ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Automatyczne przekonwertowanie has?a z sha256 na md5
Imrahil
Witam. Chcia?bym zmieni? sposób szyfrowania hase? z sha256 na md5. W chwili obecnej ustawi?em "domy?lne" szyfrowanie w?a?nie na md5. Zauwa?y?em, ?e has?a, które wcze?niej by?y w sha256 teraz szyfruj? si? na md5, ale tylko dla uzytkowników, którzy si? przynajmniej raz zalogowali od wprowadzenia ów zmiany.

Moje pytanie dotyczy tego, jak wywo?a? "automatyczne" przekonwertowanie wszystkich hase? z sha256 na md5 bez konieczno?ci czekania na zalogowanie ka?dego z uzytkowników.

Z góry dzi?kuj? za odpowied?.

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - khaman 13.09.2011 18:44

www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
W?cibski Go??
Dodany dnia 26.10.2025 14:55:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
khaman
Oczywi?cie szuka?e? http://www.php-fu...ype=forums i to nie jest to o co chodzi? Je?li chodzi o automatyczn? zmian? kodowania to prosz? to wyra?nie zaznaczy? w nazwie tematu.
Poza tym od propozycji jest dzia? Propozycje.
Posty pomocne oznaczaj jako pomóg?help.png Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy

Imrahil
Oczywi?cie, ?e szuka?em w Szukajce. Nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi generalnie to, ?e mam w chwili obecnej kilkuset uzytkowników, którzy maj? has?a zapisane w sha256. Musia?bym teraz czeka?, a? ka?dy z nich si? zaloguje, ?eby te has?a przestwi?y si? z sha256 na md5. Chcia?bym t? operacj? jako? wywo?a? w sposób automatyczny.
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Imrahil
Nie. Po zalogowaniu has?a po prostu same si? przekonwertowuj? z sha256 na md5.
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
kefirek
Raczej jest to nie do zrealizowania bo jak chcesz odkodowa? has?a a potem zakodowa? ja za pomoc? md5? Co innego przy logowaniu je?li user poda prawid?owe has?o i b?dzie si? zgadza? z sha256 to koduje je na md5 i zmienia w bazie.

Imrahil
Eh, zreszt? jak ju? uda?oby si? to zrobi?, to i tak pozostaje jeszcze problem tego ca?ego "salt"... Troch? lipa, bo wr?cz na gwa?t potrzebuj? przekonwertowania na MD5 ;/
Edytowane przez Pieka dnia 13.09.2011 22:59:38
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
Nie b?dzie problemu. Nie zrobisz tego z lotu wszystkim userom w bazie, poniewa? wymaga to zalogowania ka?dego usera. Mówi?c pro?ciej, ?eby zmieni? hash trzeba zna? niezakodowane has?o, a tylko user zna swoje. Przy logowaniu dodajesz rozpoznawanie, czy user ma md5 czy sha, je?li sha, logujesz go za pomoc? sha, zmieniasz na md5 u usera, sha usuwasz i przy nast?pnym logowaniu user korzysta ju? z md5.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Imrahil
Tak, ale musze czeka?, a? Ci wszyscy userzy si? zaloguj?. Ale okej, powiedzmy, ?e nie musze tego mie? na wczoraj, ale na za dwa tygodnie. Tylko k?opot jest jeszcze w tym, ?e te has?a s? chyba szyfrowane podwójnie. W ko?cu do czego? s?u?y kolumna "salt" w bazie danych MySQL w PHP-Fusion. Jaki? pomys? na ten problem?
Edytowane przez Imrahil dnia 15.09.2011 00:59:58
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
Ale to nie ma znaczenia, je?li user poda surowe has?o. Ty z nim mo?esz wtedy robi? co Ci sie ?ywnie podoba.

www.bartek124.net
Imrahil
Nie bardzo rozumiem. No ok, user poda swoje has?o i "przekonwertuje" si? z sha256 na md5, ale jest jeszcze "salt", wi?c defacto nie mam tego has?a. Ju? to sprawdza?em i ani w kolumnie "user_salt" ani w "user_password" nie ma tego w?a?ciwego hash'a.

Powiedzmy, ?e has?o brzmi "admin". W takiej sytuacji ani w kolumnie "user_salt" ani w "user_password" nie ma hasha "21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3", tylko jakie? inne.
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
Poczytaj, co to jest solenie hase? ;) http://pl.wikiped...ptografia)

Ty nigdzie nie masz mie? tego has?a. Masz mie? jego hash.

Powiedzmy ?e w salt masz warto?? "1234". Has?o to "abcd" w sha. Przy logowaniu, jesli user wpisze has?o abcd, sprawdzane jest ono w ten sposób:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Sól dodawana jest przed lub po hasle, oboj?tne. Ma ono w ka?dym razie zmienic hash, zeby nie by? bezposrednio hashem samego has?a.

Prosty hack na sprawdzenie, którzy userzy maj? taki sam login i has?o:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

W przypadku zastosowania soli, takie zapytanie nie da ?adnych wyników.

www.bartek124.net
Imrahil
No ok, ale ja w takim razie nadal nie mam hash'a samego has?a, tylko hash has?a "posolonego" o ile dobrze rozumiem.
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
A po co Ci sam hash? Co z nim chcesz zrobi??

www.bartek124.net
Imrahil
Powiem wprost. Chc? przenie?? mój serwis z PHP-Fusion na Jooml?. Jednak?e Joomla nie ma tego ca?ego "solenia", wi?c musz? jako? to wy??czy?. Da si? to w ogóle zrobi??
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
Wi?c wracamy do postu #8 w tym temacie.

www.bartek124.net
Imrahil
Ca?y czas nie rozumiem. Zmieni?em ju? szyfrowanie z sha na md5 i faktycznie, po logowaniu uzytkownikom zmienia si? szyfrowanie na md5. Jednak?e hash, do którego mam wgl?d jest "posolony", wi?c nic mi to nie daje...

Pytanie zatem, czy da si? wy??czy? "solenie".
Edytowane przez Imrahil dnia 15.09.2011 23:17:25
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
bartek124
To zale?y jak zmodyfikujesz logowanie.

S?uchaj, tutaj mo?esz dzia?a? jak chcesz i robi? co chcesz, has?o jest sprawdzane tylko w kilku sytuacjach i tak ma byc dla bezpiecze?stwa. Logowanie/zmiana has?a/wys?anie nowego. Jakkolwiek skombinujesz, to ma dzia?a?.
Edytowane przez Drecha dnia 19.09.2011 19:04:21

www.bartek124.net
Imrahil
Hmmm. Z tego co piszesz wynika, ?e da si? wy??czy? "solenie", tylko trzeba zmodyfikowa? logowanie. Tylko nie wiem gdzie to zmodyfikowa?. Czy zrobi? to z poziomu PA, czy musz? grzeba? w kodzie?
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl