Zobacz temat
|
Obci??enie generowane przez funkcje korzystaj?ce z wyra?e? regularnych
|
|
| bartek124 |
Dodany dnia 19.10.2008 20:52:19
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Witam. Ten temat bardzo mocno wi??e si? z PHP-Fusion v7 i jego now? funkcjonalno?ci?, Output Handling. Du?o czyta?em o regexp, poniewa? chcia?em si? do?? szybko nauczy? tego, ale to inna bajka. Czyta?em, i wsz?dzie pisa?o, ?e wyra?enia regularne obci??aj? maszyn?, w ró?nym stopniu, zale?nym od skryptu. Gdzieniegdzie nawet pisa?o, ?eby unika? wyra?e?, gdzie tylko si? da. 1. No wi?c jak to si? ma do v7 i Output Handling? 2. Mo?na "udusi?" tym maszyn?? 3. Je?li nie, to jakiej wielko?ci mniej wi?cej musia?by by? skrypt, ?eby zam?czy? serwer? 4. Jak to si? ma do wi?kszych serwisów, powiedzmy jak Support, jakie skrypty wtedy mo?na robi? tym sposobem, skoro im wi?ksza ogl?dalno??, tym wi?ksze obci??enie? Obecnie jestem w trakcie skrobania FURL-a, i jak na razie wykorzystuje 25 razy funkcj? preg_replace. 5. Czy warto robi? co? wi?kszego tym sposobem (przez OH)? 6. Jak sprawa b?dzie wygl?da?a, je?li instalujemy kilka modyfikacji OH? Czy nie dojdzie do zmieszania kodów i w ten sposób b??dnego dzia?ania? Potrzebuje odpowiedzi, poniewa? zale?y mi na robieniu solidnych skryptów, nie ma sensu robi? czego?, czego nie da si? wykorzysta? tam gdzie jest wi?kszy ruch... Szczególnie ciekawi? mnie odpowiedzi na pytania 3 i 4. Pozdrawiam. |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 04:18:42
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| Grzes |
Dodany dnia 19.10.2008 21:15:45
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Bartek nie jestem w stanie szczegó?owo odpowiedzie? Ci na to pytanie. Mog? tylko ogólnie wyrazi? swoj? opinie na podstawie do?wiadcze?. Nie przysz?o mi nigdy do g?owy aby skupi? si? nad sprawdzeniem obci??enia generowanego przez wyra?enia w funkcji liczby ods?on czy d?ugo?ci przeszukiwanego tekstu b?d? z?o?ono?ci wyra?enia. Mog? powiedzie? tylko tyle, ?e w przypadku tego z czym mamy tu do czynienia wyra?enia regularne zastosowane u nas nie stanowi? najmniejszego problemu. Po przej?ciu z v6 na v7 od razu mo?na by?o zauwa?y? efekt w postaci mniejszego obci??enia serwera. G?ównym czynnikiem by?o tu obci??enie generowane przez serwer mysql - t?umacz?c na nasze.. to kwestia sformu?owania zapyta?. Dodam, ?e za pomoc? OH mamy tu praktycznie wszystko zrobione (dzi?ki Wooyi i slawekneo) i jak wida? support dzia?a... ca?kiem dobrze
Edytowane przez Grzes dnia 19.10.2008 21:16:26 Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie
![]() |
|
|
|
| slawekneo |
Dodany dnia 20.10.2008 14:24:36
|
|
Bywalec ![]() Postów: 915 Pomógł: 41 Data rejestracji: 12.03.2006 07:28 |
Hmm.. Korzystanie z wyrazen jest obciazajace z jakiej strony by na to nie patrzyl, ale zawsze da sie cos zoptymalizowac, kwestia jest tylko ile jest textu do przerobienia i tworzenia samych wyrazen. Sa sposoby, ktore wcale nie musza caly czas operowac na wyrazeniach wystarczy tylko dobrze podzielic sobie dany tekst na czesci dzieki preg_match_all i odpowiednio podstawic str_replace; proste nie ![]() Teraz jesli chodzi o wyrazenia + OH to jesli masz korzystac z innych rozwiazan niz wyrazenia to polecam funkcje add_handler(duze mozliwosci do zoptymalizowania kodu) jesli ma operowac na samym wyrazeniu to replace_in_output. Hmm.. Tak dodajac od siebie to jesli chcesz sie przekonac ze wyrazenia obciazaja to wystarczy w geshi sciagnac blokade wyswietlanych lini i przekonasz sie ze w przypadku geshi jest specjata od overload ![]() Tak na koniec dodam: wielkosc obciazenia serwera przez wyrazenia zalezy tylko i wylacznie od tego co je tworzy. Dlatego tez polecam przemyslec kazde! Pozdro!! Edytowane przez Pieka dnia 20.10.2008 17:25:29 |
|
|
|
| Przejdź do forum: |