ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 3

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
PHPBB_2_PF - integracja phpBB3 z PF v7
SebaZ
Widzia?em ostatnio na forum temat dotycz?cy integracji phpbb3 i php-fusion. Tchn??o mnie to do zrealizowania zapowiedzianego ponad 1 rok (albo wi?cej Pfft) mostu pomi?dzy phpbb a php-fusion. Dlaczego tworz? tzw. konkurencyjny most? Poniewa? mam inn? wizj? na jego dzia?anie. Podstawa ju? jest, ale ?eby cokolwiek opublikowa? potrzebuj? swego rodzaju specyfikacji (wymaga? u?ytkownika) co, do czego, jak i po co.

Obecnie zrealizowane wytyczne i funckje to:
  1. obs?uga phpbb3 (wersje starsze i by przemo nie b?d? realizowane ani wspierane)
  2. forum mo?e by? na tej samej bazie co PF lub innej, jedyny wymóg jak na razie to przymus umieszczenia plików forum na tym samym serwerze co PF (i tak najcz??ciej administratorzy wrzucaj? je do folderu /forum/)
  3. rejestracja w PF => rejestracja w PHPBB3 (nie przewiduj? akcji odwrotnej)
  4. zdalne logowanie, czyli zalogowanie si? w serwisie (PF) skutkuje zalogowaniem w PHPBB3
  5. dodawanie w?tków na forum, np. przy zaimportowaniu tego do newsów, mo?na zrobi? jak?e popularny mechanizm: news w serwisie, a pod nim link do forum, gdzie on te? si? znajduje w dziale nowo?ci jako nowy w?tek i mo?na komentowa? na forum
  6. standardowo: pobieranie tematów, postów, a nawet for z phpbb3

To co wy?ej ju? jest. Wasz? rol? drodzy u?ytkownicy jest podsuni?cie mi nowych funkcjonalno?ci i odpowiedzenie na poni?sze pytania:
  1. Czy chcecie ?eby konfiguracja by?a w PA w formie wtyczki, czy wystarczy odpowiedni plik, który si? edytuje przy instalacji mostu PF->PHPBB3?
  2. Jaki jest odsetek osób instaluj?cych PHPBB3 na tej samej bazie co PF, a jaki na oddzielnej bazie?
  3. Co chcieliby?cie doda? do opisanych ju? wcze?niej funkcji? (tylko prosz? nie wymienia? ??czenia z jakimi? wtyczkami itp. nie przewiduj? takich rozwi?za? - baz? jak na razie jest PF)

Edytowane przez khaman dnia 22.05.2011 18:52:23
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

W?cibski Go??
Dodany dnia 26.10.2025 18:10:10
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
ostry38
Moim zdaniem [cho? nie bede tego u?ywa? bo mam Power Fusion Forum] lepiej by by?o to zrobi? z PA ni? edycja pliku.
2. Na moje oko z 3%
3. Integracja SB z SB na forum Wink

Pomagam na GG jedynie w drobnych sprawach!

www.lamacs.pl
SebaZ
ostry38 napisa?/a:
3. Integracja SB z SB na forum Wink

Ciekawy pomys?, ale je?li wykonam to raczej na zasadzie nowego SB do PF (zintegrowany z tym z PHPBB3), bo zak?adam 0-1% modyfikacji PHPBB3, gdy? aktualizacja PHPBB3 po zmianach mo?e by? bardziej k?opotliwa, a PF jest na tyle prosty, ?e lepiej jego modyfikowa? ni? PHPBB.
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

djdandi
Równie? jestem za po??czonym SB.
- Mam nadziej? ?e edycja profilu b?dzie w jaki? sposób po??czona jedna z drug??
- Jestem za tym aby by? jeden panel administracyjny czyli PF i dodany do niego panel administracyjny PHPBB3.

http://pogoda.brzanekonline.pl
zezol
djdandi napisa?/a:
- Jestem za tym aby by? jeden panel administracyjny czyli PF i dodany do niego panel administracyjny PHPBB3.

Chyba ?artujesz? oO
To nie ma za bardzo sensu...

PS. No chyba, ?e masy na my?li ramk? widoczn? po wybraniu w PA Fusiona z panelem forum.

SebaZ
djdandi napisa?/a:
- Mam nadziej? ?e edycja profilu b?dzie w jaki? sposób po??czona jedna z drug??

Je?li profil na PF nie b?dzie jaki? udziwniony i pola do wype?nienia b?d? si? w miar? pokrywa?y to owszem. Je?li jednak tak nie b?dzie to zaimplementuj? tylko mechanizm zmiany has?a, emaila itp.

djdandi napisa?/a:

Co przez to rozumiesz?

djdandi
Co przez to rozumiem.
A no to mniej wi?cej co pisze zezol.
Czyli aby by?o wszystko w jednym miejscy czyli w jednej tabelce jak jest rozwijana lista panel u?ytkownika, wtyczki itp to aby pojawi?a si? tam te? funkcja z mo?liwo?ci? administrowania forum.
Nie robi?c nic to mamy praktycznie dwa panele administracyjne i do PF i do PHPBB3 tak. Robi?c to o czym pisz? te? b?da dwa panele ale w jednym miejscu i pod r?k? co o tym my?lisz?
I czy jest to mo?liwe?
Pozdrawiam.

http://pogoda.brzanekonline.pl
SebaZ
Jest mozliwe, ale nie ma sensu. A pisac nowego pa do phpbb nie mam zamiaru Wink

konto usuniete
Mam nadziej?, ?e zrobisz to co planujesz. Jest wiele tematów, pró?b o pomoc w integracji pf v7 z forami jak phpBB3 phpBy przemo itp. Skoro s? takie tematy czyli jest zapotrzebowanie. Korzystam z "konkurencyjnego" rozwi?zania ale jest masa b??dów. Na razie nie ma alternatywy wiec..czekam na Twoje dzie?o, oraz na opis Twojej kompletnej wizji. Grin

Tej integracji nie b?dzie, szkoda. Mam nadziej?, ?e kto? kiedy? co? takiego zrobi
Edytowane przez konto usuniete dnia 09.12.2009 16:52:06

SebaZ
foxi89 napisa?/a:
Tej integracji nie b?dzie, szkoda. Mam nadziej?, ?e kto? kiedy? co? takiego zrobi

?le zinterpretowa?e? moj? wypowied? na gg. Na razie nie ma, bo nie mam na ni? czasu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie ma?o wypowiedzi, wi?c nie mam co robi? (prócz shoutboxa, co wydaje si? by? ciekawym dodatkiem).

Sqeverek
Temat aktualny? Min??o ju? ponad trzy miesi?ce, s? jakie? post?py?
Mo?na liczy? na t? integracj?, czy projekt zaniechany?

Pozdrawiam

Angius
Moim zdaniem przyda si? mostek bez edytowania zbyt du?ej ilo?ci plików Wink
1. Oczywi?cie wola?bym wtyczk? w PA - to zdecydowanie ?atwiejsze (dla usera oczywi?cie Pfft)
2. Nie wiem tego. Ja akurat instaluj? na tej samej, bo cba niestety ma ograniczenie do jednej w?a?nie...
3. Ja doda?bym jeno co? w stylu synchronizacji skórek... ?eby forum mia?o skórk? z podobnych elementów jak stronka, ale to chyba marzenie Pfft

Je?li pojawi si? tak prosty w za?o?eniu most, b?d? jednym z pierwszych, którzy go zainstaluj? Grin
//Angius

http://www.incantator.cba.pl
piotrvx
Super pomys? , ale bardzo wa?n? przynajmniej dla mnie rzecz? b?dzie export bazy danych fusionBoard do phpbb3 , a nie b?dzie to ?atwe.

Angius
Sorry, ze odkopuj? temat (chocia? w sumie a? tak stary nie jest Wink ), ale przyda?aby si? ta wtyczka Smile
Min??o ju? 5 miesi?cy od za?o?enia tematu Pfft

?eby nie offtopowa? powiem, ?e zda?by si? panel z ostatnimi tematami na forum. Wiem, ?e takowy istnieje, ale jak dla mnie jest nieczytelny :/
No i oczywi?cie dobrze by by?o, gdyby rejestracja mog?a si? odbywa? w dwie strony BB3 -> Fusion i Fusion -> BB3 Smile
//Angius

http://www.incantator.cba.pl
WooQash
Witam. Nie chc?c tworzy? nowego tematu spróbuj? ten odkopa?. Czy istnieje ów mostek, czy nadal jest w fazie produkcji b?d? jej braku.

http://wooqash.net/
cybull
Czy?by projekt umar??

http://www.pragapoludnie.com.pl
Mario75
Przyda?by si? taki most nie powiem. Chyba, ?e istnieje jaka? super konwersja z PHP BB3 na Forum PHP-Fusiona, która nie okroi mo?liwo?ci dzia?ania PHP BB3.
Edytowane przez Pieka dnia 23.02.2011 21:14:37

Dragonji
Projekt ca?y czas "?yje" je?eli tak to mo?na nazwa?, jednak chamstwo autora nie pozwala mu w/w wtyczki opublikowa?. Moim zdaniem kolega SebaZ nie mia? w ogóle w zamiarach jej opublikowa? (a na pewno nie za darmo) z czego wynika?by kompletny brak wzmianki o wydaniu wtyczki dost?pnej dla wszystkich. Przepraszam, ?e "odkopuj?" temat ale wcale a? taki stary jeszcze nie jest, a zapewne wszystkich chc?cych zintegrowa? phpBB3 z Fusion'em 7 zainteresuje to, ?e autor integracji mog?cej ich zbawi? ma ich kompletnie gdzie?.

eridor
Nie ma co plu? na autora niedosz?ej modyfikacji. Po prostu, nie mia? czasu lub projekt okaza? si? zbyt rozbudowany jak na modyfikacj? darmow?.
Dlatego te? mia?bym propozycj? tak?:
Odpu??my sobie po tylu latach czekanie na pe?n? integracj?. Zreszt? jedyna jaka jest to z phpbb by przemo które mówi?c wprost straci?o swój b?ysk tak?e dobre par? lat temu.
Proponowa?bym utworzy? kopiowanie kont z phpfusion do phpbb3, to znaczy:
1. U?ytkownik wchodzi na dodatkow? stron? skrypt sprawdza, czy w bazie danych phpbb znajduje si? pozycja z nickiem u?ytkownika z PF (b?d? porównywanie ID*)
a) W przypadku braku rekordu pojawia si? stosowna informacja z przyciskiem 'Dodaj konto na forum'
- po wci?ni?ciu przycisku, skrypt pobiera dane email i nick, prosi o weryfikacj? has?a które nast?pnie przesy?a do bazy na forum, dodaj?c standardowe dane z rejestracji (by nie by?o znowu jaki? blokad podpisów itd). I Happy End.
Cool W przypadku znalezienia rekordu informacja o istniej?cym koniec, link, bla bla bla.
2. Wy??czona rejestracja na forum. przekierowanie na strone w PF.
3. W przypadku zmiany has?a, emaila, bana itd, strony s? od siebie nie zale?ne.

* - Rozpatrywanie tego po ID na pewno by?o by prostsze i szybsze ni? po nickach. Jednak?e problem jest taki, ?e w PF naliczanie zaczyna si? od 1, a phpbb3 nie dosy?, ?e admin ma id 2 (go?? 1), to jeszcze mamy automatyczne tworzone 51 kont botów podczas instalacji, z id oczywi?cie od 3. Chyba ?eby ustawi? by konta na PF tworzy?y si? od danego ID?

To tyle moich rozmy?le? Smile Napisa?bym sam tego moda... Ale niestety brak mi wystarczaj?cych umiej?tno?ci i informacji z zakresu bezpiecze?stwa. Mo?e kto? si? spróbuje podj??? Bo ca?a robota mo?e si? zamkn?? w jednej dodatkowej stronie i zmiany konfiguracji forum
...

http://hobbit.avatar.net.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl