Zobacz temat
|
Klasa DbConnect - ??czenie z baz? danych
|
|
| Chemikpil |
Dodany dnia 11.05.2010 23:33:40
|
|
Bywalec ![]() Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Witajcie. Ostatnio bawi? si? w obiektowy PHP (jako? wcze?niej nie by?o okazji). Dla ?wicze? wykona?em prost? klas?, ??cz?c? si? z baz? i wykonuj?cej zapytania do niej. Nie jest to nic profesjonalnego i nowego, wi?c prosz? o nie pisanie komentarzy tupu, "proste", "takie to i ja potrafi?" itp. Dobra do sedna. Klasa o nazwie DbConnect ma za zadanie, jak ju? wspomnia?em, po??czy? si? z baz? danych i wykona? jakie? zapytania. O to przyk?ad u?ycia: Dzia?anie krok po kroku:
Jak wida? filozofii nie ma. Teraz pytanie do osób obeznanych w temacie. Czy ta klasa jest optymalna, bo by? mo?e mo?na zrobi? co? lepiej, cho? wiem ?e za du?o w niej nie ma :). Ciekawi mnie te? ró?nica pomi?dzy a Szybko??? Na koniec kwestia bezpiecze?stwa, bo tu kuleje i to na dwie nogi. Pozdrawiam.
Chemikpil dodał/a następującą plik:
Edytowane przez Chemikpil dnia 11.05.2010 23:37:51 Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 18:02:45
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| bartek124 |
Dodany dnia 12.05.2010 06:18:33
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Po po??czeniu z baz? powiniene? usun?? z pami?ci dane do bazy, tj. has?o, nazw? itp. Dwa, co z zapytaniami zagnie?d?onymi? |
|
|
|
| Seba0p |
Dodany dnia 12.05.2010 09:39:40
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 127 Pomógł: 25 Data rejestracji: 24.07.2007 11:28 |
1. Po co zapisujesz dane s?u??ce do po??czenia si? z baz?? Co najwy?ej przechowuj uchwyt po??czenia z baz? (zwrócona warto?? z funkcji mysql_connect). Je?li chcesz przechowywa? tak cenne dane w klasie, to przynajmniej ustaw status ich dost?pu na chroniony. 2. Nie widz? sensu czego? takiego: Od razu w konstruktorze napisz kod odpowiedzialny za po??czenie z baz? danych. Skrócimy kod do: 3. W wi?kszo?ci przypadków taki kod nie b?dzie przydatny: W warto?ci query_fetch zostanie zapisany tylko pierwszy wiersz. Je?li chcemy wyci?gn?? z bazy danych wi?cej wierszy, to i tak b?dziemy zmuszeniu do napisania w?asnego kodu, wykorzystuj?c co najwy?ej warto?? query. |
|
|
|
| Chemikpil |
Dodany dnia 12.05.2010 11:54:08
|
|
Bywalec ![]() Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Dobra. Poprawi?em troch? kod:
Kod: Bartek, zapytanie zagnie?d?one to jak na razie dla mnie temat tabu, cho? konstruuj?c same zapytanie nie ograniczam go w ?aden sposób. Jest ono przekazane do metody i tam wykonane. Tak my?l?, cho? powtarzam, ja w obiektowo?ci raczkuje dopiero. Pozdrawiam. Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
|
| Przejdź do forum: |