ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 4

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zapomniane has?o za pomoc? nazwy u?ytkownika
piotrek199214
Aktualizacja 04.02.2010r. godz. 22:49

Wrzucam modyfikacj? lostpassword.php, która przypomina has?o u?ytkownika, a raczej jego zmian? na adres email po przez jeden z dost?pnych opcji przywróce?:

- podanie adresu email (domy?lne przez PF)
- podanie nazwy u?ytkownika (dodane)

Instalacja:
1. Pobieramy za??cznik
2. Wypakowujemy
3. Wrzucamy do g?ównego katalogu dwa pliki:
- lostpassword.php
- lostpassword_nick.php

Foto:
images40.fotosik.pl/252/a0ab026df14a5323med.jpg images41.fotosik.pl/252/1a2ecb00d1c71a9emed.jpg

Mo?e komu? si? przyda.

Pozdrawiam
piotrek199214 dodał/a następującą plik:
v7_lostpassword_nick_v1_1.rar [3.47kB / 409 Pobrane]

Edytowane przez piotrek199214 dnia 04.02.2010 22:48:08
Pomog?em Ci? Wystarczy podzi?kowa? i oznaczy? post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
W?cibski Go??
Dodany dnia 24.10.2025 02:24:15
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
phm
Mod ciekawy, ale takie pytanko, po szybkim przejrzeniu Twojego kodu.
Robisz co? ze zmienn? $nick, któr? wrzucasz do zapytania SQL, czy zak?adasz, ?e nikt w SQL Injection bawi? si? nie b?dzie?
je?li pomog?em - kliknij pomóg? Smile
pajacyk.pl - kliknij w pajacyka Smile

piotrek199214
Nic nie jest robione, zwraca jako $_POST.

Wiadomo?? doklejona:
Mo?na zastosowa? stripinput
Edytowane przez piotrek199214 dnia 04.02.2010 22:43:18

www.piocom.eu
phm
Chocia? nie mam obecnie mo?liwo?ci sprawdzenia Twojego kodu (i moja opinia opiera si? jedynie na przejrzeniu go), oraz pomijaj?c fakt, ze nie spa?em dwie doby (wiec mog?em czego? nie zauwa?y?), to twierdz?, ?e wgranie Twojego skryptu na jakikolwiek serwer by?oby nierozs?dne.

Twój skrypt pobiera najpierw wprowadzany przez u?ytkownika login, i zapisuje go do zmiennej $nick. Nast?pnie bez jakiegokolwiek filtrowania tej zmiennej wysy?asz ja do zapytania SQL. Jest to tak podstawowa podatno?? SQL Injection, ?e a? nie wierz?, ?e j? widz? w Twoim kodzie Smile Dlatego z niedowierzaniem pytam jeszcze raz: Czy naprawd? nie robisz nic ze zmiennymi, które przesy?asz do zapytania SQL? Przecie? one wymagaj? sprawdzenia, zanim "do??cz?" do zapytania.

piotrek199214
Wed?ug poprzedniego stanu pliku ewidentnie nic nie by?o robione. Teraz doda?em
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Powinno pomóc ale twoje fachowe oko niech oceni.

Pozdrawiam

www.piocom.eu
phm
Ja ogólnie dla bezpiecze?stwa wewn?trz dbquery() [czyli odpowiednia mysql_query()], tam, gdzie wyst?puje jakakolwiek zmienna $nick, $_GET['account'] itd, "ubra?bym" j? w mysql_real_escape_string(), czyli co? w rodzaju:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

btw, mam nadziej?, ?e to "fachowe oko" by?o ironi? ;p, bo do fachowca mi jeszcze daleko ;)
Edytowane przez phm dnia 04.02.2010 23:01:33

piotrek199214
To raczej nie przesz?o by poniewa? je?eli nie b?d? zgadza?y si? dane to wywali do strony g?ównej:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Podany kod przez ciebie jest domy?lnie ubrany tak przez programistów, ja nim nie jestem, lecz je?eli oni tak to zrobili to nie powinno by? tego typu wstrzykni??.

Pozdrawiam
Edytowane przez piotrek199214 dnia 04.02.2010 23:08:00

www.piocom.eu
phm
W sumie masz racje, z za?o?enia FUSION_QUERY filtrowanie zapewnia. Jednak dodatkowe filtrowanie danych jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodzi?o Wink. Taka troch? offtopowa informacja, w?a?ciwie pro?ba: nauczcie si? pisa? tak, ?eby nie polega? na zewn?trznych zabezpieczeniach silnika cms'a. To naprawd? istotne, zw?aszcza, w takich malutkich, jednoosobowych skryptach. Zw?aszcza, ?e naprawd? rzadko zdarza si?, ?eby takie skrypty zadowoli?y wszystkich w 100%. Zawsze znajdzie si? kto?, kto b?dzie chcia? wprowadzi? tutaj niewielkie zmiany. Wystarczy, ?e zadebuguje Twojego if'a i pó?niej nawet zapomni (albo stwierdzi, ?e nie ma potrzeby) odkomentowa? tj jak?e istotnej linijki. Wiadomo co si? stanie dalej.

Zreszt? nie ka?dy zna domy?lne funkcj? danego cms'a. Ja jeszcze nie bawi?em si? w zag??biania tajników kodu ?adnego z fusionów (ani 6, ani 7), cho? nie ukrywam, kiedy? b?dzie trzeba po?wieci? na to pare nocek Wink.

Teraz mo?na zapyta?, czy nie filtrowa?e? danych ?wiadomie (ze wzgl?du na FUSION_QUERY), czy po prostu z nieuwagi. Je?li to pierwsze, to czy rzeczywi?cie wiesz, jak FUSION_QUERY dzia?a. Bo, to, ?e filtruje dane, to informacja szczerze mówi?c ma?o przydatne, wa?ne jest jak filtruje. Bo mo?e to odbywa? si? na takiej zasadzie, ?e ze zmiennej b?dzie usuwane wszystko co niebezpieczne, a ca?a reszta sprawdzana w bazie, przyk?adowo: root[jakie?-zapytanie-sql-in]. Wtedy przefiltrowane [czyt. wyrzucone] zostanie ca?e niebezpieczne zapytanie, funkcja sprawdzi, czy u?ytkownik root istnieje w bazie. Skoro istnieje, warunek (if) pu?ci kod dalej. Do kodu SQL do??czona zostanie warto?? niezmienionej zmiennej (i nieprzefiltrowanej) i znowu mamy nieciekawa sytuacj?.

Oczywi?cie nie odpowiadaj na te moje pytania - to tylko taki teoretyczny wywód Wink A ja chyba rzeczywi?cie pójd? spa? - bo przyznaj? szczerze, ?e przy analizie tego kodu FUSION_QUERY mi umkn??o. Wida?, po 48h pracy cz?owiek jednak nie umie si? porz?dnie skupi? nawet na prostych czynno?ciach.
Pozdrawiam Wink

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl