Zobacz temat
|
G?osowanie u?ytkowników na cokolwiek
|
|
| jajaja |
Dodany dnia 31.10.2010 18:51:26
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 73 Ostrzeżeń: 2 v7.02.05Data rejestracji: 10.01.2005 12:43 |
Witam. Siedz? od kilku dni i przegl?dam posty zwi?zane z ró?nego rodzaju g?osowaniami. Staram si? stworzy? wtyczk? na g?osowanie na cokolwiek. Dok?adnie sprawa wygl?da tak: 1. Chodzi o g?osowanie. 2. G?osowa? mog? tylko u?ytkownicy. 3. Jeden u?ytkownik mo?e g?osowa? tylko raz na t? sam? rzecz, ale mo?e glosowa? ponownie na inn?. 4. B?dzie wy?wietlany w panelu lub na osobnej stronie wynik. Dla dok?adniejszego przedstawienia podaje poni?szy przyk?ad. G?osowanie na imiona. U?ytkownik wchodzi na stron? gdzie ma prosty formularz sk?adaj?cy si? z jednego okienka. Tam wpisuje imi? na które g?osuje. W bazie danych pojawia si? informacja, ?e na imi? np. Marcin zosta? oddany g?os przez usera aaa. Ten sam user jak chcia?by zag?osowa? jeszcze raz na to imi? to mia?by informacj? ?e ju? odda? takowy g?os. Ale gdyby wpisa? kolejne imi? np. Adam, to jego g?os by?by zapisany. Teraz kolejny user wpisuje imi? Marcin. I ten g?os jest zapisany. Lub mo?e wpisa? kolejne imi? np. Krzy? i to b?dzie dodane do bazy. Mam nadzieje ?e sposób g?osowania wyja?ni?em w miar? dok?adnie. Teraz jak to mia?o by si? wy?wietla?. Sz?o by zapytanie do bazy o unikalny wpis, np. Marcin, Krzy?, Adam itp Po znalezieniu takowego wpisu, np. Marcin, przeszukiwa?by baz? w celu ile razy by?o na takowy wpis g?osowanie. (system mia?by NIE rozró?nia? wielko?ci znaków; Marcin czy marcin czy MArCIn to mia?o by by? to samo) Po zliczeniu ilo?ci dla imienia Marcin, poszukiwa?by kolejnego unikanego wpisu (imienia) i tak samo by to zlicza?. Na samym ko?cu segregowa?by te imiona wg ilo?ci oddanych g?osów. Mam nadzieje ze nie jest to zbyt pogmatwane. A mo?e macie inn? propozycj? (sugesti?) jak takowe g?osowanie przeprowadzi?. Pozdrawiam |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 27.10.2025 00:47:17
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| kefirek |
Dodany dnia 31.10.2010 21:42:29
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxxData rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
Robisz sobie tabele w bazie danych np. takie cos vote_name|user_id Marcin | 1 Krzys | 2 Krzys | 3 Tomek | 3 Tomek | 5 jajaja napisa?/a: 3. Jeden u?ytkownik mo?e g?osowa? tylko raz na t? sam? rzecz, ale mo?e glosowa? ponownie Przed dodaniem do bazy sprawdzasz zapytaniem czy istnieje w bazie takie imi? które poda? user w formularzu oraz id usera które chce je doda?. Jak rekord istnieje nie dodajesz jak nie istniej dodajesz nowy rekord. jajaja napisa?/a: (system mia?by NIE rozró?nia? wielko?ci znaków; Marcin czy marcin czy MArCIn to mia?o by by? to samo) Przed dodaniem do bazy dobrze by by?o da? strtolower($_POST['vote_name']) By warto?ci w bazie z by?y z ma?ych liter jajaja napisa?/a: Po zliczeniu ilo?ci dla imienia Marcin, poszukiwa?by kolejnego unikanego wpisu (imienia) i tak samo by to zlicza?. Na samym ko?cu segregowa?by te imiona wg ilo?ci oddanych g?osów. BY wy?wietli? wynik dajesz zapytanie I masz imiona i ilo?? g?osów. Edytowane przez kefirek dnia 31.10.2010 21:44:39 |
|
|
|
| jajaja |
Dodany dnia 09.11.2010 22:24:41
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 73 Ostrzeżeń: 2 v7.02.05Data rejestracji: 10.01.2005 12:43 |
Ok, to teraz sytuacja wygl?da tak: Tak wygl?da moja baza: A tak wygl?da plik wstawiania do bazy: No i prawie wszytko jest OK, bo dane wpisywane s? do bazy danych, ale wywala mi b??d To s? moje pocz?tki z sqlem i mo?e robi? jaki? g?upi b??d. B?d? chcia? aby ograniczy? wpisywanie w pole "callsign" tylko liter cyfr i znaku "/", no i ?eby by?y pó?niej one wy?wietlane wielkimi literami. Dla tych co chc? przetestowa? to: www.pdxa.one.pl has?o/login test/test1234 Edytowane przez jajaja dnia 09.11.2010 22:27:11 |
|
|
|
| jajaja |
Dodany dnia 16.11.2010 22:33:18
|
|
@Rafik89 dzi?kuje za info. Teraz kod wygl?da tak: I nast?puje kolejne pytanie. Jak wpisz? wszytkie dane to do bazy wchodzi to ok. Jak nie wpisz? jakie? opcji to wywala mi: Znalaz?em tak? opcj?: Ale ona tylko wy?wietla informacje ?e jest b??d. A jak zrobi? aby musia?by? poprawni wypisany formula? a dopiero po tym pójdzie to do bazy. B?de mia? jeszcze pytanie jak zrobi? warunek aby osoba która juz dod?a swoj g?os nie mog?a tego zrobi? ponownie, ale to po?niej. |
|
|
|
| Gismo_PL |
Dodany dnia 17.11.2010 18:54:06
|
|
Bywalec ![]() Postów: 462 Pomógł: 40 Ostrzeżeń: 2 v7.01.05Data rejestracji: 25.02.2007 21:13 |
@jajaja - a próbowa?e? sprawdzi? jak to jest rozwi?zane w PHP-Fusion np. w przypadku rejestracji u?ytkownika i konieczno?ci wype?nienia wymaganych pól?
Edytowane przez Pieka dnia 17.11.2010 19:16:38 |
|
|
|
| jajaja |
Dodany dnia 17.11.2010 21:59:25
|
|
@Gismo_PL dzi?kuj? za podpowied?. Teraz kod wygl?da tak: Teraz prosz? o podpowied?, jak zrobi? wykluczenie z g?osowania. Przyjmijmy za?o?enie ?e: Zosta? oddany g?os na osob? X, która pracowa?a na pa?mie 2m i z modulacj? AM. W formularzu, zalogowany u?ytkownik wpisuj? w miejsce ZNAK - X, zaznacza kó?eczko przy 2m oraz przy AM. Oddaje g?os. Teraz warunek jaki mia?by spe?ni? formularz. Ten sam u?ytkownik nie mo?e odda? ju? takiego samego g?osu. Czyli domy?lam si? ?e przed wstawieniem wpisu do bazy, powinno pój?? zapytanie: if u?ytkownik odda? g?os i istnieje wpis w bazie - X, 2m, AM to g?os zosta? oddany, else mo?e g?osowa?. Chodzi o to ?e unikalny u?ytkownik mo?e tylko odda? g?os na jeden znak w ró?nych konfiguracjach, ale nie mo?e tej samej powtórzy?. Czy kto? mo?e mnie naprowadzi? jak to ugry??? Wiadomo?? doklejona: Walcz? dalej i wymy?li?em takie co?. Ale nie dzia?a. Nie wiem czy to kwestia z?ego toku my?lenia czy b??dów w sk?adni. Wiadomo?? doklejona: Czy to jest dobry warunek wykluczaj?cy z bazy danych: Wiadomo?? doklejona: Czy który? z kolegów lub kole?anek by?by wstanie mi pomóc z tym zapytaniem? Czy to jest tak banalnie proste czy tak trudne ?e nikt nie chce mi dopomóc? Edytowane przez jajaja dnia 28.11.2010 22:21:56 |
|
|
|
| Przejdź do forum: |

i konieczno?ci wype?nienia wymaganych pól?