Nasza strona u?ywa ciasteczek do przechowywania pewnych informacji na Twoim komputerze. Wi?cej na ten temat znajdziesz w naszej Polityce Prywatno?ci.
Aby strona dzia?a?a poprawnie, zaakceptuj nasze ciasteczka.
Witam.
Czy jest mo?liwo?? przes?ania "nietypowych" znaków metod? POST? Pisz?c nietypowych mam na my?li takich, które mo?na wprowadzi? poprzez kombinacj? ALT+[kod ASCII] na klawiaturze numerycznej? Na przyk?ad: ® © § ¦ i innych takich?
Po przes?aniu chcia?bym mie? jeszcze mo?liwo?? zapisania ich do ciasteczek i do bazy danych.
Pomys? wzi?? si? st?d, ?e robi? stron? o grze, w której nazwa postaci mo?e zawiera? dowolne znaki. Gracze b?d? rejestrowa? swoje postacie wpisuj?c informacje i nich. W?a?nie dlatego jest mi to potrzebne.
Czy jest taka mo?liwo???
EDIT: Jak widz? tutaj nie ma takiej mo?liwo?ci, poniewa? s? one zamieniane. Mi zale?y na pozostawieniu ich takimi jakie s? lub mo?liwo?ci pó?niejszego przywrócenia ich do pierwotnego stanu.
Wymy?li?em takie co?:
ka?dy ze znaków wpisanego nicku postaci zamieni? na jego odpowiednik ascii (ord()), zapisa? do tabeli, oddzielaj?c ka?dy odpowiednik przecinkiem, pó?niej implodowa? przed wy?wietleniem, a ka?d? warto?? powsta?ej tablicy zamieni? chr() na odpowiedni znak. Problem polega na tym, ?e wczytywana warto?? $_POST['nick'] jest tak zakodowana, jak te, które napisa?em wy?ej, tzn znak ampersand, hash i numer.
Wydaje mi si?, ?e mo?na by przepu?ci? taki string przez funkcj?, która by szuka?a znaków &#, a nast?pnie ; i zostawia?a tylko to, co jest mi?dzy nimi. Tylko jak takie co? zrobi??
Czy takie co? b?dzie "bezpieczne" i czy jest dopuszczalne?
Bo jak narazie nie znam innego wyj?cia. Co o tym s?dzicie?