Zobacz temat
|
Intval czy is_int? W?tpliwo?ci dotycz?ce zabezpiecze?
|
|
| Szapko |
Dodany dnia 20.08.2010 21:23:45
|
|
Bywalec ![]() Postów: 888 Pomógł: 66 Data rejestracji: 19.08.2007 19:49 |
Pisz? w?a?nie wersj? 2.0 mojego pierwszego powa?niejszego skryptu i szukam pomocy przy zabezpieczeniu formularza. Otó? chc? sprawdzi? czy dana warto?? jest liczb? i je?eli nie skrypt nie wykona dalszych polece?. W ksi??ce, któr? kupi?em jaki? czas temu na tema PHP i MySQL, znalza?em funkcj? is_int(), która rzekomo mia?a sprawdza? czy zmienna jest liczb? i zwraca? warto?? TRUE lub FALSE. Nie dzia?a jedna tak jak my?la?em. Znalaz?em te? funkcj? intval, która dzia?a ju? bardziej po mojej my?li, jednak nadal efekt jest nie taki jak my?la?em. A teraz nieco skryptu aby wyja?ni? o co chodzi. 1. Zwraca B??d - aa i wszystko jest ok. 2. Zwraca OK - 1aa, niby ok, ale jakbym zapisywa? t? liczb? do bazy, to by zapisa?a si? jako 1aa? 3. B??d - 1aa, wi?c informuje dobrze i zapobieg?o by dalszej pracy skryptu. Jednak, gdy dam: 4. To te? mam B??d - 1. Czy mo?e ja ?le to rozumiem, czy mo?e te? 1 to nie liczba. :/ Edytowane przez khaman dnia 21.08.2010 17:33:19 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 05:50:24
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| Seba0p |
Dodany dnia 20.08.2010 22:43:29
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 127 Pomógł: 25 Data rejestracji: 24.07.2007 11:28 |
intval() konwertuje przekazan? warto?? na typ integer i j? zwraca, a is_int() sprawdza czy jest ona liczb? ca?kowit? i zwraca true lub false. Jest "ok", poniewa? funkcja zwróci?a 0. Typ string zamienia na 0 (wyj?tek stanowi sytuacja, gdy na pocz?tku wyst?puje cyfra/liczba). 2. Zwraca OK - 1aa, niby ok, ale jakbym zapisywa? t? liczb? do bazy, to by zapisa?a si? jako 1aa? Patrz poprzedni punkt. Na pocz?tku jest cyfra, wi?c zosta?a ona zwrócona. 3. B??d - 1aa, wi?c informuje dobrze i zapobieg?o by dalszej pracy skryptu. Zgadza si?. Zwraca warto?? false. Jednak, gdy dam: 4. To te? mam B??d - 1. Czy mo?e ja ?le to rozumiem, czy mo?e te? 1 to nie liczba. :/ Jest typu string, a nie integer - funkcja zwraca false. Liczb? ca?kowit? jest: Edytowane przez Seba0p dnia 20.08.2010 22:46:20 |
|
|
|
| Przejdź do forum: |