ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,359
Najnowszy użytkownik: kdomi

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

hoopak
16.01.2022 15:25:40
Bry Smile

JazOOn
29.12.2021 01:06:59
@piterus - Szambo wybija w polskim rządzie...

bartek124
27.12.2021 00:33:10
Siema ludzie!! Grin

piterus
24.12.2021 12:29:22
Dobrze, że wybija emerytów niż szambo Pfft

JazOOn
23.12.2021 23:38:31
rany, wybija emerytów supportu Grin

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
SEO Friendly URL (mod_rewrite, htaccess) z v6 dla v7
Gutaj
A może tak? Idź do .htaccess (utwórz jeżeli go nie masz) i dodaj na górze:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Teraz zapisz go i prześlij do katalogu głównego witryny.

Następnie otwórz "maincore.php, znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamień na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zapisz plik maincore.php i wrzuć go na ftp.

Następnie Otwórz themes/templates/footer.php, znajdz:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zamień na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Teraz zapisz i wrzuć do /themes/templates.
Edytowane przez Pieka dnia 22.06.2009 20:30:19
 
Szapko
Hmm, a mi także działa, ale po dodaniu panelu wywala błąd:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 17.07.2009 22:40:05
 
szklaneczka
Super temat, zrobiłam wszystko z drugiego posta i działa Smile
Ale chciałabym troszkę to pozamieniać.
Tak, aby wyszło:
.../nazwa kategorii artykułu/nazwa artykułu.html
np.
gotowanie.pl/zupy/ogórkowa.html
Oraz żeby wszytskie "nowe strony" nie były jako viewpage.php?page_id=2.
A jako nazwa poszczególnej strony.

Aha... jak otwieram na stronie dowolny artykuł, i staram się go bezpośrednio edytować, to mam błąd (kieruje mnie ze nie ma takiej strony).
Oczywiście mogę zawsze edytować z PA->arty... ale... nie lubię błędów.
Ktoś wie, co i gdzie dodać aby było to możliwe?
Edytowane przez ICEK dnia 24.07.2009 13:48:11
http://hagendis.pl/ - moja pierwsza stronka o WLO Smile
 
http://hagendis.pl/
Kacper455
To co zrobi ktoś to pod PF7 ale tak jak napisał kolega w poście powyżej?
 
phpmania
Dlatego za każdym razem jest 404, a nie moja strona Frown

Wiadomość doklejona:
Jet always a 404 error
Edytowane przez phpmania dnia 05.09.2009 19:59:23
 
Glazio
To zrobiłby ktoś, te URL że news.php zamieniałoby się na nazwę newsa, itd.?
Edytowane przez Pieka dnia 22.09.2009 21:56:03
 
bartek124
Zrobione, ale nie skończone. Przykład tutaj: http://v7.bartek1.../news.html, najedź sobie na Read More lub Comments i sprawdź wygląd linku.

Nie pytaj, kiedy wtyczka wyjdzie, bo nie wiem, Może w tym roku, może w następnym, może za tydzień lub miesiąc. Trudno powiedzieć.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Konto ukryte
Jako że trochę "siedzę" w tej tematyce (tzn. seo w fusionie) ze względu na swoje potrzeby, mam pytanie odnośnie tego.

Generujesz adresy przy użyciu metody podobnej do tej, którą zrobił już jakiś czas temu slawekneo? Tzn. pobieranie zawartości pomiędzy znacznikami <a> oraz </a> i odpowiednie parsowania + wykonywanie zapytań w ściśle określonych wypadkach (newsy)?

Aha, gdy wejdziemy na index.html, news (o id 5) nie jest przepisywany, w news.html jest... de facto powstaje zduplikowana treść.
 
bartek124
Generujesz adresy przy użyciu metody podobnej do tej, którą zrobił już jakiś czas temu slawekneo? Tzn. pobieranie zawartości pomiędzy znacznikami <a> oraz </a> i odpowiednie parsowania + wykonywanie zapytań w ściśle określonych wypadkach (newsy)?

Tak.

Aha, gdy wejdziemy na index.html, news (o id 5) nie jest przepisywany, w news.html jest... de facto powstaje zduplikowana treść.

Bo newsy są domyślnie tylko w newsach. Po prostu na potrzeby modyfikacji Ajax News Panel dodałem newsy też na index.html, ale furli już mi się nie chciało kopiować :)
Edytowane przez Pieka dnia 22.09.2009 22:39:49
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Glazio
Czekam z niecierpliwością i czy może by taka możliwość od razu zrobić, żeby nazwa profilu usera po najechaniu to był nick a nie id=1
Edytowane przez Glazio dnia 23.09.2009 07:26:05
 
Konto ukryte
No przecież na stronie którą podał bartek124 są takie linki do profili Wink

Co prawda MOŻNA usunąć id całkowicie, wtedy link wygląda np tak:
adres-strony.domena/profil/glazio/

Ma to jednak swoje wady: problem jeżeli nick się zmieni oraz teoretycznie wolniejsze wyszukiwanie w bazie (choć przy nałożonym indeksie nie robi to problemów).

Mimo wszystko ja wolę ręczne modyfikowanie plików: OH / parsowanie to zły pomysł - wyrażenia regularne są ciężkie... a jeżeli całą stronę parsujemy nimi kilka(naście) razy przy każdej wizycie, to serwer może dostać palpitacji ser... procesora Grin
 
bartek124
LukasAMD napisał/a:
No przecież na stronie którą podał bartek124 są takie linki do profili Wink

Co prawda MOŻNA usunąć id całkowicie, wtedy link wygląda np tak:
adres-strony.domena/profil/glazio/

Ma to jednak swoje wady: problem jeżeli nick się zmieni oraz teoretycznie wolniejsze wyszukiwanie w bazie (choć przy nałożonym indeksie nie robi to problemów).

Mimo wszystko ja wolę ręczne modyfikowanie plików: OH / parsowanie to zły pomysł - wyrażenia regularne są ciężkie... a jeżeli całą stronę parsujemy nimi kilka(naście) razy przy każdej wizycie, to serwer może dostać palpitacji ser... procesora Grin


adres-strony.domena/profil/glazio/
W fusionie ciężko, bo wymagałoby to zmiany praktycznie wszystkich ścieżek (jeżeli od początku nieumiejętnie je ustawialiśmy). Przy nałożonym indeksie na pole varchar może nieco wzrosnąć objętość tabeli.

Parsowanie to wcale nie jest zły pomysł. Wyrażenia może i były ciężkie, ale za czasów eregi i słabszych maszyn. Obecnie większe witryny można prędzej zabić nieumiejętnymi zapytaniami mysql, niż preg_replace Wink. Poza tym skrypt zainstalowany na w/w stronce stosuje ich jak najmniejszą liczbę, więc spadek wydajności jest nieodczuwalny.
Edytowane przez bartek124 dnia 23.09.2009 21:53:42
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Rafee
Witam, mam pytanie,
Czy można zmienić adres linku za pomocą mod_rewrite, htaccess z:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


na bardziej przyjazny np:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

?
Edytowane przez Rafee dnia 25.01.2010 17:23:43
 
bartek124
Można, ale zastanawiam się, czy nie będzie problemu ze stylami css. Dlaczego? Dlatego, że Fusion nie używa w odnośnikach do nich ścieżek bezpośrednich.

Spróbuj w htaccess coś w stylu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Z wyrażeniem w maincore.php sobie poradzisz.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Rafee
Zrobiłem super się zmieniło, tylko w kategoriach znikło mi to w linku co jest na zielono:
http://www.sankowia.pl/infusions/the_kroax/kroax.php?category=2

Edytowane przez Rafee dnia 25.01.2010 18:05:55
 
bartek124
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Jeśli nie będziesz przepisywał linków które podałeś w poście to do htaccess dodaj jeszcze powyższą dyrektywę.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Rafee
Witam, mam następne pytanie, czy jest możliwość aby gdy wchodzę przykładowo do http://www.zwiast...-1099.html
To Belce na samej górze (obrazek) strony pokazywała się najpierw tytuł podstrony a potem nazwa strony??

i39.tinypic.com/wsa1jb.jpg


 
mahomet91
Witam, korzystam na stornie z modu bartka124 :) Są piękne przyjazne linki itd. Ale przechodzę do tematu. Chcę wykorzystać tę modyfikację na stornie, jako 2 system przyjaznych linków z racji tego iż nie wiem jak zrobić to w systemie bartka124. Napisałem temat: http://www.php-fu...d_id=29549 , proszę o pomoc.

EDIT:

Więc w pliku .htaccess, wpisałem:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


W panelu wpisałem:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy



I tak sprawa wygląda:

Nick page zamienia mi na przyjazne linki na stornie ale zawsze pokazuje stronę usera z id = 1 mimo iż zamienia linki. A blog'u w ogóle nie zamienia linków.
Edytowane przez mahomet91 dnia 08.04.2010 21:55:14
 
http://www.csserwis.org
FiXik
Jeśli to komuś pomoże to w skrócie opiszę metodę zastępowania adresu
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
na adres na adres bardziej przyjazny
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zaciągnięte funkcje z jakiegoś skryptu katalogu stron. Na początek dodajemy do pliku maicore.php funkcję
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
następnie w pliku articles.php linia ~113 zamiast
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
wpisujemy
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
no i na koniec w pliku .htaccess wstawiamy
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
Efektem tego osiągniemy adres zawierający id artykułu i jego tytuł w adresie bez polskich liter. Nie mam czasu przerabiać w tej chwili wszystkiego, ani możliwości pokazania przykładu, bo strona jest na zamkniętym serwerze w fazie testów. Mam nadzieję, że na podstawie tego uda się stworzyć panel. Pozdrawiam
Edytowane przez FiXik dnia 25.04.2010 16:14:58
może już nie szukajmy
 
http://www.zainwestujwemnie.eu/
crea
Mam małe pytanko. Korzystam z mod_rewrite na PF7 i wszystko działa pięknie do momentu użycia przekierowania.

Mam zainstalowany language_switcher_panel i w pliku viewpage dodałem kilka warunków, które po sprawdzeniu języka strony przekierowują na daną podstronę.

maincore.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


viewpage.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


news.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Teraz gdy w przyjaznych linkach daje regułę dla któregoś z linków w języku angielskim (czyli tych dostępnych po sprawdzeniu języka i przekierowaniu) wyskakuje błąd z informacją że strona nie istnieje i w komunikacie podany jest link do strony sprzed przekierowania (polskiej). Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Za wszelkie wskazówki dzięki serdeczne
Edytowane przez crea dnia 17.08.2010 07:39:54
 
http://www.pzw-suchedniow.cba.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl