Zobacz temat
Najbezpieczniejsza wersja PHP-Fusion
|
|
Cesar |
Dodany dnia 19.04.2011 09:47:54
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 1 Data rejestracji: 19.04.2011 09:25 |
Witam Ostatnio postanowi?em rozbudowa? swój serwis http://www.chessa.... Postawi?em na PHP-Fusion w wersji pocz?tkowo 7.01.05, potem zrobi?em upgrade do 7.02.00 (W PHP-Fusion bardzo podoba mi si? system grupowania uprawnie?, oraz elastyczno?? systemu, pod wzgl?dem mo?liwo?ci dodawania w?asnych stron php z kontrol? dost?pu [iADMIN, iUSER, iUSERGROUP, itp]. Niestety moja rado?? z nowego systemu i perspektyw ?atwej rozbudowy serwisu trwa?a krótko. Po 4 dniach spod adresu 67.195.114.62 (USA ? ;-) w?amano si? na konto admina i zacz?to usuwa? dane. U?ywam raczej z?o?onych hase?, wi?c stawiam na jaki? exploit. Poza tym efekt po w?amaniu by? dziwny, udawa?o si? zalogowa?, ale wej?cie do panelu admina skutkowa?o wywaleniem z konta. Uwzgl?dnia?em ryzyko stosowania OpenSourcowych rozwi?za?, ale ?eby po 4 dniach.... ![]() W zwi?zku z tym mam pytanie do szanownych, do?wiadczonych forumowiczów. Zale?y mi w zasadzie tylko na systemie grupowania uprawnie?, oraz ?atwej edycji newsów, ew download i FAQ. Jak? wersj? polecacie na PHP5.xx i ewentualnie jakie czynno?ci dodatkowe przedsi?wzi??, aby unikn?? takich sytuacji w przysz?o?ci.. PW od moderatora:
Edytowane przez Cesar dnia 19.04.2011 13:33:29 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 17:03:56
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 19.04.2011 11:15:10
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Teraz dotkn??e? odwiecznego problemu - korzysta? z nowo?ci, czy trzyma? si? sprawdzonych rozwi?za?? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie jestem w stanie stwierdzi?, co spowodowa?o w?amanie i w jaki sposób do tego dosz?o, bez wgl?du w logi serwera - by? mo?e w nowej wersji PHP-Fusion jest luka, mo?e administrator serwera, na którym trzymasz stron? da? cia?a, by? mo?e na Twoim komputerze znalaz? si? szpieg. Jak utrudnienie ?ycia w?amywaczowi mo?esz zastosowa? dost?pne dla ka?dego zabezpieczenie, czyli za?o?enie has?a na katalog /administration. |
|
Przejdź do forum: |