto??

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 20.11.2011 16:19

Edytowane przez jozio_94 dnia 25.11.2011 20:57:12

W?cibski Go??
Dodany dnia 26.10.2025 11:57:10
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
k@mil007
W user_info_panel.php daj ifa:

Niestety nie mam w tej chwili swojego kodu, a nie pami?tam jak si? sprawdza?o podstrony. W ka?dym razie je?li dodasz warunek od podstrony to po wej?ciu w skrzynk? okienko nie pojawi si? (a taki jest twój cel)

W pw.js w tym ifie:

musisz da? tworzenie ciacha (nazwa: pf_newmsg_window, warto??: hidden - ewentualnie inne, tylko pami?taj o ifie, tym wy?ej). Nie jestem pewien z jakiej biblioteki korzystasz, wi?c Ci nie powiem jak to zrobi?. Ja u siebie korzysta?em z MooTools, która ma fajn? klas? do obs?ugi ciasteczek.

Sorry, ?e te kody s? takie niekompletne, ale pisz? je z g?owy. Mam nadziej?, ?e cho? troch? rozja?ni?em Ci spraw?, pozdrawiam ;)

EDIT: Tu instrukcja obs?ugi Cookies dla jQuery Klik

jozio_94
Przepraszam za od?wie?enie tematu, ale nie rozumiem o co chodzi z tymi ciasteczkami. Okienko z nadchodz?c? wiadomo?ci? ma si? pojawia? tu? po zalogowaniu i po klikni?ciu "Zobacz" ma przekierowywa? do skrzynki z wiadomo?ciami i znikn??, natomiast po klikni?ciu "Zamknij" ma znikn?? i nie pojawia? si? ju? na innych podstronach. Nie wiem tylko zupe?nie jak wykorzysta? te ciasteczka. Czy kto? jest w stanie mi to wyt?umaczy??
Edytowane przez jozio_94 dnia 19.06.2012 21:33:54

Spoczywaj w pokoju... Creeper
W JavaScript mo?esz stworzy? funkcj? do ciasteczek np.

Dodajesz do skryptu kod odczytuj?cy ciasteczko i blokuj?cy wy?wietlanie okienka w przypadku istnienia ciasteczka.

jozio_94
Móg?by? mi to wyt?umaczy? krok po kroku, gdzie i jaki kod wstawi?? Niestety, ale w sprawach JavaScript jestem kompletnym laikiem. B?d? bardzo wdzi?czny. Z góry dzi?kuj? za pomoc Smile

A wi?c Milordzie wszystko powinno wygl?da? mniej wi?cej tak
pw.js

pw.css

No i w pliku user_info_panel.php po

dodaj

Po klikni?ciu "Zamknij" skrypt utworzy ciasteczko, którego wa?no?? b?dzie wynosi?a 10 minut. Je?eli chcesz zmieni? czas to jego warto?? masz tutaj (plik pw.js)

jozio_94
Ok, po klikni?ciu "Zobacz" przekierowuje do skrzynki z wiadomo?ciami i okienko si? zamyka. Lecz pojawia si? za ka?dym razem podczas u?ytkowania strony. Przyda?by si? jaki? warunek dla podstron. Wiesz jak to zrobi??

Po klikni?ciu "Zobacz" b?dzie si? tak dzia?o póki nie przeczytasz wiadomo?ci. Cookie tworzy si? tylko dla przycisku "Zamknij".

jozio_94
Po klikni?ciu "Zamknij" okienko i tak si? pojawia za ka?dym razem. Nie wiem co jest nie tak. A da rad? jeszcze zrobi? tak, aby okienko znika?o w wypadku gdy nie przeczytam wiadomo?ci?

W tym wypadku jest to ju? prostsze, gdy? wystarczy, ?e pod

dodasz

A co do poprzedniego to sprawd?, czy dobrze przekopiowa?e? plik pw.js. Sprawdza?em trzy razy skrypt i dzia?a? za ka?dym razem.

jozio_94
Zauwa?y?em, ?e okienko pojawia si? tylko raz, a przy wys?aniu wiadomo?ci do innego u?ytkownika si? nie pojawia. Co? jest nie tak z tym skryptem.

jozio_94 napisa?(a):

Zauwa?y?em, ?e okienko pojawia si? tylko raz, a przy wys?aniu wiadomo?ci do innego u?ytkownika si? nie pojawia. Co? jest nie tak z tym skryptem.

10 minut - oznacza to, ?e nawet jak dostaniesz wiadomo?? przez ten czas to i tak musisz poczeka?. Informacja pojawi si? dopiero jak ciasteczko wyga?nie, a jest ono wa?ne 10 minut.
W za??czniku screen z informacjami z cookie.
Creeper dodał/a następującą grafikę:
skrypt.png

jozio_94
W porz?dku, rozumiem. Je?li chodzi o "Zobacz" wszystko jest tak jak chcia?em Wink Jednak nadal po klikni?ciu "Zamknij" okienko pojawia si? na innych podstronach, na pewno dobrze przekopiowa?em plik pw.js. Nie wiem co mo?e by? nie tak.

Edit: Ok, problem rozwi?zany. Dzi?kuj? za pomoc Smile
Edytowane przez jozio_94 dnia 20.06.2012 22:10:46

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl