Nasza strona u?ywa ciasteczek do przechowywania pewnych informacji na Twoim komputerze. Wi?cej na ten temat znajdziesz w naszej Polityce Prywatno?ci.
Aby strona dzia?a?a poprawnie, zaakceptuj nasze ciasteczka.
Witam.
Przy u?yciu zwyk?ej funkcji sortowania tablic (array_multisort), kompilator posortowa? mi jej elementy alfabetycznie. Ja chcia?bym nieco zmieni? szyk tych elementów, tzn. tak jakby przenie?? wcze?niej w alfabecie niektóre znaki. Chcia?bym, aby podkre?lnik _ by? przed literami (elementy nie zawieraj? polskich znaków).
Chcia?bym te?, aby razem z dan? tablic? sortowa?y si? w ten sam sposób inne tablice, czyli wypada?oby zamiesza? w to funkcj? array_multisort.
Aktualnie mam taki kod:
Znalaz?em co? na ten temat na algorytmy.pl (sortowanie wed?ug w?asnego alfabetu), jednak strona jest p?atna, a ja aktualnie nie mam tyle pieni?dzy, ?eby rozdawa? je na prawo i lewo. Mo?e wy co? poradzicie? Mo?e funkcja uksort()? usort()?
Prosz? pami?ta?, ?e równolegle powinny si? sortowa? trzy tablice, zachowuj?c wsz?dzie tak? sam? kolejno?? w stosunku do stanu pocz?tkowego (czyli: je?li element 1 z pierwszej tablicy idzie na trzecie miejsce, to to samo si? dzieje z elementami '1' w pozosta?ych tablicach).
Edytowane przez Pieka dnia 01.03.2010 21:21:08