ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
[MySQL] Projektowanie optymalnej bazy danych.
poki289
Witam, dzisiaj musz? zaprojektowa? baz? danych która musi obs?u?y? oko?o 5000 rekordów ( 18mb ), oczywi?cie z biegiem czasu b?dzie ich przybywa?.
Wi?c pytanie, lepsza 1 tabela w której oko?o 5000 rekordów czy rozbi? to na kategorie np. 5 tabel po 1000 rekordów?
Edytowane przez poki289 dnia 02.03.2010 20:56:08

www.add-ons.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 24.10.2025 18:02:46
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
bartek124
Nie o to biega. Nie wa?na liczba rekordów w jednej tabeli. Po to masz relacyjn? baz? danych, aby budowa? relacje mi?dzy tabelami. 18mb to nic, gdy bedzie to 1,8gb czy 18gb, mozna cos kombinowac (ale tego typu bazy to raczej juz nie na MySQL, raczej Oracle itp).

No ale wracaj?c do relacji. Je?li dane w tych tabelach b?d? si? masowo powtarza?, to lepiej jest zapakowa? do innej tabeli te wspolne dane i odnosi? si? do nich za pomoc? klucza obcego. Oszcz?dzasz miejsce, ca?o?? jest szybsza, a i operacje zmiany jakichkolwiek danych szybsze, bo wystarczy zmiana jednego wiersza, ni? osobno wszystkich.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
poki289
Dzi?ki za odpowied?Grin , w DB noga jestem dlatego wola?em zapyta?.
Od kilku godzin czytam wszystko co tyczy baz danych i z tego co wywnioskowa?em to nie wa?ne jakiej struktury w tym przypadku u?yje (jak ju? wspomnia? Bartek 18mb to nic), wa?niejsz? spraw? jest optymalizacja i cachowanie zapyta?.
Edytowane przez poki289 dnia 02.03.2010 21:53:23

www.add-ons.pl
Pinhead
Nie ukrywam ze sam bym ch?tnie skorzysta?. Dzisiaj dosta?em ostrze?enie od mojego providera z gro?b? zawieszenia serwisu w czasie tygodnia, je?eli nie popracuje nad nim. Wywali?em ze strony mnóstwo rzeczy, jest lepiej, ale i tak wiem ?e mam coraz wi?cej zapyta? na baz?, bo liczba odwiedzin ro?nie, w rankingu Alexa.com strona idzie coraz wy?ej. Jaki? prosty system cacheowania zapyta? by by? na wag? z?ota (taki dla takiego jak ja lamera), nie potrafi? nawet wstawi? prostego licznika zapyta?, tego jaki napisal Bartek, bo si? strona sypie...

www.altergothic.pl
bartek124
Pinhead - to ju? raczej na osobny temat Wink Z tego co widze po Twojej stronie, wcale nie powiniene? mie? problemów z zapytaniami. Chyba ?e na czym? ostro jedziesz t? baz?, na niezoptymalizowanym dodatku czy co?.

Struktura te? jest wa?na, indeksy, odpowiednie ??czenie tabel itp, to wszystko, je?li jest m?drze zaplanowane, mo?e zauwa?alnie przyspieszy? dzia?anie. Zapytania to ju? inna bajka, jednak ze struktur? maj? du?o wspólnego, bo trzeba w nich wykorzystywa? ??czenia, a na komórkach ??czeniowych najlepiej nak?ada? indeksy etc etc...
Edytowane przez bartek124 dnia 02.03.2010 22:26:20
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl