ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Odmiana imion w formularzach
mjeanne
Witam,

Jestem pocz?tkuj?c? w php wi?c prosi?abym o prostot? odpowiedzi je?eli to mo?liwe ;).
Otó? próbuj? napisa? co?, co pewnie nurtuje nie jednego (nawet zaawansowanego) programist?.

Chcia?abym bardzo, aby inteligenty formularz by? w stanie odmienia? imi? w wo?aczu.

np. je?eli osoba w formularzu , w polu " imie" napisa?a " Kasia", to chc? aby e-mail wysy?any przez f-cje mail() mia? form? powitaln?
"Droga Pani Kasiu!"

My?l?, ?e nie jest to bardzo trudne do zrealizowania tylko nie potrafi? wybra? i u?y? do tego odpowiedniej funkcji. :( w pliku php to miejsce gdzie ma byc nowa forma, oznaczy?am przez [?????]

Formularz ju? na pewno dobrze odró?nia czy e-mail ma mie? nag?ówek "pan" czy "pani". Jednak nie potrafi? ju? wi?cej tego przerobi?.
Tu podaj? bardzo uproszczon? wersj? formularza (pole e-mail oraz imie) oraz php zajmuj?ce si? samym wys?aniem mail() i tym nag?ówkiem.

Nie wiem jak to zrobi? ?eby utworzy? now? zmienn? ze zmienion? ko?cówk? ze strony informatycznej. Mog? natomiast wyt?umaczy? od strony polonistycznej i udowodni? ?e to wcale nie takie trudne.

1. Podstawowy podzia? deklinacyjny
a) imiona ?e?skie
b) imiona m?skie

add a) je?eli ?e?skie imi? ma ko?cówk? podan? ni?ej, wymieni si? na
ba - bo
da - do
fa - fo
?a - ?o
ma - mo
na - no
pa - po
ra - ro
sa - so
ta - to
wa - wo
za - zo
ga - go
cha - cho
ha -ho
ka - ko
rza - rzo
?a - ?o
d?a - d?o
cza - czo
ca - co
sza - szo
ia - io
ja - jo
ka - ko
cia - ciu
la - lu
nia - niu
sia - siu
dzia - dziu
zia - ziu

add b) je?eli meskie imi? ma ko?cówk? podan? ni?ej, wymieni si? na
b - bie
d - dzie
f - fie
? - le
m - mie
n - nie
p - pie
r - rze
s - sie
t - cie
w - wie
z - zie
g - gu
ch - chu
h - hu
ek - ku
k - ku
rz - rzu
?a - ?u
d? - d?
cz - czu
niec - ?cze
rzec - rcze
piec - pcze
ec - cze
sz - szu
j - ju
ek - ku
k - ku
? - ciu
l - lu
? - niu
? - siu
d? - dziu
? - ziu

Mo?na sobie popodstawia? imiona je?eli nie wierzycie ;) np. Dagmara - Dagmaro,Piotr - Piotrze W?adys?aw - W?adys?awie ...

Licz? na jakie? odpowiedzi :) By? mo?e nie jest to rzecz bardzo wa?na w formularzu ale na | pewno ciekawa i je?eli idzie j? wykona? to dlaczego nie??
Formularz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy HTML

strona wynikowa php + wysy?anie e-maila :result.php

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Wiadomo?? doklejona:
Dodam jeszcze ?e wydaje mi si?, ?e przy tworzeniu nowych form, b?dzie potrzeba ta sama funkcja preg_match co przy wybieraniu czy mail ma by? wysy?any do m??czyzny czy do kobiety, czyli

Chocia? nie jestem pewna.

Mam nadziej?, ?e w miar? jasno wyt?umaczy?am o co mi chodzi.
Edytowane przez Pieka dnia 15.04.2009 09:11:36

W?cibski Go??
Dodany dnia 25.10.2025 21:43:54
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
hoopak
Skoro chcesz tylko stworzy? formularz, to nie widz? zwi?zku z PF, chyba ?e si? myl??
Edytowane przez hoopak dnia 14.04.2009 14:36:47

www.hoopak.pl
mjeanne
Teoretycznie nie. Ale tak naprawd? takie co? te? ma miejsce na portalach itp. Je?eli si? logujesz np. na NK (czy gdziekolwiek indziej) dostajesz z regu?y komunikat "Witaj, [imie/nick]"

Troch? mnie dra?ni Komunikat "Witaj Maria!" ... Skoro mog?oby by? "Witaj Mario". No i dlatego te? s?dz?, skoro (pewnie) idzie to zastosowa? np. na portalach, w których si? u?ywa php , to w formularzu do którego te? u?ywam php tak?e mog?abym tego u?y? w ten sam sposób

DJPromo
My?l?, ?e ten skrypt cie zadowoli dostosowa? pod siebie. Masz warunki w sumie wi?kszo?? napisanych wystarczy dopisa? reszt?

Edytowane przez DJPromo dnia 14.04.2009 16:18:17
Pomog?em Kliknij Pomóg?
?ycie to chwila zbyt krótka aby móc .... ?ycie to chwila / trzeba patrze? i podziwia? Smiledjpromo6.jpg

kefirek
Mo?na spróbowa? co? w ten desen

Robisz tablice z tym ko?cówkami i sprawdzasz dwie i trzy odstanie litery czy s? w tablicy jak tak dodajesz t? warto?? co jest w tablicy.

Napisa?em taki prosty kod

Liczysz ile imi? ma liter
Potem w p?tli sprawdzasz czy ko?cówka imienia np. Kasia czyli
Ko?cówka sia jest w tablicy je?li nie to p?tla wykonuje si? dale i sprawdza czy si jest w tablicy jak tak to dopisujesz ko?cówk? z tablicy do imienia czyli jak np. w tablicy istniej ko?cówka sia tak jak w tym przypadku to do Ka do??czasz siu z tablicy.
Poprawno?? dzia?ania trzeba sprawdzi? na wi?kszej liczbie imion

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez kefirek dnia 14.04.2009 16:19:33

mjeanne
@ DJPromo : wielkie dzi?ki za linka! szuka?am jakiego? gotowca i nic wcze?niej nie znalaz?am

@ Kefirek : te? dzi?kuj? za kod. My?l? ?e skorzystam jednak z tego gotowego, je?eli rzeczywi?cie dzia?a :)

Dobra, po paru dniach stwierdziam ?e sobie generalnie poradzi?am i kod dzia?a...
Jednak nie reaguje - nie widzie? czemu , gdy na ko?cu s? imienia s? litery "?" "?" "?" "?"

poni?ej podaje troszk? edytowan? do moich potrzeb wersj? formularza

Chodzi mi g?ównie o 14 pierwszych wersów pod switch($imie)

Mo?e to jest wina serwera na którym trzymam pliki ?? Czy kto? mó?by sprawdzi?, czy te? mu nie reaguje ? np. z imieniem "Pawe?" "Micha?" "Sta?" itp ? (?, ?, ?, ?)

Wiadomo?? doklejona:
PS. Mam nadziej?, ?e nie nadu?ywam Waszej ?yczliwo?ci :)
Edytowane przez mjeanne dnia 19.04.2009 16:04:40

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl