Zobacz temat
Kalendarium
|
|
mark14 |
Dodany dnia 11.08.2009 22:00:29
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 28 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 11.07.2007 00:33 |
Szuka?em jaki? czas temu takiego skryptu ze ?wi?tami i datami (a nie panelu z kalendarzem), ale nie znalaz?em i przerobi?em par? istniej?cych skryptów na swój u?ytek, cho? pomy?la?em, ?e niektórzy te? by chcieli skorzysta? :) Skrypt oprócz standardowej daty i imienin podaje te? informacje o dzisiejszym dniu. Skoncentrowa?em si? g?ównie na podawaniu ?wi?t obchodzonych danego dnia np. Dzie? Ochrony ?rodowiska, Muzyki itp., a je?li ich nie ma to podawana jest rocznica jakiego? wydarzenia. Jest to kalendarium autorskie, wi?c wybiera?em te wydarzenia, które s? wed?ug mnie istotne lub ciekawe. Ze wzgl?du na swoj? stron? troch? jest tu ?wi?t ko?cielnych, co mo?e ka?demu nie odpowiada?, cho? zawsze mo?na to zamieni?. Ogólnie stara?em si? nie opiera? na jednym temacie, mo?na oczywi?cie zrobi? kalendarium historyczne, muzyczne czy ko?cielne... Nie jestem najlepszy w php, wi?c plik nie spe?nia wymogu optymalno?ci dzia?ania, wi?c je?li kto? chce to mo?e go usprawni?, poprawi?. Tym bardziej je?li chodzi o rocznice, tzn. przyda?oby si? aby automatycznie z ka?dym rokiem ilo?? lat od wydarzenia ros?a. I tak jednak kalendarium jest wa?ne od dzi? do sierpnia 2010, bo cz??? rocznic i danych si?? rzeczy zmienia si? co roku. Plik data.php trzeba wstawi? w katalogu skórki (theme), która jest modyfikowana, a domy?lnie pliki z liczbami miesi?cy (z imieninami) w katalogu g?ównym, ale to ka?dy mo?e zmieni?. W wybranym miejscu (np. w theme.php), gdzie ma si? pokaza? efekt dzia?ania skryptu trzeba wstawi? albo pomi?dzy divami: Efekt do obejrzenia na mojej stronie lub poni?ej: Jest wtorek 11 Sierpnia 2009, 222 dzie? roku Imieniny obchodz?: Klara, Lidia, Zuzanna i W?odzimierz 10 lat temu mia?o miejsce ostatnie ca?kowite za?mienie S?o?ca w XX w., w Polsce widoczne jako cz??ciowe Mam nadziej?, ?e komu? si? przyda. Pewnie z czasem b?dzie troch? poprawek i b?d? musia? zaktualizowa? skrypt. Póki co zobacz? co Wy na to?:)
mark14 dodał/a następującą plik:
Edytowane przez mark14 dnia 11.08.2009 22:04:10 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 06.09.2025 12:08:14
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost |
Przejdź do forum: |