Zobacz temat
Jak pyta??
|
|
filipb |
Dodany dnia 27.01.2006 08:16:44
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 228 Data rejestracji: 14.01.2006 17:41 |
No w?a?nie, jak zada? pytanie? Wczoraj niezbyt roztropnie wrzuci?em linka z poradnikiem do Shoutboxa, powienienem od razu da? to tutaj. Mo?e szanowne grono adminów rozwa?y podlinkowanie tej strony? :) Ale do?? gadania, je?li jeszcze kto? ma w?tpliwo?ci jak zada? pytanie na forum, tu znajdzie odpowied?, oto skarbnica wiedzy, krynica m?dro?ci :) klik... Pozdro
Fil |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 07:32:00
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Pawson91 |
Dodany dnia 27.01.2006 10:27:01
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 738 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 13.12.2005 16:20 |
ciekawe... czy to Ty pisles i czy chcialo Ci si? tyle meczyc ??? ![]() www.insidepc.info - wszystko dla Twojego komputera i Ciebie.
www.forum.insidep... - forum dyskusyjne portalu inisdePC.info |
|
|
filipb |
Dodany dnia 27.01.2006 10:57:44
|
Nie, to nie jest mojego autorstwa, od lat to ju? w sieci wisi ![]() Pozdro
Fil |
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 27.01.2006 12:43:55
|
![]() Ekspert ![]() Postów: 2155 Pomógł: 2 ![]() Data rejestracji: 21.02.2005 13:47 |
ca?kiem ciekawy tekst. ile prawd w nim ukrytych. Warto by by?o zlinkowa? . CO na to pozostali admini? |
|
|
woymil |
Dodany dnia 27.01.2006 14:03:55
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 86 Data rejestracji: 08.01.2005 17:36 |
Spojrza?em na za??czony link. Rzeczywi?cie bardzo m?drze porusza sprawy pisania postów na forach. Szkoda tylko, ?e ma?o kto si? do takich rzeczy stosuje, bo na wielu forach wida?, ?e ludzie nie potrafi? pisa? precyzyjnych tematów i cz?sto pisz? nie tam gdzie trzeba. Nawet mi sie to zdarza?o. Dzi?ki tej stronce mam nadziej? unika? takich wpadek w przysz?o?ci i zach?cam innych do zajrzenia na t? stronk?.
Koordynator Podlaskiego Stowarzyszenia
Badaczy Zjawisk Niezwyk?ych "Terra Incognita" http://ti.org.pl |
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 27.01.2006 14:18:14
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 156 Data rejestracji: 14.11.2005 01:43 |
Wszystko jest extra... tekst jest naprawde warty przekazania uzytkownikom... ale zastanówmy si? nad jednym?! Kto czyta teksty (jeszcze do tego: regulaminy, informacje nakazowe, pouczaj?ce), no kto?? Przebrni?cie przez ten tekst zaje?o mi dok?adnie 6 min. Czyta?em powoli ze zrozumieniem. Komu z userów, b?dzie si? chcia?o to czyta?, skoro w jego mniemaniu, wie wszystko (strata czasu) a zale?y mu na jak najszybszym o?wieceniu w nurtuj?cym go temacie. Moim zdaniem (pomn?,?e skromnym) takie info Savoir-vivre o tyle nie maj? sensu istnienia, o ile nie b?dzie jakiego? "?rodka wspomagaj?cego" ich czytanie. "?rodki wspomagaj?ce" to oczywi?cie te najbardziej drastyczne: zamykanie tematu (tematu który jest na wokandzie rozlegle wyt?umaczony), ban i oczywi?cie pernamentny ban. Innymi s?owy ten tekst b?dzie czytany (i wiele innych tekstów) pod warunkiem, ?e admini bez pardonowo b?d? kara? zuchwalców ![]() pozdrawiam |
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 27.01.2006 14:22:49
|
![]() Ekspert ![]() Postów: 2155 Pomógł: 2 ![]() Data rejestracji: 21.02.2005 13:47 |
scorpio70 napisa?/a: Wszystko jest extra... tekst jest naprawde warty przekazania uzytkownikom... ale zastanówmy si? nad jednym?! Kto czyta teksty (jeszcze do tego: regulaminy, informacje nakazowe, pouczaj?ce), no kto?? Przebrni?cie przez ten tekst zaje?o mi dok?adnie 6 min. Czyta?em powoli ze zrozumieniem. Komu z userów, b?dzie si? chcia?o to czyta?, skoro w jego mniemaniu, wie wszystko (strata czasu) a zale?y mu na jak najszybszym o?wieceniu w nurtuj?cym go temacie. Moim zdaniem (pomn?,?e skromnym) takie info Savoir-vivre o tyle nie maj? sensu istnienia, o ile nie b?dzie jakiego? "?rodka wspomagaj?cego" ich czytanie. "?rodki wspomagaj?ce" to oczywi?cie te najbardziej drastyczne: zamykanie tematu (tematu który jest na wokandzie rozlegle wyt?umaczony), ban i oczywi?cie pernamentny ban. Innymi s?owy ten tekst b?dzie czytany (i wiele innych tekstów) pod warunkiem, ?e admini bez pardonowo b?d? kara? zuchwalców ![]() pozdrawiam podczas rejestracji trzeba by wymaga? znajomo?ci zasad z tego tekstu, a rejestruj?cy zdawali by egzamin/test ze znajomo?ci tego tekstu by w ogóle móc si? zarejestrowa?. |
|
|
filipb |
Dodany dnia 27.01.2006 14:34:37
|
Egzamin, czy inne sprawdzenie, czy uzytkownik sie nadaje czy nie... czy to nie odstraszy userow? Wydaje mi sie, ze po prostu powinni sie z tym zapoznac, nie mam pomyslu jak to wyegzekwowac, mail przy rejestracji, link na forum, ban "ostrzezenie", ban "pierwsze powa?ne chi?skie ostrze?enie", ban "nieodwo?alny" ![]() ![]() Pozdro
Fil |
|
|
as |
Dodany dnia 27.01.2006 14:59:53
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1509 Data rejestracji: 25.01.2005 21:55 |
Zwa?ywszy na ?redni? wieku userów tego Forum oraz na ide? fix przy?wicaj?c? Supportowi, podejmowanie drastyczniejszych ?rodków w stosunku do pytaj?cych, którzy nie chc? b??dzi?, zwi?kszanie wymaga? odno?nie stylu i jako?ci formu?owania my?li gn?bi?cej pytaj?ceego, uwa?am za nadmiernie przesadzone i niepotrzebne. Moim zdaniem winno si? wprowadzi? dodatkowe punkty do Regulaminu Forum, które regulowa?y by form? udzielania odpowiedzi w postach, których problematyka by?a ju? cho? par? razy podnoszona i omawiana. Mo?na by ustali? raz na zawsze, ?e udzielenie odpowiedzi w stylu szukaj w Szukajce, bo by?o jest zastrze?one tylko do Adminów. W innym wypadku albo podajemy gotow? odpowied? raz jeszcze, albo podajemy link do gotowej odpowiedzi lub milczymy. Sam wpadam w pu?apk? odsy?ania do Szukajki (co mi ju? tu na Forum wypomniano... i s?usznie), ale czyni? to nie dla nabicia postów (na tym Forum do niczego to nieupowa?nia) lecz dla zasady, ?e odpowiedzie? jako? trzeba a powtarza? si? nie powinno, bo staje si? to ?miertelnie nudne. Czyni? to te? dlatego (cho? trudno jest si? do tego przyzna?), ?e po pewnym czasie i po nabiciu ilu? tam postów cz?owiek zmienia si? i hardzieje. Do gry wchochodz?... rutyna, zadufanie w sobie i w swoich rzekomych umiej?tno?ciach oraz mentalno?? starszego brata. ?api? si? na tym i troch? mi wstyd, ?e temu czasami ulegam. Sam jak startowa?em na tym Forum, to zadawa?em tak g?upie pytania w sprawach oczywistych, ?e do tej pory si? ich wstydz?. Ale cho? jestem ju? wiekowym faciem, to mam du?o zrozumienia dla gor?cej krwi m?odego pokolenia, które tak jak i za moich czasów charakteryzuje si? niecierpliwo?ci?, buntowniczo?ci? oraz kontestacyjnym olewajstwem i ignoranctwem. Pi?kne to jednak by?y czasy i z sentymentu dla nich jestem wstanie pogodzi? si? z prostack? form? pytania jak i jego kilkukrotn? powtarzalno?ci?...
Edytowane przez as dnia 27.01.2006 15:28:24 as
|
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 27.01.2006 15:59:32
|
filipb napisa?/a: Egzamin, czy inne sprawdzenie, czy uzytkownik sie nadaje czy nie... czy to nie odstraszy userow? Wydaje mi sie, ze po prostu powinni sie z tym zapoznac, nie mam pomyslu jak to wyegzekwowac, mail przy rejestracji, link na forum, ban "ostrzezenie", ban "pierwsze powa?ne chi?skie ostrze?enie", ban "nieodwo?alny" ![]() ![]() zapomnia?em doda? w swojej wypowiedzi o egzaminach pare buziek ![]() ![]() |
|
|
woymil |
Dodany dnia 27.01.2006 16:43:31
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 86 Data rejestracji: 08.01.2005 17:36 |
JazOOn napisa?/a: Po prostu trzeba userów przyzwyczaicz ze posty nie zgodne z regulaminem (którego pewnie nie czytali) b?da kasowane, a userzy ostrzegani, 3 ostrzezenia = papa support. Ostrze?enie bedzie przyznawane za nawet najdrobniejsze przewinienie Moim zdaniem nale?y rozró?ni? wi?ksze i mniejsze przewinienia. Drobne mo?naby uzna? do 3 razy sztuka i potem won, a wi?ksze np tylko raz mo?na by darowa?. Nadmiar rygoru nikomu nie da? nic dobrego. Dyscyplina musi by?, to fakt, ale wszystko w granicach rozs?dku. Potrzebny grecki "z?oty ?rodek" a nie stalinowski terror. ![]() Koordynator Podlaskiego Stowarzyszenia
Badaczy Zjawisk Niezwyk?ych "Terra Incognita" http://ti.org.pl |
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 27.01.2006 18:10:03
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 156 Data rejestracji: 14.11.2005 01:43 |
dlaczego tak wy?ej napisa?em: "?rodki wspomagaj?ce" to oczywi?cie te najbardziej drastyczne: zamykanie tematu (tematu który jest na wokandzie rozlegle wyt?umaczony), ban i oczywi?cie pernamentny ban. otó?: wcale si? tego nie wstydz?, ?e pomimo swego wieku grywam do?? cz?sto w w CS i jestem nawet adminem na jednym z serwerów. Tam w?a?nie stosuje si? tak? metod?: ?amiesz regulamin, jakie? ma?e przewinienie ---> upomnienie, a jak si? powtarza to kick, i w ko?cu ban, lub nawet perm. I powiem, to dzia?a! Delikwent drugim razem jest spokojny i stosuje sie do regulaminu danego serwera, a jak mu nie odpowiada to idzie sobie w diab?y. Spokój jest ![]() Edytowane przez scorpio70 dnia 27.01.2006 18:11:08 |
|
|
filipb |
Dodany dnia 27.01.2006 22:09:48
|
Jak widz?, efekt lektury tego tekstu ju? jest. Ludziska wal? pytania w Shoutbox'ie :)))
Pozdro
Fil |
|
Przejdź do forum: |