Zobacz temat
|
[PHP] Przyjazne SEO Linki
|
|
| poki289 |
Dodany dnia 06.03.2010 16:56:57
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 240 Pomógł: 33 Ostrzeżeń: 1 v7.02.07Data rejestracji: 26.12.2009 05:49 |
Witam, od kilku godzin m?cz? si?, jak wykona? przyjazne URLe. Po przeczytaniu na wortalu php.pl artyku?u Przyjazne URLe, postanowi?em ?e skorzystam z tego sposobu. Utworzy?em plik index.php a w nim: Rozwiń Kod źródłowy PHPPo otworzeniu strony mam tablice z parametrami, tylko jak si? do tych parametrów odwo?a?? Czy móg?by mi kto? ?opatologicznie wyt?umaczy? lub da? przyk?ad zastosowania. Z góry thx. Edytowane przez Pieka dnia 06.03.2010 19:52:01 Polecam Pincio - Portal spo?eczno?ciowy.
|
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 18:01:07
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| bartek124 |
Dodany dnia 06.03.2010 17:29:47
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Wybra?e? metod? PHP, czyli skorzystanie z tzw. Routera. Elastyczniej, aczkolwiek trudniej. Mo?esz wykorzysta? sam .htaccess do przepisywania linków, a parametry odbiera? normalnie poprzez tablic? superglobaln? $_GET. ?ci?gnij i zbadaj mój mod Friendly Url's, je?li chcesz zobaczy?, jak to dzia?a. Co do routerów, w .htaccess wystarczy jedna regu?a. W Twoim przyk?adzie adres wygl?da tak: http://www.mojastrona.pl/index.php/newsy/pokaz/1 Wi?c wystarczy regu?a, która przepisze to na: http://www.mojastrona.pl/newsy/pokaz/1 Bardzo elastycznie, ale wymaga to wi?cej kombinacji w PHP. Swego czasu napisa?em router na w?asne potrzeby, który pobiera? z tablicy, na podstawie linku, odpowiedni? warto??, któr? by?a kolejna tablica. Dla przyk?adu: Na tej podstawie, po wywo?aniu strony http://www.mojastrona.pl/newsy/pokaz/1/komentarze/strona_1 zosta?a pobrana w/w tablica, nast?pnie za pomoc? funkcji array_combine po??czy?a subtablic? 'getkeys' zawieraj?c? klucze dla tablicy $_GET z warto?ciami zawartymi w adresie. W ten sposób po wywo?aniu strony http://www.mojastrona.pl/newsy/pokaz/1/komentarze/strona_1 w ostateczno?ci zostaje wywo?ana strona news.php z tablic? $_GET prezentuj?c? si? nast?puj?co: dla przyk?adu. Mam nadzieje, ?e co? z tego zrozumia?e?, bo troszk? jednak namiesza?em. Je?li drugi przyk?ad wydaje Ci si? trudny to spokojnie u?yj samego .htaccess, b?dzie pro?ciej i szybciej, a w przysz?o?ci mo?esz zacz?? kombinowa? na routerach :) |
|
|
|
| poki289 |
Dodany dnia 06.03.2010 20:30:53
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 240 Pomógł: 33 Ostrzeżeń: 1 v7.02.07Data rejestracji: 26.12.2009 05:49 |
Na wst?pie dzi?ki za odpowied?, naprawd? pomocna. Dobrze znana jest mi Twoja modyfikacja, pisz?c w?asny system wtyczek, poniek?d wzorowa?em si? na Twoim modzie (na starcie ?aduje wszystkie nazwy plików do tablicy, sprawdzam czy klasa/metoda istnieje itd.), ogólnie ma?a rzecz a cieszy. Przepisywanie linków po .htaccess ma tylko jeden plus, to ?e gdy posiadam adres: nazwa.pl/articles.php?cat=php&article=urle To wystarczy jedna regu?a w .htaccess aby zmienic na:nazwa.pl/php/urle.htm I nic wi?cej nie musz? kombinowa?, ale wada jest taka ?e, regu?y musz? ustala? dla ka?dego pliku z osobna (articles.php downloads.php itp).I w sumie móg?bym tego u?y?, ale wed?ug mnie. Nie jest to dobre rozwi?zanie. Korzystaj?c z routingu wystarczy mi poni?szy .htaccess i po sprawie. Co do Twojego przyk?adu Routingu, to widzia?em gdzie? na php.pl podobny sposób, b?d? musia? si? temu bli?ej przyjrze?. Trzeba te? b?dzie si? przyjrze? Drupalowi czy WP jak tam wygl?da ich Routing. Polecam Pincio - Portal spo?eczno?ciowy.
|
|
|
|
| bartek124 |
Dodany dnia 06.03.2010 20:50:40
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Hmm, no tak. Chyba ze wszystkie pliki by np sz?y przez index.php, co? w stylu index.php?strona=articles&cat=php&article=urle, wtedy wystarczy?aby te? chyba jedna regu?a. Je?li chodzi o router, w sumie to sam jako? na to nie wpad?em, potrzebowa?em co? na szybko i jako? do ?ba wszed? ten pomys?, ale mo?liwe ze podobny gdzie? po forach si? pel?ta. Jak to dzia?a w WP czy innych skryptach, nei mam poj?cia, nie looka?em
|
|
|
|
| poki289 |
Dodany dnia 06.03.2010 21:38:59
|
|
W?a?nie na takiej zasadzie dzia?a drupal (w WP nie przygl?da?em si? dok?adnie, ale te? co? w ten dese?) i na pewno takie rozwi?zanie zastosuj? u siebie. nazwa.pl/index.php?modules=nazwa_modulu Gdzie nazwa_modulu to nazwa katalogu i pliku .php a w rezultacie otrzymamy includowany plik nazwa_modulu/nazwa_modulu.php. Wracaj?c do routingu czy by?aby mo?liwo?? zerkni?cia w ?ród?o Twojego routingu? Wiadomo?? doklejona: Zastanawiam si? jeszcze jak to jest ze stron? wieloj?zyczn?, chce zastosowa? takie urle. nazwa.pl/en/download/delphi2007/ Ale nie wiem Google nie b?dzie "krzycze?", poniewa? url identyczny (tresc oczywi?cie przet?umaczona na dany jezyk).nazwa.pl/pl/download/delphi2007/ Widzia?em te? ?e ró?ne skrypty, maj? w bazie danych tabele,z polami (id, nie przyjazny adres, przyjazny ,seo_tytul , seo_opis itp). Co o tym my?licie? Czy mo?e lepiej doda? do ka?dej tabeli powy?sze pola? Edytowane przez poki289 dnia 07.03.2010 18:55:33 Polecam Pincio - Portal spo?eczno?ciowy.
|
|
|
|
| Przejdź do forum: |