Zobacz temat
Po imporcie backup'u baza zaczyna ?le kodowa? polskie znaki
|
|
pol102 |
Dodany dnia 16.07.2009 19:31:45
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 14 Data rejestracji: 15.05.2007 19:56 |
Sprawa jest teoretycznie prosta jednak?e po 20 godzinach ambitnej walki i sprawdzeniu wszystkich porad wyrzuconych przez szukajk? poddaj? si?. PHP-Fusion jest na tyle nieprzewidywalny, ?e zaczynam mie? go do??. Posiadam wersj? UTF'osk? co jest podyktowane zami?owaniem do j?zyka ojczystego ale wracaj?c do meritum sprawy... Ju? prawie 2 noce temu odby?em migracj? z prywatnego serwera na serwer elektroda.eu. ?wie?o postawiony CMS pracuje stabilnie i elegancko koduje polskie znaki diakrytyczne ale gdy dokonuj? importu dziej? si? cuda niewidy. Dobrze kodowane wcze?niej litery zast?puj? znaki zapytania. Typowy objaw niezgodno?ci kodowania... Pieka powie, ?e by?o o tym milion razy tylko, ?e ja sprawdzi?em wcze?niej podane rozwi?zania i... i one nie pomagaj?. Metoda porównywania napisów: utf8_general_ci (sprawdzone równie? w wersji polish) Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porówna? dla po??czenia MySQL: utf8_general_ci Wymuszam to równie? w maincore.php i wyniki wida?: lightning.elektro... Nie napisz? pomocy gdy? szanuj? userów i ich domy?lno?? :) Do zaznajomionego z problemem bli?ej: baza któr? aktualnie importuj? zosta?a przeze mnie r?cznie poprawiona. Pieka, wybacz, nie znam wszystkich zwyczajów tutejszego forum, a dawno temu pomog?e? mi via gg. Co do samej bazy stwierdzi?e? ?e jest kodowana w ISO... tylko, ?e w tym uk?adzie jakim cudem pracowa?a pod UTF'osk? wersj? Fusiona nie powoduj?c ?adnych b??dów? Co w tym uk?adzie z ni? zrobi?? Wiadomo?? doklejona: Po d?ugim okresie walki oraz masie niecenzuralnych s?ów rozwi?za?em ten niesmaczny problem. Pieka usiadomi? mi pewien fakt i w ko?cu wymy?li?em. Skonwertowa?em baz? zapisan? w ISO poprzez g?eg?ó?k?. Poprawi?em r?cznie krzaki w bazie za pomoc? Notepada++. Sprawdzi?em konfiguracj? w phpMyAdmin. Zmieni?em: na Zaimportowa?em z poziomu PA i wszystko dzia?a jak powinno. PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 17.07.2009 00:19:23 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 10:43:08
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost |
Przejdź do forum: |