ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Instalacja
 Drukuj temat
Jak bezbole?nie przej?? na 6.00.205
Rain
No w?a?nie - jak tego dokona?, je?li mamy do czynienia z serwisem, który mia? wprowadzonych wiele modów, infusionów i ró?nych poprawek drobnych we w?asnym zakresie? Ca?y nowy fusion jest poprawiony praktycznie ze wzgl?du na standard w3c html 4.01, do tego dosz?y inne, wa?ne zmiany. Modyfikowanie po kolei ka?dego pliku i nie nadpisanie cho? jednej linijki z dajmy na to star? modyfikacj? w?asn? - jest niemo?liwe wr?cz, nie sposób pami?ta? wszystkiego co sie modyfikowa?o - nawet gdy oznaczamy nowo?ci komentarzami w kodzie - bo przecie? niektóre fragmenty plików oprócz dodania nowych czasem sie zmienia?o ca?kiem...

Problem mój dotyczy mojego serwisu - www.evermetalzine... - zastanawiam si?, czy najlepszym wyj?ciem nie b?dzie zapisanie kopii bazy danych, wgranie pliku upgrade.php i wykonanie go by wprowadzi? niezb?dne modyfikacje dla utworzenia nowych tabel w bazie a potem... usuwa? ca?o??, instalowa? nowy fusion i potem powolutku wprowadza? modyfikacje jakie sie pami?ta i poprawia? co tam wcze?niej si? poprawia?o? Na co powinienem uwa?a?, bo moze mi sie przytrafi? po drodze? O upgrade.php pami?tam, o kopii bazy te? - ale czy np. po zainstalowaniu nowego fusiona i potem próbie przywrócenia bazy nie bedzie zonków? (instalowa?em ten patch od Digiego który zmienia? kompatybilno?? kopii baz na nowy standard fusiona)

Jak Wy sobie poradzili?cie z tym? Nie chc? tkwi? w jednej wersji, zw?aszcza z wyobra?eniem nieza?atanych, nowoodkrytych dziur, ale... przera?a mnie mo?liwo?? masy b??dów i zagonienia si? w kropk? przy aktualizacji.Sad A modyfikowanie ka?dego pliku o nowe rzeczy jest przecie? nierealne - zw?aszcza, ?e nie ma nigdzie ?adnego wielkiego changeloga pokazuj?cego zmiany w ka?dym pliku (te? wymy?li?em).

Prosz? o pomoc.
Edytowane przez Rain dnia 01.11.2005 17:56:33

W?cibski Go??
Dodany dnia 23.10.2025 11:40:09
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
JazOOn
co do mnie to pami?taj ?e mo?na wgra? mody i inf od wersji 6.00.1xx - b?d? dzia?a? tyle ?e strona nie b?dzie zgodna z html 4.01...

Rain
Hm, czyli wtedy: gdy zainstaluj? najnowszego fusiona i dogram znów mody - to przez nie ca?o?? straci zgodno?? ze standardem, dobrze rozumiem?

Ale moje pytanie brzmi - jak przej?? bezbole?nie i na co uwa?a??Frown
[img]http://www.evermetalzine.com/images/banner01.gif[/img]
Wydaje Ci si?, ?e wiesz wszystko o muzyce rock-metal?
www.evermetalzine... - Masz racj?, wydaje Ci si?.

JazOOn
Rain napisa?/a:
Hm, czyli wtedy: gdy zainstaluj? najnowszego fusiona i dogram znów mody - to przez nie ca?o?? straci zgodno?? ze standardem, dobrze rozumiem?

Ale moje pytanie brzmi - jak przej?? bezbole?nie i na co uwa?a??Frown

to nie b?dzie a? tak bola?o - przecie? nie powiedzia?em ?e strona si? rozleci Smile tylko ?e nie b?dzie zgodna ze standardem html 4.01...wiesz co daje ta zgodno???

Rain
Wiem, ?e daje lepsz? indeksacj? przez boty wyszukiwarek. Lecz czy tak bardzo mi potrzebna to nie wiem - pod samym wzgl?dem indeksacji i pozycjonowania u mnie jest dobrze. Niemniej jednak te dziury nieza?atane mnei martwi?.

Dzi?ki za odpowied?, ktos jeszcze mo?e co? doda?
[img]http://www.evermetalzine.com/images/banner01.gif[/img]
Wydaje Ci si?, ?e wiesz wszystko o muzyce rock-metal?
www.evermetalzine... - Masz racj?, wydaje Ci si?.

JazOOn
g?ówna zaleta html 4.01 jest to ?e strona zgodna wygl?da identycznie pod ka?d? przegl?dark? - a je?li nie b?dziesz mia? zgodnej strony (np. gdy zainstalujesz dod. mody od 6.00.1xx) to b?dziesz musia? sprawdzi? pod kilkmoma przegl?darkami czy wszystko ok wygl?da

Arti79
Witam,
Podczas aktualizacji php-fuison do wersji 6.00.205 przy aktualizacji bazy, pojawi? mi si? taki komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
czy co? zrobi?em nie tak i co to oznacza?

Pozdrawiam
Artur

www.akacje8.pl
JazOOn
Arti napisa?/a:
Witam,
Podczas aktualizacji php-fuison do wersji 6.00.205 przy aktualizacji bazy, pojawi? mi si? taki komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
czy co? zrobi?em nie tak i co to oznacza?

Pozdrawiam
Artur

wszystko jest ok - po prostu stary wersja 6.00.1xx nie ma tabeli news_cat - bo nie ma kategorii newsów - dlatego ten komunikat - pozatym wszystko ok

Arti79
Dzi?ki JazOOn

www.akacje8.pl
JazOOn
skoro wszystko jasne - Temat zamykam!

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl