Zobacz temat
Przeci??anie serwera
|
|
adam-as |
Dodany dnia 20.03.2009 12:00:25
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 66 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 01.08.2007 17:22 |
Witam, Jak zlikwidowa? zbyt du?? ilo?? zapyta? do bazy MySql? Mam stron? na OVH i co jaki? czas musz? od?wie?a? stron? bo si? nie wczytuje i wyskakuje komunikat prosz? spróbowa? pó?niej poniewa? serwer jest zbyt obci??ony. Wys?a?em do OVH pro?b? o pomoc, to odpisali mi co? takiego: Witam, Problem mo?e by? spowodowany po??czeniami do bazy danych (Pa?stwa konto generuje 7393 zapyta? do bazy dziennie). Prosz? spróbowa? zoptymalizowa? skrypty ??cz?ce si? z baz?. Co jest nie tak z tymi skryptami PHP-Fusion? Jak mia?em wersj? 6xx to takiego problemu nie mia?em. Pomó?cie prosz? rozwi?za? mi ten problem poniewa? jest to okropnie m?cz?ce ![]() Strony których dotyczy problem: www.muzol.ovh.org www.pcmedio.ovh.org Edytowane przez adam-as dnia 20.03.2009 12:04:34 Bronimy pracy dyplomowejLinki ?ami?ce Regulamin usuni?te przez administratora
|
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 16:04:33
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
bartek124 |
Dodany dnia 20.03.2009 13:45:51
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Ile masz tam wywo?a? (nie uniqów) dziennie? I ile zapyta? generujesz podczas jednego po??czenia z baz?? Bo co? mi si? to dziwne wydaje. |
|
|
adam-as |
Dodany dnia 20.03.2009 14:05:01
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 66 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 01.08.2007 17:22 |
Wywo?a? tych stron mam max kilkana?cie dziennie. Nie wiem o co chodzi. Dodam ?e taki problem pojawia si? od razu po zainstalowaniu Php-Fusion. Pozdrawiam Edytowane przez adam-as dnia 20.03.2009 15:10:43 Bronimy pracy dyplomowejLinki ?ami?ce Regulamin usuni?te przez administratora
|
|
|
weogrim |
Dodany dnia 20.11.2009 15:32:05
|
Przedszkolak ![]() Postów: 46 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 31.01.2007 20:30 |
Witam. Moja strona stoi na home.pl (najwy?szy hosting, nie dedykowany) i ma oko?o 23 000 u?ytkowników. Dziennie wizyt jest kilka tysi?cy, ale np w czwartki gdy wychodzi nowy odcinek anime potrafi by? 12-13 tys. osób na dzie?. Jakie? kilka miesi?cy temu, napisa? do nas administrator home.pl i poinformowa? nas, ?e za nied?ugo zostaniemy usuni?ci bo za bardzo obci??amy serwery. Przenie?li?my wtedy stron? z EFIV na PF7 i wszystko jakby przycich?o ![]() I ostatnio znowu odezwa? si? admin z home.pl wysy?aj?c dok?adne logi serwera ( z których po?owy nie rozumiem, a reszty jest za du?o ?eby przeczyta?). Napisa? o tym ?eby wprowadzi? do bazy indexy (cokolwiek to jest): Pozwole sobie rowniez wskazac, przyklady optymalizacji zapytan, oraz wynik po samej optymalizacji po zalozeniu np. indeksu. Nazwa bazy: **** Ilosc nadmiarowo wczytanych rekordow: 808421 Srednia ilosc nadmiarowo wczytanych rekordow: 23097 Ilosc powtorzen: 35 Najdluzszy/sredni czas wykonania zapytania [s]: 2.297/0.778 Srednia ilosc wczytanych/zwroconych wierszy: 23097/0 Ilosc zapytan, ktore w wyniku daly zero: 31 Analizowane zapytanie SQL: SELECT * FROM ep_users WHERE user_email='****'; explain SELECT * FROM ep_users WHERE user_email='****'; +----+-------------+----------+------+---------------+------+---------+------+-------+-------------+ | id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra | +----+-------------+----------+------+---------------+------+---------+------+-------+-------------+ | 1 | SIMPLE | ep_users | ALL | NULL | NULL | NULL | NULL | 23107 | Using where | +----+-------------+----------+------+---------------+------+---------+------+-------+-------------+ W takiej sytuacji, nalezaloby zalozyc indeks na tabeli 'ep_users' oraz polu 'user_email', gdzie otrzymamy wynik: explain SELECT * FROM ep_users WHERE user_email='******'; +----+-------------+----------+------+----------------+----------------+---------+-------+------+-------------+ | id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra | +----+-------------+----------+------+----------------+----------------+---------+-------+------+-------------+ | 1 | SIMPLE | ep_users | ref | user_email_idx | user_email_idx | 32 | const | 1 | Using where | +----+-------------+----------+------+----------------+----------------+---------+-------+------+-------------+ I teraz moje pytanie: Co zrobi? aby zoptymalizowa? stron? i odci??y? baz?, aby dzia?a?a w miar? normalnie? Strona: http://www.shippu... |
|
|
bartek124 |
Dodany dnia 20.11.2009 15:40:03
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Ciekawe w którym miejscu wykonuje si? takie zapytanie jakie poda?e?, bo nie przypominam sobie nigdzie w Fusionie... Mo?e jaki? mod/wtyczka?
|
|
|
weogrim |
Dodany dnia 20.11.2009 15:52:47
|
Przedszkolak ![]() Postów: 46 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 31.01.2007 20:30 |
Mam zainstalowan? tylko Administracje buttonami i Professional Download Panel. Mo?e administrator sam wykona? takie zapytanie? |
|
|
Liberat0r |
Dodany dnia 20.11.2009 16:59:24
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 29 Pomógł: 4 Data rejestracji: 12.02.2008 03:23 |
Nie znam si? na tym zbytnio, ale sprawd? czy nie masz jakich? dziwnych nowych plików na serwerze, ewentualnie nadpisz pliki ?wie?ymi i zmie? has?o administratora. Troch? dziwnie wygl?daj? te zapytania o e-maile u?ytkowników, st?d moja podpowied?. |
|
|
cybull |
Dodany dnia 20.11.2009 18:12:17
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 31 Pomógł: 2 Data rejestracji: 26.11.2008 10:37 |
Ceni? home.pl za ich us?ugi rejestracji domen, ale zupe?nie przeciwne zdanie mam o ich us?ugach hostingowych, bez problemu mo?na znale?? opinie na ten temat w necie. Mo?e si? okaza? ze optymalizacja tabel bazy na nic si? nie zda, bo PHP-Fusion ma do?? dobrze zoptymalizowane tabele sam w sobie. Piszesz ?e posiadasz 23000 u?ytkowników ale nie piszesz ilu u?ytkowników ?rednio jest jednocze?nie po??czonych ze stron?. By? mo?e statystyki s? na tyle du?e ?e czas przej?? na je?li nie dedyka to jakiego? VPS-a. Natomiast je?li chcesz próbowa? optymalizowa? tabele to mo?e informacje zawarte pod poni?szym linkiem b?d? Ci pomocne. http://www.astcon..._mysql.php PW od moderatora:
|
|
Przejdź do forum: |