ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Skalowalne obrazki w newsach
Apis
Witam

Zastanawiam si? nad rozwi?zaniem, które umo?liwia?oby powi?kszenie i otwarcie w nowym oknie obrazka zamieszczonego w news.php (tylko w news.php czyli w skróconej tre?ci newsa). Szuka?em na forum ale nie znalaz?em podobnego tematu.

Obecnie takie rozwi?zanie funkcjonuje w komentarzach i na forum. Obrazki wi?ksze ni? zdefiniowany limit s? przeskalowane (zmniejszone), ale mo?na je po klikni?ciu otworzy? w nowym oknie w oryginalnej wielko?ci. Wprawdzie trudno si? tego domy?li?, gdy? nie ma ?adnej informacji o tym (w Fusion 6.x.x by?o to chyba lepiej rozwi?zane - obrazki mia?y ramk? z informacj? o oryginalnym rozmiarze - zapewne da?oby si? wykombinowa? co? takiego jak delikatna ramka z symbolem lupy zamiast informacji o rozmiarach w pikselach).

Chodzi mi jednak bardziej o to, czy da?oby si? to rozwi?zanie zaimplementowa? do news.php. Na swojej stronie ka?dego newsa opatruj? miniatur? obrazka, który w wi?kszym rozmiarze jest potem u?yty w tre?ci rozszerzonej. Chcia?bym jednak, aby internauta mia? mo?liwo?? podejrzenia obrazka zanim przejdzie do readmore.php, bo to mo?e go zach?ci? do przej?cia "g??biej". Dobrze by?oby te?, aby we wszystkich rozwi?zaniach (komentarze, forum i news.php) istnia?a jaka? informacja o mo?liwo?ci jak wy?ej.
Edytowane przez Pieka dnia 20.11.2009 13:54:22
Pozdrawiam. Pomog?em? Kliknij "Pomóg?" Wink
---
?egluga ?ródl?dowa wczoraj, dzi?, jutro

www.zegluga-rzeczna.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 09:49:45
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Polecam temat dotyczacy wykorzystania BBCode w newsach i artykulach, dostepny w dziale modyfikacji.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Apis
Dzi?ki - poszukam

Dodane:
Znalaz?em i zrobi?em. Wszystko gra, ale obrazki w newsach chcia?bym mie? mniejsze ni? te jakie zada?em na forum i w komentarzach. Stworzy?em nawet dodatkowe BBCode [imgs] [/imgs] ale parsuje je tak jak tamte. Gdzie to zmieni? aby te by?y mniejsze? Pad?o mi na oczy i nie mog? znale?? Grin
Edytowane przez Apis dnia 17.11.2009 21:19:27
---

www.zegluga-rzeczna.pl
Pieka
Apis napisa?/a:
...Wszystko gra, ale obrazki w newsach chcia?bym mie? mniejsze ni? te jakie zada?em na forum i w komentarzach. Stworzy?em nawet dodatkowe BBCode [imgs] [/imgs] ale parsuje je tak jak tamte. Gdzie to zmieni? aby te by?y mniejsze? Pad?o mi na oczy i nie mog? znale?? Grin

Mysle, ze ratunkiem dla Twoich oczu bedzie ten post: http://www.php-fu...ost_114307 (BBCode jest dla calej strony).
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Apis
Stworzy?em nawet dodatkowe BBCode [imgs] [/imgs] ale parsuje je tak jak tamte.

Wiem, ?e za autoskalowanie obrazków odpowiedzialny jest Image Resizer by Matonor dzia?aj?cy z pliku includes/jscript.js. Tam zadaje si? wielko?? obrazka pomniejszonego i to - niestety - dzia?a na wszystkie obrazki umieszczone w tagach BBCode, nawet je?li stworzy si? jakie? w?asne tagi w bbcodes - czyli w moim przypadku dodanie imgs_bbcode_include.php, imgs_bbcode_include_var.php oraz naturalnie dodanie jakiej? ikony i czego trzeba w locale/bbcodes/. Szuka?em rozwi?zania, które pozwoli?oby pozostawi? (w moim przypadku) na forum i w komentarzach przeskalowanie do max 560px, a w newsach max 300px. Musz? chyba pój?? na kompromis i we wszystkich miejscach zrobi? max 300px (czyli w pliku w jscript.js) gdybym chcia? zastosowa? bbcode w newsach w sposób z pierwszego posta, ale bardzo dzi?kuj?, Pieka.
---

www.zegluga-rzeczna.pl
Pieka
A jaki problem sklonowac funkcje Matonora?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Apis
Tak pomy?la?em, ale nie bardzo wiem jak... Chcia?em sklonowa? wewn?trz jscript.js np.:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
, ale kompletnie mam poj?cia jak j? potem wywo?a? dla konkretnej kategorii bbcodes (moich [imgs] [/imgs]) oraz ?eby si? nie gryz?y ze sob? oryginalna i sklonowana - w tym jestem za cienki Bolek :D. Chyba, ?e to b??dna droga i jest jaka? inna.

---

www.zegluga-rzeczna.pl
Pieka
Wszystko sie da: http://test7.ovh....eadmore=10 (img2 i img), tylko pozniej czasem glowa boli Wink
O taki efekt Ci chodzi, tak?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Apis
Dok?adnie o taki Grin - dwa ró?ne tagi BBCode i dwie ró?ne wielko?ci obrazków przeskalowanych. Uchylisz r?bka tajemnicy?
---

www.zegluga-rzeczna.pl
Pieka
Aby mialo to rece i nogi zalozylem osobny temat z BBCode IMG2, w ktorym znajdziesz to, o co pytasz Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Apis
Jeste? wielki, ale nie jestem oryginalny z tym stwierdzeniem Wink. Dzi?ki, pozdrawiam.
---

www.zegluga-rzeczna.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl