Zobacz temat
|
Masowe dodanie u?ytkowników
|
|
| lomcskw |
Dodany dnia 23.11.2009 11:16:40
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 37 Ostrzeżeń: 1 v7.01.05Data rejestracji: 28.03.2008 09:10 |
Witam :-) Po pierwsze, to nie za bardzo wiem do jakiego dzia?u wrzuci? ten w?tek, wi?c wybra?em miejsce zgodne z wersj? PHP-Fusion, której u?ywam http://www.lokw.e... . (Pieka - bardzo serdecznie dzi?kuj? za umieszczenie tematu we w?a?ciwym dziale) Po drugie, problem jest na razie hipotetyczny, ale by? mo?e wkrótce trzeba b?dzie si? z nim zmierzy?. Chodzi mi o masowe, automatyczne zak?adanie u?ytkowników (oko?o 150 kont). W samym cms-ie nie ma takiej mo?liwo?ci (ja nie znalaz?em), wi?c zastanawiam si?, czy nie da?oby si? tego zrobi? w phpMyAdmin, przez zaimportowanie do tabeli users odpowiednio przygotowanego pliku tekstowego, np. takiego: Taki plik mo?na utworzy? w Excelu, a potem wyeksportowa? do pliku tekstowego i wykona? kod sql. Problem tylko jest z has?ami, bo one s? jako? tam kodowane. Mo?e podpowiecie jak ten problem rozwi?za?? Serdecznie pozdrawiam, dzi?kuj? za wszelkie konstruktywne wskazówki. PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 23.11.2009 12:58:08 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 26.10.2025 20:58:22
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| eldiablo |
Dodany dnia 23.11.2009 11:59:06
|
|
Bywalec ![]() Postów: 671 Pomógł: 80 Data rejestracji: 13.07.2009 19:20 |
Je?eli to ma by? jaka? baza klientów to lepiej poszuka? jakiego? infusiona który umo?liwi taki spis. Je?eli chcesz przenie?? userów z innego CMS'a wystarczy wyeksportowa? tabele "user" (czy jak si? tam zwie) i dostosowa? do wymogów PHP-Fusion. A z tymi has?ami to by? mo?e tak samo s? kodowane jak PHP-Fusion. Wi?c z nimi w przypadku przenoszenie nie b?dzie problemu. Je?eli (tak wiem po raz trzeci je?eli) rozchodzi si? o t? baz? absolwentów to mo?e niech sami si? zarejestruj?. Edit: By? mo?e lub na pewno powinien zainteresowa? Twoj? osob? poni?szy odno?nik: Member Mass Upload PHP Fusion v7 Edytowane przez eldiablo dnia 23.11.2009 12:06:11 |
|
|
|
| kefirek |
Dodany dnia 23.11.2009 12:46:43
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxxData rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
Wchodzisz w Panel administratora > Dodatkowe strony > Zawarto?? strony: wklejasz ten kod Tytu? strony: wpisz co chcesz I daj podgl?d Spowoduje to dodanie do bazy 150 nowych u?ytkowników o nazwie Nazwa1 i ha?le Nazwa1 Nazwa2 i ha?le Nazwa2 Nazwa3 i ha?le Nazwa3 Itd. Do 150 Edytowane przez kefirek dnia 23.11.2009 13:09:57 |
|
|
|
| lomcskw |
Dodany dnia 23.11.2009 23:23:46
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 37 Ostrzeżeń: 1 v7.01.05Data rejestracji: 28.03.2008 09:10 |
Jest to ju? jaki? pomys?, wyja?ni?, ?e nazwy u?ytkowników to konkretne nazwiska i imiona, ale na upartego wystarczy powtórzy? pojedynczy kod 150 razy, tylko trzeba poda? za ka?dym razem zamiast "nazwa" konkretne dane, np. "kowalski-jan". A mo?na zrobi? to samo z phpMyAdmin wykonuj?c kod sql, tylko ju? nie w p?tli, a oddzielnie dla ka?dego usera. Oczywi?cie ca?y kod przygotowa? w pliku (np. Escelem) i wklei?. No ale najwa?niejsze jest wiedzie? jak si? zabra? to problemu i za to bardzo serdeczne dzi?ki. Pozdrawiam :-) |
|
|
|
| nmpministranci |
Dodany dnia 08.09.2011 22:05:50
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 135 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 18.11.2007 08:08 |
Witam. Przysz?o zmierzy? mi si? z pewnym problemem. Otó? chodzi o to, ?e wspieram prace szkolnej strony. Za?o?enia s? takie, ?e dzielimy u?ytkowników na zewn?trznych i wewn?trznych. U?ytkownicy wewn?trzni to uczniowie szko?y, których osobi?cie rejestruj?. Wpisuj? ich dane: imie, nazwisko, nazw? u?ytkownika oraz has?o. Jednak po rejestracji nie mog? oni ju? zmienia? imienia oraz nazwiska. U?ytkownicy zewn?trzni to osoby nieznane nam po imieniu i nazwisku. I tutaj rodzi si? problem. Rejestracja dwustu nowych uczniów pojedynczo jest niezwykle pracoch?onna i uci??liwa. Dlatego te? pragn? si? Was zapyta? czy jest jaka? mo?liwo?? rejestracji wi?kszej ilo?ci u?ytkowników "za jednym zamachem". Czy mo?na wys?a? jakie? zapytanie do bazy, które wykona tak? operacj?? Osobi?cie mia?em ju? koncepcj? rozwi?zania tego problemu, lecz nie potrafi? przej?? problemu z hashowaniem hase?. Bardzo prosz? Was o pomoc i sugestie. Pozdrawiam, Krzysiek P.S. Mam nadziej?, ?e dobrze wybra?em dzia? forum. Jest to propozycja i chyba dotyczy ogólnie wersji v7. PW od moderatora:
Born to be Wild.
![]() ![]() |
|
|
|
| Drecha |
|
|
Bywalec ![]() Postów: 749 Pomógł: 28 Ostrzeżeń: 1 v7.02.07Data rejestracji: 30.01.2009 17:11 |
Moim skromnym zdaniem istniej? ku temu dwie drogi: 1. Tak jak wspomnia?e?, zapytanie, my?l?, ?e plik odpowiadaj?cy za rejestracj? dostarczy Ci potrzebnych informacji, w ko?cu musi tam by? gdzie? gotowe zapytanie dodaj?ce u?ytkownika do bazy. 2. Mo?na te? stworzy? odpowiedni? wtyczk?, ale to wi?cej zachodu. Pozdrawiam. PW od moderatora:
|
|
|
|
| nmpministranci |
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 135 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 18.11.2007 08:08 |
Dzi?ki ch?opaki za odpowied?. @Rafik89 nie wiem czy dobrze my?le, ale chcia?em rozwi?za? problem nast?puj?co: 1.Mam podane tylko imiona oraz nazwiska w dokumencie MS Word. 2.Kopiuje imiona do pliku imiona.txt, nazwiska za? do nazwiska.txt. 3.Chcia?em napisa? sobie program w C++, który by mi wygenerowa? plik. Plik wygl?da? by jak kopia tabeli fusion_users z bazy. Wy?ej wspomniane pliki (punkt drugi) zosta?yby oczywi?cie wczytane do mojego programu. Tylko nie wiem co zrobi? z has?ami. Tak sobie to wyobrazi?em. PW od moderatora:
Born to be Wild.
![]() ![]() |
|
|
|
| Gander |
|
|
Bywalec ![]() Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Mam dwa rozwi?zania tego zagadnienia: 1) Powielone formularze rejestracji u?ytkownika na jednej stronie w PA. 2) Przetwarzanie pliku CSV zawieraj?cego odpowiednie dane. Obie metody mog? wykona? na zamówienie w postaci wtyczki. PW od moderatora:
|
|
|
|
| Przejdź do forum: |