ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,350
Najnowszy użytkownik: Zbigniew@

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

krystian1988
04.04.2021 00:00:00
Dobrego jajka Smile

krystian1988
31.03.2021 10:34:14
Witam wszystkich Grin po Covidzie Smile Widzę że wszyscy cali Grin

JazOOn
17.03.2021 21:11:39
Nic mi nie gadajta o staruszkach... w tym roku mi 40stka stuka Grin

MajsterBieda
28.02.2021 00:54:28
No wesołe wesołe! Grin Grin

hoopak
24.02.2021 19:43:03
Wesołe jest życie staruszka Grin

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
BBCode w newsach i artykułach
diilzmc
Witam mam pytanie jak dodać te przyciski BBCode np: [justify][/justify],[quote ][/quote] itp bo tylko są te standardowe na stronie dodawania newsów.

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 24.01.2009 18:40:40
 
Pieka
Te standardowe to nie bbcode, tylko html, wiec to nie jest kwestia samej podmiany. Najprosciej bedzie jak wlaczysz sobie TinyMCE. W tym edytorze masz to, co wyzej oraz o wiele wiecej, wiec mysle, ze warto.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
diilzmc
Sorry a możesz powiedzieć gdzie go włączyć TinyMCE o ile go mam w ogóle a jak coś to skąd wezmę?
Edytowane przez Pieka dnia 25.10.2008 14:00:18
 
BenLomax
Panel administracyjny >> Zarządzanie stroną >> Główne ustawienia >> (Zakładka) Różne >> Korzystać z edytora TinyMCE? [Dotyczy artykułów i newsów.] >> (wybierz) TAK
Edytowane przez BenLomax dnia 25.10.2008 13:06:29
 
diilzmc
Dzięki chłopaki wielkie sorrki że tak was męczę ale dopiero zaczynam przygodę z PHP-Fusion.


Pozdrawiam
 
krzychus
A jeśli w TinyMCE nie ma kolorowania kodu to jak można jednak włączyć ye bbcode w newsach i artykułach?
Niby włącza się je w PA ->Tagi BBcode ale i tak nie chodzą ?
Edytowane przez Pieka dnia 02.11.2008 02:01:49
 
Pieka
Jesli chcesz aby bbcode bylo wyswietlane w newsach wystarczy edytowac plik theme.php i w render_news:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

zamienic na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Jesli chcesz miec rowniez mozliwosc wstawiania bbcode, edytuj plik administration/news.php, znajdz (linia ~27):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wstaw ponizej:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP


Nastepnie znajdz (linia ~207):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wstaw ponizej:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

oraz (linia ~216):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wstaw ponizej:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Edytowane przez Pieka dnia 02.11.2008 02:32:28
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
krzychus
Ok dzięki a w artykułach można takie coś zrobić ?
 
Pieka
Zasada ta sama, tylko pliki inne (poza theme.php).
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
krzychus
Wszystko ładnie pięknie tylko dziś zapragnąłem dodać drugi kod php i nie trybi Sad pomimo tego ze pierwszy chodzi pięknie. Czy coś jeszcze trzeba zmienić w kodzie by chodziło wszystko tak jak trzeba ?
Edytowane przez krzychus dnia 16.11.2008 01:09:22
 
virusxd
Pojawił się niespodziewany problem, prasowanie kodu bb źle wpływa na wygląd strony!
Objawia się charakterystycznym rozciągnięciem między nagłówkiem newsu a treścią newsu o jakieś 10px w przypadku theme opartym na divach lub rozciągnięciem przed nagłówkiem newsa w przypadku theme opartym na table.


PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 29.12 - 01:41

Edytowane przez Pieka dnia 29.12.2008 01:41:18
Oficjalna strona grupy programistycznej Deeveris www.deeveris.com
Pomagamy w najdziwniejszych problemach komputerowych.
Oceń ją Pfft
 
www.deeveris.com
Pieka
virusxd napisał/a:
Pojawił się niespodziewany problem, prasowanie kodu bb źle wpływa na wygląd strony!
Objawia się charakterystycznym rozciągnięciem między nagłówkiem newsu a treścią newsu o jakieś 10px w przypadku theme opartym na divach...

Prosze bardzo, ponizej porownanie newsa bez i z BBCode, na przykladzie skorki Phos:
images43.fotosik.pl/43/999af35a392717d8m.png images43.fotosik.pl/43/f688a51888b6e855m.png
Mimo szczerych checi nie widze zadnych roznic. Chyba, ze to ta pora..
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
virusxd
Nie wiem co u mnie w takim razie jest nie tak ale sam zobacz.
Bez bbcode www.main.pirasoft...
Z bbcode www.beta.pirasoft...

PS: Kodowanie UTF-8
Oficjalna strona grupy programistycznej Deeveris www.deeveris.com
Pomagamy w najdziwniejszych problemach komputerowych.
Oceń ją Pfft
 
www.deeveris.com
Pieka
Cos namieszales w stylach. Zobacz, strona, z ktorej pochodza screeny: http://v7.fusion.... (UTF-8)
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
virusxd
A teraz poprawie tak jak jest napisane w tym temacie bo wcześniej wstawiłem do news.php:
Zamienilame wszystkie $data['news_news'] na parseubŹle$data['news_news']) oraz $data['news_extended'] na parseubŹle$data['news_extended'])


Ale efekt pozostał tylko się nieco przesunął.
PS: Występuje to we wszystkich stylach a w stylach poza tą modyfikacją nic nie ruszałem.

Wiadomość doklejona:
Kiedyś miałem takie coś jak includowałem inną stronę która miała kodowanie UTF-8 a nie ANSI as UTF-8 czyli UTF-8 bez BOM.
Edytowane przez virusxd dnia 29.12.2008 14:40:44
Oficjalna strona grupy programistycznej Deeveris www.deeveris.com
Pomagamy w najdziwniejszych problemach komputerowych.
Oceń ją Pfft
 
www.deeveris.com
Pieka
Dodanie parsowania BBCode nie wplywa na wyglad newsow, nie ma jak to robic, wiec szukaj w innych miejscach.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
virusxd
Chyba znalazłem problem ale nie mam pojęcia jak się go pozbyć :/
To jest taki znak jak przy błędnym kodowaniu. Może pokaże screen kodu.
pytak.no-ip.org/~tbot/html/kod.jpg

Nie potrafię wyjaśnić co to dziwny odstęp, który jest po zaznaczonej linijce ale z całą pewnością to on robi tę nową linię. Nie da się go zaznaczyć aby sprawdzić co to jest.

Kiedyś miałem takie coś jak includowałem inną stronę która miała kodowanie UTF-8 a nie ANSI as UTF-8 czyli UTF-8 bez BOM.

Rozwiązane: Tak jak przeczuwałem locale od bbcode regulamin miało złe kodowanie.
Edytowane przez virusxd dnia 29.12.2008 15:05:40
Oficjalna strona grupy programistycznej Deeveris www.deeveris.com
Pomagamy w najdziwniejszych problemach komputerowych.
Oceń ją Pfft
 
www.deeveris.com
Zbychm
Zrobiłem wszystko według instrukcji jednak dalej nie mogę używać bbcode w newsach ani w artykułach. Jaki może być tego powód? Używam wersji 7.0.5 Jest to dla mnie bardzo ważne Frown
 
Pieka
Zbychm napisał/a:
Zrobiłem wszystko według instrukcji jednak dalej nie mogę używać bbcode w newsach ani w artykułach. Jaki może być tego powód? Używam wersji 7.0.5 Jest to dla mnie bardzo ważne Frown

W takim razie nie zrobiles dokladnie wedlug instrukcji lub zrobiles, ale nie w skorce, ktorej uzywasz Wink
A tak swoja droga, nie ma wersji 7.0.5, tylko jak juz, to 7.00.05. Badzmy precyzyjni.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Zbychm
Z newsami już sobie poradziłem ale gorzej jest z artykułami. W pliku administration/articles.php nie ma takiego kodu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

I jak mam edytować theme.php?
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Moja wiedza na temat php jest zerowa i sam sobie nie poradzę:| Przerzuciłem się z innego cms'a na php fusion i muszę zrobić całą stronę od nowa ale nic nie zrobię bez bbcode'ów a muszę jak najszybciej to zrobić.
Pieka pomocy :|
Edytowane przez Zbychm dnia 24.01.2009 18:04:40
 
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl