Zobacz temat
|
Opcja poprzedni i nast?pny odcinek
|
|
| lexarks |
Dodany dnia 03.01.2010 13:56:54
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 15 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2009 10:18 |
Chc? dokona? modyfikacji na swojej stronie, która by dawa?a mo?liwo?? obejrzenia poprzedniego i nast?pnego filmiku. Problem przedstawia si? nast?puj?co: 1. Baza: Mam pola ID, Tytu?, Kategoria i inne. 2. Otwieram sobie odcinek o jakim? ID. 3. Potrzebuje teraz przycisków, aby przej?? z tego filmiku do nast?pnego lub poprzedniego. Problem: 1. ID nie s? kolejno?ci? odcinków. 2. Poprawna kolejno?? to tytu?y. 3. Tytu?y to ci?g znaków sk?adaj?cy si? z tytu?u i numeru odcinka, na przyk?ad: JANEK 123 Próbowa?em wykona? to ju? na kilka sposobów, ale ?aden nie dzia?a. W phpmyadmin to jest proste, bo wyszukuje odcinki z danej kategorii, potem dodaje sortowanie wed?ug tytu?ów oraz limit na 3 i pocz?tek na (przyk?adowo) odcinek 12. Otrzymuje w ten sposób odcinki 12, 13, 14. W php próbowa?em to wykona? podobnie, ale problem stanowi kolejno??. Gdyby to by?o po ID, to nie by?oby problemu. Niestety, kolejno?? jest po tytule, a tytu? to ci?g znaków, a nie liczba. Kolega podsun?? pomys? z tablic?. ?eby wrzuca? tytu?y do tablicy i traktowa? je jako "pola" w tablicy. Tu niestety mam kolejny problem, bo przy du?ej liczbie odcinków jest to do?? obci??aj?ce. Czy kto? ma jaki? pomys? na rozwi?zanie tego problemu? P.S. Odrzuci?em pomys?y ze zmian? tytu?ów, gdy? to jest czasoch?onne. Podobnie z nowym polem w bazie. Musia?bym przejrze? setki, a mo?e tysi?ce odcinków. Edytowane przez Pieka dnia 03.01.2010 19:57:14 www.animezone.pl - Twoja strefa anime!
|
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 18:02:49
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| kefirek |
Dodany dnia 03.01.2010 14:17:21
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxxData rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
lexarks napisa?/a: Kolega podsun?? pomys? z tablic?. ?eby wrzuca? tytu?y do tablicy i traktowa? je jako "pola" w tablicy. Tu niestety mam kolejny problem, bo przy du?ej liczbie odcinków jest to do?? obci??aj?ce. Ja bym to zrobi? w ten sposób Pobra? z bazy od razu posortowane wyniki wed?ug nazwy i id zapisa? do tablicy. |
|
|
|
| lexarks |
Dodany dnia 03.01.2010 19:28:22
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 15 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2009 10:18 |
Twój pomys? jak najbardziej dzia?a, lecz skorzysta?em z czego? innego, gdy? w twoim pomy?le jest jeden minus. Tworzy si? du?a tablica z setkami danych. U?y?em dwóch zapyta?, potem to ?adnie po??czy?em i dzia?a, tak jak chcia?em. Dzi?kuj? za pomoc i ?ap "pomóg?". www.animezone.pl - Twoja strefa anime!
|
|
|
|
| Przejdź do forum: |